«Το Αηδόνι», Κριστίν Χάνα (Κλειδάριθμος)

Ένας φόρος τιμής για όλους εκείνους που κοιτούν αγέρωχα προς την ελευθερία και ρισκάρουν τη ζωή τους για τα ιδανικά τους.
kristin hannah

Αν ήταν κινηματογράφος, θα ήταν ταινία γυρισμένη σε μια επαρχία που φέρει ακόμα εμφανή τα τραύματα ενός πολέμου και παλεύει μέρα τη μέρα για το όνειρο της ελευθερίας. Αν ήταν πίνακας, θα ήταν καμβάς που αποτυπώνει με έντονα, γκρίζα χρώματα την αθλιότητα του πολέμου υπό τον ζυγό των ναζί κατακτητών έτσι όπως τη βίωσε ο άμαχος πληθυσμός.

Είναι όμως -για καλή μας τύχη- βιβλίο και δικαίως χαρακτηρίζεται -από τους περισσότερους που το κράτησαν στα χέρια τους- ένα αριστουργηματικό μυθιστόρημα, ύμνος στη δύναμη της ψυχής και τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι γυναίκες στην αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο λόγος για «Το Αηδόνι» της συγγραφέως Κριστίν Χάνα, η οποία με έναν απίστευτα ενδιαφέρον παλμό καταφέρνει να αποτυπώσει στο χαρτί τη δράση των ανθρώπων, την ορμητικότητα των επιθυμιών τους ακόμα και τον πόνο των τραυμάτων τους, τα οποία διαπερνούν την αφήγηση πέρα ως πέρα καθηλώνοντας τον αναγνώστη.

Η ιστορία αρχίζει λίγο πριν οι ναζί εισβάλλουν με τα τους στρατεύματα στη Γαλλία του 1939. Οι κεντρικές ηρωίδες είναι δύο αδερφές, τις οποίες χρησιμοποιεί η συγγραφέας για να προβάλλει το θάρρος αλλά και τις κακουχίες της μάνας, αδερφής, κόρης, συζύγου τα χρόνια της γερμανικής κατοχής, αλλά και κάθε δύσκολης τελικά περιόδου.

Δεν γνωρίζουν τι τους επιφυλάσσει το αύριο, δεν μπορούν καν να προβλέψουν το σήμερα. Μονάχα δίνουν μάχη ενάντια στο φόβο του θανάτου, για την εύρεση τροφής και την επιβίωση, ενάντια στη σωματική και ψυχολογική εξαθλίωση και τελικά ρισκάρουν την ίδια τους τη ζωή για να σώσουν τους συνανθρώπους τους. Το αηδόνι, λειτουργεί εδώ ως σύμβολο της ελπίδας. Ως κινητήριος δύναμη για την κατάκτηση του δικαίου, της ισότητας, της ελευθερίας και της ζωής. Ως ενσυναίσθηση για τον συνάνθρωπο, για τον φίλο, την οικογένεια.

Όσον αφορά τη γραφή της Χάνα, η συνεχής εναλλαγή στον τρόπο της, είναι ίσως και ο λόγος που την καθιστά τόσο συναρπαστική. Λιτή και απέριττη όπου χρειάζεται κι άλλοτε γλαφυρή και περιγραφική «γεννώντας» εικόνες που θα θυμάσαι για καιρό. Το βιβλίο είναι ένας φόρος τιμής για όλους εκείνους που κοιτούν αγέρωχα προς την ελευθερία και ρισκάρουν τη ζωή τους για τα ιδανικά τους.

«Το Αηδόνι» βρέθηκε για 45 εβδομάδες στη λίστα των best seller των Νew York Τimes, No 1 στη λίστα της Wall Street Journal και αναδείχθηκε ως ένα από τα καλύτερα βιβλία του 2016 για το Amazon.

Δημοφιλή