"H Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει Τεχνολογικό Hub": Ο Αναστάσιος Τζήκας στη HuffPost Greece

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ- HELEXPO απαντά για το ψηφιακό μέλλον της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας, την αναντικατάστατη ανθρώπινη επαφή στην Έκθεση, αλλά και για την επόμενη τιμώμενη χώρα.
Φωτογραφία από τις ετοιμασίες για την 83η ΔΕΘ.
Φωτογραφία από τις ετοιμασίες για την 83η ΔΕΘ.
Eurokinissi MotionTeam

Για το παρόν και το μέλλον της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης μιλά, μεταξύ άλλων, ο Αναστάσιος Τζήκας, πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, στο πλαίσιο συνέντευξής του στη HuffPost Greece.

Ο Αναστάσιος Τζήκας αποφοίτησε από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Είναι, μεταξύ άλλων, πρόεδρος του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας) και του Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας «Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης». Επίσης, είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Marketing του N.Θεσσαλονίκης και επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ), του οποίου υπήρξε Πρόεδρος για περισσότερα από 15 χρόνια. Επίσης, θα συμμετέχει στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί 26 με 29 Απριλίου στους Δελφούς.

.
.
Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

HuffPost Greece: Ας αρχίσουμε από τη ΔΕΘ: Δεδομένου ότι είστε, μεταξύ άλλων, άνθρωπος της τεχνολογίας, θεωρείτε πως η ΔΕΘ εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης της χώρας; Μπορούμε να μιλάμε πχ για μια ΔΕΘ του ηλεκτρονικού εμπορίου, των ψηφιακών τεχνολογιών κ.ο.κ ή υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος για κάτι τέτοιο;

Αναστάσιος Τζήκας: Η ΔΕΘ, τόσο η διοργάνωση του Σεπτεμβρίου όσο και η εταιρεία με όλες τις κλαδικές της εκθέσεις, έχει σε μεγάλο βαθμό ψηφιοποιήσει τις λειτουργίες της, αξιοποιώντας όλα τα σύγχρονα εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση. Από την υποδοχή των αιτήσεων συμμετοχής των εκθετών μέχρι τους εκθεσιακούς καταλόγους και τις κάρτες εισόδου, το ψηφιακό αποτύπωμα είναι αισθητό σε μια σειρά πεδίων και δραστηριοτήτων της. Αυτή η ψηφιακή ευαισθησία αποτυπώνεται όμως και στο εκθεσιακό της πρόγραμμα, με τη διοργάνωση της πρώτης έκθεσης τεχνολογίας και καινοτομίας στη χώρα, της Beyond. Πρόκειται για μια έκθεση, η οποία παρακολουθεί τις διεθνείς τάσεις και εξελίξεις και ενημερώνει γι’ αυτές, ενώ συγκεντρώνει στη Θεσσαλονίκη τους ανθρώπους και τις σημαντικότερες εταιρείες του κλάδου, αποτελώντας στην τρίτη της πλέον διοργάνωση σημείο αναφοράς για τη νέα εποχή. Στη δεκαετία του ’90 έζησα από κοντά, ως διευθύνων σύμβουλος της Singular Β.Ε. ΑΕ και πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος τη διοργάνωση της πρώτης σημαντικής έκθεσης Πληροφορικής της Ελλάδας και των Βαλκανίων, της Infosystem. Η Infosystem έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στην «ενηλικίωση» του κλάδου των Νέων Τεχνολογιών στη χώρα μας, αλλά έκλεισε τον κύκλο της. Είχα πάντα στο μυαλό μου ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει ένα τεχνολογικό Hub της ευρύτερης περιοχής και γι’ αυτό χρειαζότανε μία νέα και περισσότερο διεθνή έκθεση τεχνολογίας στα πρότυπα της MWC που διοργανώνεται στη Βαρκελώνη. Έτσι προέκυψε η Beyond.

Θα ήθελα όμως να τονίσω σε αυτό το σημείο πως δεν μπορούμε να μιλάμε για ψηφιακές εκθέσεις, όπως αφήσατε να εννοηθεί στην ερώτησή σας. Με το τέλος της πανδημίας ήταν περισσότερο από προφανής η ανάγκη των ανθρώπων να βρεθούν, να συναντηθούν, να συζητήσουν και να κλείσουν από κοντά τις επαγγελματικές τους συνεργασίες. Είδαμε πως όλα τα ψηφιακά μέσα που λειτούργησαν κατά τη διάρκεια των καραντινών, όπως το skype, το zoom και πολλά ακόμα, μετατράπηκαν σε συμπληρωματικά εργαλεία, όταν βγήκαμε και πάλι από τα σπίτια μας. Ο κόσμος συνειδητοποίησε πως οι εκθέσεις δεν μπορούν να υποκατασταθούν.

Η ερώτησή σας με έκανε να θυμηθώ τα όσα μου είχε πει προ πολλών ετών ο αείμνηστος «γκουρού» της πληροφορικής, Μιχάλης Δερτούζος, όταν ήμουν νέος στον χώρο της πληροφορικής, πως, ό,τι κι αν συμβεί, οι άνθρωποι θα έχουν πάντα την ανάγκη να συναντιούνται και να σφίγγουν ο ένας το χέρι του άλλου.

