Τime: Μια απροσδόκητη ελληνική παρουσία στα 50 καλύτερα μέρη του κόσμου

«Ενα ''μαγειρικό χωνευτήρι'' για καλοφαγάδες» σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό.
St Tz / EyeEm via Getty Images

Μετά τη λίστα του Time Out με τις καλύτερες πόλεις του κόσμου για το 2022, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Αθήνα, το περιοδικό Time εξέδωσε την αντίστοιχη δική του με τα 50 αποκαλούμενα ως «καλύτερα μέρη του πλανήτη».

Και σε αυτή την περίπτωση στον τιμητικό κατάλογο υπάρχει μια ελληνική πόλη - αυτή τη φορά όχι η πρωτεύουσα της χώρας αλλά μια πόλη-έκπληξη: η Θεσσαλονίκη.

Το αμερικανικό περιοδικό αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η δεύτερη πολυπληθέστερη μητρόπολη της Ελλάδας, η Θεσσαλονίκη προσελκύει εδώ και καιρό τους καλοφαγάδες, επομένως δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι έγινε πρόσφατα η πρώτη ελληνική πόλη που προστέθηκε στο δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας της UNESCO. Η μεγαλύτερη αγορά της πόλης στεγάζεται σε ένα κτήριο με βασιλικό στυλ και εξυπηρετεί τους καταναλωτές από το 1925. Οταν ανοίξει ξανά τον Σεπτέμβριο, η αγορά θα φιλοξενεί φεστιβάλ γαστρονομίας και pop-up εκδηλώσεις, εκτός από τους μόνιμους πάγκους με φαγητά. Σχεδιασμένη και κατασκευασμένη από έναν απόγονο Σεφαρδιτών Εβραίων, η Αγορά Μοδιάνο αποτελεί απόδειξη της ποικιλομορφίας της πόλης: ο χριστιανικός, ο μουσουλμανικός και ο εβραϊκός πολιτισμός συνυπάρχουν στη Θεσσαλονίκη εδώ και αιώνες. Αυτή η μικτή πολιτιστική ιστορία θα γιορτάζεται επίσης καθ′ όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς η Ελλάδα τιμά την εκατονταετηρίδα από το τέλος του Ελληνοτουρκικού Πολέμου 1921-1922.

Ο κατάλογος συντάχθηκε από το διεθνές δίκτυο ανταποκριτών και συντελεστών του και, όπως αναφέρει το TIMΕ, «με το βλέμμα προς εκείνους που προσφέρουν νέες και συναρπαστικές εμπειρίες».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το TIME προτείνει τα μοντέρνα κέντρα της Δυτικής Ακτής του Πόρτλαντ, του Ορεγκον και το Σαν Φρανσίσκο, το παράκτιο δροσερό Μαϊάμι της Φλόριντα και το Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν.

Στα καλύτερα μέρη της Ευρώπης, κατά το περιοδικό, συγκαταλέγονται το Ντέβον της Μεγάλης Βρετανίας, η Μασσαλία (Γαλλία), η Κοπεγχάγη (Δανία), η Σκελέφτεα (Σουηδία), η Βαλένθια, η ιταλική περιοχή της Καλαβρίας, η πορτογαλική περιοχή Αλεντέχο και το αρχιπέλαγος της Μαδέρα μαζί με το μικρό τσεχικό χειμερινό θέρετρο Dolni Morava και τη λιθουανική πόλη-φρούριο Κάουνας, όπως και η Κωνσταντινούπολη.

Για τους πιο ατρόμητους ταξιδιώτες, οι επιλογές του TIME για το 2022 περιλαμβάνουν επίσης την πολική περιοχή της Αρκτικής και τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος πληροί τα κριτήρια της λίστας εφόσον να βρίσκεται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη.

Προτείνετε μια διόρθωση