Tι θα συμβεί στο σώμα μας αν τρώμε ένα ακτινίδιο την ημέρα

Eίναι πράγματι τόσο θρεπτικό ή πρόκειται για ακόμη έναν μύθο στον κόσμο της διατροφής:
Westend61 via Getty Images

Το ακτινίδιο είναι ένα μικρό φρούτο με σημαντικά θρεπτικά οφέλη. Υπάρχουν πολλά είδη ακτινιδίων, αλλά τα δύο που καταναλώνονται πιο συχνά είναι γνωστά με τις επιστημονικές ονομασίες Actinidia deliciosa και Actinidia chinensis. Το είδος Actinidia deliciosa είναι το τυπικό πράσινο ακτινίδιο που συναντάμε συχνά στα μανάβικα, τις λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από τον τύπο τους, όλα τα ακτινίδια προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Συγκεκριμένα, τα ακτινίδια είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ενώ μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, της καρδιάς και των ματιών. Ωστόσο, αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη του πράσινου μικροσκοπικού υπερήρωα.

Όλα όσα μας προσφέρει ένα ακτινίδιο την ημέρα

Υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Τα ακτινίδια περιέχουν διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, υποστηρίζοντας την υγεία σε πολλά επίπεδα, ξεκινώντας από το πεπτικό σύστημα. Οι διαλυτές φυτικές ίνες υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, ενώ οι αδιάλυτες φυτικές ίνες βοηθούν στη διατήρηση των τακτικών κινήσεων του εντέρου.

Συνδυαστικά, αυτά τα πεπτικά οφέλη υπόσχονται να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουμε δυσκοιλιότητα και προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου (IBS), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η κατάθλιψη.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C

Το ακτινίδιο είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού απαραίτητου για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη C συμβάλλει στην προστασία του σώματος από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι μόρια ή θραύσματα μορίων με τουλάχιστον ένα σύνολο ασύζευκτων ηλεκτρονίων.

Το οξειδωτικό στρες που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες βλάπτει τα υγιή κύτταρα και συνδέεται με ένα ευρύ σύνολο ασθενειών. Ωστόσο, μόνο ένα ακτινίδιο μας παρέχει 64 χιλιοστόγραμμα (mg) βιταμίνης C, δηλαδή το 71% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άνδρες και το 85% για τις γυναίκες.

Ωφελεί την υγεία της καρδιάς

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά υποστηρίζει την καλή υγεία της καρδιάς. Και σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τα ακτινίδια, μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν τρία ακτινίδια την ημέρα ανιχνεύθηκαν με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε σχέση με εκείνους που έτρωγαν άλλα φρούτα.

Το ακτινίδιο μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά τη χοληστερόλη. Έρευνα αποδεικνύει τη σχέση μεταξύ της καθημερινής κατανάλωσης ακτινιδίου και της μειωμένης τιμής της κακής (HDL) χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Συμβάλλει στη διαχείριση του βάρους μας

Τα ακτινίδια μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν την πλέον θρεπτική προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή, ειδικά για όσους στοχεύουμε στην απώλεια βάρους. Γιατί; Επειδή παρά την υπέροχη γλυκιά γεύση τους, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, που σημαίνει ότι μπορούν να ικανοποιήσουν την ανάγκη μας για γλυκό, χωρίς τύψεις και ενοχές.

Επιπλέον, οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στο ακτινίδιο συμβάλλουν στο αίσθημα πληρότητας, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπερφαγίας και των θερμιδογόνων επιδρομών στο ψυγείο.

Ευεργετεί την υγεία των ματιών

Το εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ των ακτινιδίων μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της βέλτιστης όρασης και στη μείωση του κινδύνου οφθαλμικών ζητημάτων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.

Ακόμη, τα καροτενοειδή λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που βρίσκονται στα ακτινίδια συμβάλλουν στη μείωση της οξείδωσης στο μάτι, η οποία αν δεν προσέξουμε απειλεί να εξελιχθεί στην πάθηση που μας είναι γνωστή ως «καταρράκτη». Σε σύγκριση με άλλες πηγές καροτενοειδών, τα ακτινίδια προσέφεραν υψηλή βιοδιαθεσιμότητα.

(Mε πληροφορίες από health).