Στον απόηχο της τραγωδίας στα Τέμπη και με φόντο τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη όσον αφορά στην ψηφιακή μετάβαση, πώς αξιολογείτε την πορεία που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια; Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πιο κομβικά σημεία- σταθμοί ως τώρα; Σε ποιους τομείς πιστεύετε πως είμαστε μπροστά και σε ποιους πίσω;

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολύ μεγάλα βήματα στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, με αιχμή τη δημόσια διοίκηση και την επαφή των δημόσιων υπηρεσιών με τον πολίτη. Η άυλη συνταγογράφηση, η ψηφιοποίηση μιας σειράς πιστοποιητικών, η διαχείριση του εμβολιασμού και πολλές ακόμα δράσεις –η εφαρμογή των οποίων επιταχύνθηκε εν μέσω πανδημίας- είναι μερικά μόνο από τα δείγματα του ψηφιακού αυτού άλματος, που δεν είναι κάτι απροσδιόριστο, αλλά έχει αποτύπωμα καθημερινά στις ζωές μας. Βέβαια, ο δρόμος είναι μακρύς. Η απαίτηση για ψηφιοποίηση στις υποδομές είναι επιτακτική και πρέπει να προτεραιοποιηθεί. Εκτιμώ ότι με δεδομένο ότι η χώρα μας διαθέτει ένα άκρως εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στον χώρο των νέων τεχνολογιών και ένα πλούσιο απόθεμα επιχειρήσεων πληροφορικής που διαπρέπουν εντός και εκτός συνόρων, τα επόμενα χρόνια θα φέρουν μεγάλες αλλαγές στο μέτωπο της ψηφιακής μετάβασης. Είμαι αισιόδοξος, καθώς η Ελλάδα από το 2011 και μετά, πρώτα με τη δημιουργία θέσης Υφυπουργού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης την περίοδο 2011-2015 και στη συνέχεια με τη δημιουργία αυτόνομου Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (2015-2019) και Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης την περίοδο (2019-2023), είχε εντάξει στην εθνική αναπτυξιακή στρατηγική της την αναβάθμιση του τομέα της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών. Όπως ήταν άλλωστε η πρόταση των φορέων της χώρας μας.

Επιστρέφοντας στη ΔΕΘ: Δεδομένης της εξωστρέφειας που χαρακτηρίζει τα τελευταία έτη (λαμβανομένης υπόψιν και της πρωτοβουλίας της τιμώμενης χώρας), τι βήματα μπορούμε να περιμένουμε μέσα στα επόμενα χρόνια; Θα υπήρχε πχ ενδεχόμενο συμμετοχής και άλλων περιοχών της πόλης πέραν των γνωστών;

Το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης και η ΔΕΘ αποτελούν τα τελευταία χρόνια πόλο έλξης για δράσεις τρίτων. Εισπράττουμε το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον επιχειρήσεων, φορέων, συλλόγων, μουσικών σχημάτων, οργανωτών συνεδρίων να πραγματοποιήσουν τις εκδηλώσεις τους εντός της ΔΕΘ και συχνά και υπό τη σκέπη της, καθώς αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη. Επομένως δεν υπάρχει καμία ανάγκη να βγούμε εμείς από το εκθεσιακό κέντρο και να κατευθυνθούμε σε άλλες περιοχές, αν εξαιρέσουμε τις περιφερειακές εκθεσιακές δράσεις που αναπτύσσουμε σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, κάτι εντελώς διαφορετικό.

Άλλωστε, αυτό το εκθεσιακό σημείο αναφοράς εμείς σχεδιάζουμε να το αναβαθμίσουμε, όπως γνωρίζετε, με την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, το σχέδιο της οποίας, παρά την πανδημία, «το τρέξαμε» γρήγορα. Αυτή την περίοδο επικαιροποιούμε το business plan για τον τρόπο χρηματοδότησης του έργου. Θέλω να τονίσω πως σύμφωνα με την αρχιτεκτονική πρόταση που πήρε το πρώτο βραβείο στον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκηρύξαμε, υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων και της UNESCO και στη βάση της οποίας δρομολογείται η ανάπλαση, το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το πιο βιοκλιματικό και πράσινο της Ευρώπης, που θα βάλει τη Θεσσαλονίκη σε άλλη κατηγορία όσον αφορά τόσο τον διεθνή εκθεσιακό ανταγωνισμό όσο και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Ως προς την τιμώμενη χώρα, υπάρχει κάποια εξέλιξη ως προς αυτό; Αναμένεται ακόμα η τελική απάντηση από το Ισραήλ; Υπάρχουν σχέδια που θα μπορούσατε να μοιραστείτε για τις επιλογές των επόμενων ετών;

Οι πρόσφατες εκλογές στο Ισραήλ και ο ελάχιστος χρόνος που είχε στη διάθεσή της η νέα κυβέρνηση για μια τέτοια προετοιμασία μας ανάγκασαν να μεταθέσουμε την επιλογή της συγκεκριμένης χώρας για κάποια άλλη χρονιά. Αυτό που μπορώ να πω για την ώρα είναι πως έχουμε επαφές και βρισκόμαστε σε συζητήσεις με χώρες που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην επόμενη ΔΕΘ ως Τιμώμενες. Άλλωστε, ο θεσμός της Τιμώμενης Χώρας, πέραν της προφανούς εξωστρέφειας που εξασφαλίζει για τον εκθεσιακό φορέα και τις ελληνικές επιχειρήσεις, προσφέρει ένα πολύτιμο εφαλτήριο για τις χώρες να ανοίξουν νέες αγορές και νέους διαύλους συνεργασιών, αξιοποιώντας τη Θεσσαλονίκη ως hub.

Δημοφιλή