Το καλύτερο brunch σερβίρεται στο σπίτι μας

Ξεχωριστές συνταγές και μικρά τιπ από τους σεφ Μπιλ Γκρέιντζερ και Χένρι Όμεραϊ.
Alexander Spatari via Getty Images

Μπορεί κάτω από τις παρούσες συνθήκες η λέξη «έξοδος» σε χώρους εστίασης να είναι ανύπαρκτη, αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να απολαύσουμε ένα εξαιρετικό brunch στο σπίτι μας.

Διαλέξαμε λοιπόν ξεχωριστές συνταγές και μικρά τιπ από δύο σεφ της Βρετανίας που θα μας δώσουν την δυνατότητα να δημιουργήσουμε το τέλειο brunch.

Ο Μπιλ Γκρέιντζερ συχνά έχει χαρακτηριστεί ως ο «Βασιλιάς του brunch», έχοντας δίνει διάσημος από την εποχή που άνοιξε το Bill’s Cafe, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας πριν 25 χρόνια.

Σήμερα είναι ο ιδιοκτήτης του Granger and Co. στην Μεγάλη Βρετανία και μοιράζεται μαζί μας την πρόταση του για ένα χορταστικό αγγλικό πρωινό, από την ματιά ενός βέρου Αυστραλού.

«Είναι ένα πλούσιο πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες που μας χαρίζει ενέργεια όλη μέρα, χρησιμοποιώντας καπνιστό σολομό», λέει. Τα αυγά είναι ποσέ, όχι τηγανητά - άλλωστε μιλάμε για brunch - και για να πετύχουμε το τέλειο ποσέ πρέπι να κρατάμε σταθερή την θερμοκρασία του νερού», εξηγεί ο Μπιλ Γκρέιντζερ.

The Fresh Aussie (Το φρέσκο αυστραλιανό)

Granger & Co. Recipe from Australian Food by Bill Granger (Murdoch Books), £20

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Μαγείρεμα: 5 λεπτά

Υλικά

8 αυγά

50 γρ (σέσκουλα ή λαχανίδες ή κατσαρό λάχανο)

1 αβοκάντο σε φέτες

Furikake

1 λεμόνι κομμένο σε φέτες

για την σάλτσα με ντοματίνια

200 γρ ντοματίνια

50 γρ φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

1 ματσάκι κόλιανδρο

2-3 κ.γ ελαιόλαδο

Εκτέλεση

για τα αυγά ποσέ

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό, ύψους 5 εκατοστών και περιμένουμε να βράσει.

Στην συνέχεια κλείνουμε την φωτιά και αμέσως ρίχνουμε τα αυγά.

Τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 3 λεπτά ή μέχρι τα ασπράδια να έχουν σφίξει.

Στην συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα, αφαιρούμε τα αυγά από την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας, πριν τα σερβίρουμε.

για την σάλτσα με τα ντοματίνια

ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί

για το στήσιμο

Βάζουμε στο πιάτο με τάξη την πρασινάδα μας (σέσκουλα ή λαχανίδες ή κατσαρό λάχανο), τα αυγά ποσέ, τον σολομό, τις φέτες αβοκάντο και την σάλτσα με τα ντοματίνια.

Ρίχνουμε από πάνω λίγο ελαιόλαδο.

Καρυκεύουμε με αλάτι, φρέσκοτριμμένο πιπέρι και μια πρέζα furikake.

Σερβίρουμε με τις φέτες λεμονιού.

Tip

Για να αποφύγουμε τυχόν αστοχίες στο ψήσιμο σπάμε τα αυγά μέσα στο νερό, στην επιφάνεια, έτσι ώστε να γλυστρίσουν και όχι να πέσουν.

Για το ψωμί, επιλέγουμε αυτό με το προζύμι, καθώς έχει καλύτερη γεύση και υφή.

Το Furikake είναι ένα ξηρό ιαπωνικό καρύκευμα που πασπαλίζεται πάνω από μαγειρεμένο ρύζι, λαχανικά και ψάρια ή χρησιμοποιείται ως συστατικό στο onigiri. Το βρίσκουμε σε όλα τα ασιατικά μπακάλικα.

Πώς να κάνουμε τα τέλεια πάνκεϊκ

«Το μυστικό μου είναι να προσθέσω πρώτα τους κρόκους αυγών στο μείγμα μας και να το αφήσω να ξεκουραστεί για τρία λεπτά και μετά σε ένα ξεχωριστό μπολ να χτυπήσω τα ασπράδια των αυγών και να συνδυάσουμε όλα τα υλικά μαζί», εξηγεί ο σεφ Χένρι Όμεραϊ από το Riding House Cafe, στο Λονδίνο.

«Φροντίζουμε το τηγάνι μας να μην είναι πολύ ζεστό όταν ρίχνουμε το μείγμα μας, έτσι ώστε να απλώνεται παντού, σχηματίζοντας ένα λεπτό στρώμα στην βάση. Στην συνέχεια ανεβάζουμε σταδιακά την φωτιά και μαγειρεύουμε για 2 με 3 λεπτά από κάθε πλευρά».

«Προτιμούμε μέτρια φωτιά με μία μικρή στρώση από βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι».

Για να μπορέσουμε να γυρίσουμε τα πάνκεϊκ από τις δύο πλευρές με επιτυχία θέλουμε το μείγμα μας στις άκρες να έχει σφίξει κατά το ψήσιμο.

Πάνκεϊκ με κομπόστα βατόμουρο και σαντιγί

Riding House Cafe

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Μαγείρεμα: 10 λεπτά

Υλικά

για τα πάνκεϊκ

1.7 κιλά αλεύρι για πάνκεϊκ

250 γρ βούτυρο (ανάλατο)

8 αυγά

1 λίτρο γάλα πλήρες

200 γρ. ζάχαρη άχνη

500 ml νερό

για την κομπόστα από μούρα

1 κιλό κατεψυγμένα βατόμουρα

400 γρ ζάχαρι άχνη

για την σαντιγί

1 λίτρο κρέμα γάλακτος

125 γρ ζάχαρι άχνη

10 ml εκχύλισμα βανίλια

450 γρ παστεριωμένη κρέμα (Clotted cream)

για το γαρνίρισμα

μείγμα από φρέσκα μούρα (μύρτιλο, σμέουρο, βατόμουρο και φράουλα)

Σιρόπι σφενδάμου

Ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

για τα πάνκεϊκ

Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, λιώνουμε το βούτυρο και χωρίζουμε τα κρόκους των αυγών από τα ασπράδια.

Δημιουργούμε ένα κρατήρα στην μέση του μπολ που έχουμε το αλέυρι και ρίχνουμε τους κρόκους, την ζάχαρη, το βούτυρο και το γάλα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε λίγο νερό ανάλογα με την υφή που θέλουμε.

Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 3 λεπτά.

Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια και στην συνέχεια μόλις αφρίσουν ρίχνουμε το μείγμα που έχει ξεκουραστεί.

Σε ένα τηγάνι που έχει ζεσταθεί βάζουμε βούτυρο και ψήνουμε κάθε πάνκεϊκ για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.

Ψήνουμε τα πάνκεϊκ στο φούρνο για 5-6 λεπτά στους 190 βαθμούς.

για την κομπόστα

Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα τα κατεψυγμένα βατόμουρα και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά.

Μόλις δέσει η κομπόστα μας αφαιρούμε την κατσαρόλα από το μάτι.

για την σαντιγί

Χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί, χωρίς να το παρακάνουμε.