ΔΙΕΘΝΕΣ
11/06/2018 20:43 EEST

To Aquarius κινδυνεύει να ξεμείνει από νερό και προμήθειες προσπαθώντας να φτάσει την Ισπανία

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Η περιπέτεια των 629 μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στο πλοίο Aquarius στη Μεσόγειο δεν φαίνεται να σταματά, παρά τις διαβεβαιώσεις της Ισπανίας ότι θα επιτρέψει στο πλοίο να δέσει στη Βαλένθια. Το πλοίο βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο σε αναμονή ανοικτά των ακτών της Μάλτας και της Ιταλίας, οι οποίες αρνούνται να επιτρέψουν την είσοδο του πλοίου στα λιμάνια τους και όπως μεταδίδει η HuffPost UK, τώρα κινδυνεύουν να ξεμείνουν από πόσιμο νερό και προμήθειες.  

Το πλοίο Aquarius περισυνέλεξε τους μετανάστες, στους οποίους περιλαμβάνονται 123 ασυνόδευτοι ανήλικοι, 11 παιδιά μικρότερης ηλικίας και επτά έγκυες, από λαστιχένιες λέμβους ανοικτά των ακτών της Λιβύης στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.  

Η Ισπανία προσφέρθηκε σήμερα να δεχθεί το πλοίο διάσωσης μεταναστών που παραμένει σε κατάσταση αναμονής στη Μεσόγειο, μετά την άρνηση της Ιταλίας και της Μάλτας να του επιτρέψουν να αγκυροβολήσει στα λιμάνια τους.

Ωστόσο, η Mathilde Auvillan, εκπρόσωπος της  SOS Mediterranee, είπε στην HuffPost UK: «Ακόμη περιμένουμε οδηγίες από την ακτοφυλακή της Ρώμης (MRCC), που συντονίζει τη διάσωση και τη μεταφορά». Άλλωστε, για να ξεκινήσει το ταξίδι του το Aquarius σε διεθνή ύδατα για την Ισπανία, θα πρέπει να έχει την άδεια του MRCC). Επιπλέον το ταξίδι για τη Βαλένθια διαρκεί περίπου τρεις ημέρες, αυξάνοντας το ενδεχόμενο να τελειώσουν το νερό και το φαγητό.  

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, ανακοίνωσε σήμερα πως η χώρα του θα στείλει προμήθειες στο πλοίο, ωστόσο δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν η ποσότητα θα είναι τέτοια που θα είναι αρκετά για ακόμη 72 ώρες. 

«Πρέπει να καθίσουμε και να συζητήσουμε τον τρόπο να αποτραπούν στο μέλλον τέτοιου είδους περιστατικά. Είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα», έγραψε ο Μουσκάτ στο Twitter αναφερόμενος στο μπρα ντε φερ ανάμεσα στη Μάλτα και τη Ρώμηο.

«Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ που δέχτηκε να παραλάβει το Aquarius αφού η Ιταλία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και προκάλεσε ένα αδιέξοδο», πρόσθεσε ο Μουσκάτ.

«Είμαστε σαν ένα πλωτό ασθενοφόρο που δεν ξέρουμε που πάμε» 

Ο Alessandro Porro, μέλος της ομάδας διάσωσης μέσα στο Aquarius, είπε στην HuffPost UK: «Ήταν πολύ σκοτεινά (σ.σ όταν έγινε η διάσωση) και ακούγαμε μόνο τα ουρλιαχτά τους, μέχρι που έφτασε ένα ελικόπτερο και φώτισε το σημείο». Κάποιοι έπεσαν στη θάλασσα, όταν η λέμβος που τους μετέφερε έσπασε. Άλλοι έχουν εγκαύματα από τα καύσιμα που πήραν φωτιά ενώ πολλοί είναι αφυδατωμένοι. «Είμαστε σαν ένα ασθενοφόρο που το έχουν σταματήσει και δεν ξέρουμε που να πάμε», είπε ο Porro.