Το μυστήριο του «θανάτου» του ναυάρχου Σοκόλοφ: Τι λέει τώρα η Ουκρανία, τι έδειξε η Ρωσία

Νεκρός ή ζωντανός τελικά o διοικητής του στόλου της Μαύρης Θάλασσας;
Anadolu Agency via Getty Images

Ασάφεια φαίνεται να υπάρχει γύρω από το εάν είναι νεκρός ή ζωντανός τελικά ο διοικητής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, ναύαρχος Σοκόλοφ, καθώς, μετά τις αναφορές της Ουκρανίας περί θανάτου του σε πυραυλικό πλήγμα στην Κριμαία, η Ρωσία έδειξε βίντεο με τον ίδιο να συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη.

Ο Σοκόλοφ φαίνεται να συμμετέχει στην τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, για την οποία το υπουργείο είπε ότι έγινε την Τρίτη.

Η ουκρανική πλευρά είπε τη Δευτέρα πως ο ναύαρχος και 33 άλλοι αξιωματικοί σκοτώθηκαν σε πυραυλικό πλήγμα στο αρχηγείο του στόλου στη Σεβαστούπολη, στην Κριμαία. Ο ναύαρχος ωστόσο δεν κατονομάστηκε ευθέως, ούτε δόθηκαν στοιχεία πως ήταν νεκρός. Τώρα οι Ουκρανοί λένε πως «αποσαφηνίζουν» τις αναφορές.

Anadolu Agency via Getty Images

«Όπως είναι γνωστό, 34 αξιωματικοί σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα μιας πυραυλικής επίθεσης στο αρχηγείο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας...διαθέσιμες πηγές ισχυρίζονται πως μεταξύ των νεκρών ήταν ο διοικητής του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Πολλά (πτώματα) ακόμα δεν είχαν ταυτοποιηθεί λόγω της κατάστασης των μελών».

Στο οκτάλεπτο βίντεο φαίνονται στελέχη του υπουργείου Άμυνας σε διάσκεψη που φέρεται να έλαβε χώρα το πρωί της Τρίτης, με τον Σόιγκου στη Μόσχα. Μετά φαίνεται κάποιες φορές σε video link με τους διοικητές των στόλων της Ρωσίας, κανείς εκ των οποίων όμως δεν μιλά.

Όπως λέει το BBC, λογισμικό αναγνώρισης προσώπου δείχνει πως ο άνδρας που φαίνεται στο βίντεο της τηλεδιάσκεψης είναι μάλλον όντως ο Σοκόλοφ, μα δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί αν η διάσκεψη έγινε την Τρίτη όντως ή αν η εικόνα του Σοκόλοφ ήταν σε πραγματικό χρόνο.