22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
08/07/2020 17:05 EEST | Updated 08/07/2020 17:06 EEST

«Όπλο για την καταστολή του ψηφίζειν»: Το Facebook «δέχεται πυρά» σε αξιολόγηση που ζήτησε το ίδιο

Με αφορμή αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Urupong via Getty Images
Young woman using smart phone,Social media concept.

Οι αποφάσεις του Facebook να επιτρέψει την παραμονή αμφιλεγόμενων αναρτήσεων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δημιουργούν ένα «φρικτό προηγούμενο» που θα μπορούσε να επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα ως «όπλο» για την «καταστολή του ψηφίζειν», σύμφωνα με εξωτερική αξιολόγηση για τα δικαιώματα των πολιτών.

Η αναφορά αυτή, που ζητήθηκε από το Facebook πριν από δύο χρόνια, σημειώνει πως το κοινωνικό δίκτυο δεν έχει κάνει αρκετά για να προστατέψει τους χρήστες από τις διακρίσεις, τα ψεύδη και την υποκίνηση βίας, αυξάνοντας την πίεση προς την εταιρεία, εν μέσω μποϊκοτάζ από διαφημιστές.

Τα ευρήματα αυτά έρχονται καθώς πάνω από 900 διαφημιστές, μεταξύ των οποίων μεγάλα brands όπως η Coca-Cola και η Unilever, συμμετέχουν σε ένα μποϊκοτάζ που άρχισε από μεγάλες οργανώσεις για τα δικαιώματα των πολιτών, μεταξύ των οποίων η Anti-Defamation League και η NAACP, για να πιεστεί το Facebook να προβεί σε βήματα για το μπλοκάρισμα της ρητορικής μίσους.

«Πολλοί στην κοινότητα των δικαιωμάτων των πολιτών έχουν αποκαρδιωθεί, συγχυστεί και εξοργιστεί μετά από χρόνια προσπάθειας, όπου προέτρεπαν την εταιρεία να κάνει περισσότερα για να προωθήσει την ισότητα και να πολεμήσει εναντίον των διακρίσεων, ενώ παράλληλα προστατεύει την ελεύθερη έκφραση» έγραψαν οι αξιολογητές.

Το Facebook έχει υιοθετήσει μια ουδέτερη στάση όσον αφορά στον πολιτικό λόγο συγκριτικά με ανταγωνιστές του, αφήνοντας ανέγγιχτες αναρτήσεις του Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες οι οποίες είχαν υποδειχθεί από το Twitter για ψεύδη και υποκίνηση βίας.

Οι αξιολογητές εξέφρασαν «σημαντικό προβληματισμό» για τη σταθερή δέσμευση της εταιρείας για την προστασία ενός συγκεκριμένου ορισμού ελεύθερης έκφρασης, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να επιτρέπεται ρητορική που ενισχύει τη ρητορική μίσους και απειλεί τα δικαιώματα των πολιτών.

Η οργάνωση «Muslim Advocates», που συνέβαλε στο να ασκηθούν πιέσεις στο Facebook για την αξιολόγηση, υποστήριξε την Τετάρτη πως η αναφορά επιβεβαιώνει πως η πλατφόρμα βοηθά στην υποκίνηση βίας σε βάρος των μουσουλμάνων.

«Το να επιτρέπεται η παραμονή των αναρτήσεων του Τραμπ δημιουργεί ένα φρικτό προηγούμενο που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα άλλοι πολιτικοί και μη πολιτικοί να εξαπλώνουν ψευδείς πληροφορίες για τις νόμιμες μεθόδους ψηφοφορίας, που θα επέτρεπαν στην πράξη στην πλατφόρμα να χρησιμοποιηθεί ως όπλο για την καταστολή του ψηφίζειν» υποστήριξαν οι αξιολογητές.

Το Facebook ζήτησε την αξιολόγηση το 2018, στο πλαίσιο της απάντησής του σε επικρίσεις σχετικά με ζητήματα όπως η ιδιωτικότητα, η καταστολή των ψηφοφόρων, η υποκίνηση βίας και η έλλειψη διαφάνειας στις πολιτικές διαφημίσεις. Της αξιολόγησης ηγήθηκε η Λόρα Μέρφι, πρώην διευθύντρια του νομικού γραφείου της American Civil Liberties Union.