Το Μέγαρο Μουσικής στη Βόρεια Εύβοια: Αγία Άννα, Λίμνη, Πευκί, Ροβιές, Μαντούδι

Και σε απομακρυσμένα χωριά, όπου θα βρεθούν η Δήμητρα Γαλάνη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Νίκος Πορτοκάλογλου με μία κιθάρα.
Λίμνη
Λίμνη
Eurokinissi

Αυτό το καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ταξιδεύει στη Βόρεια Εύβοια και έρχεται πιο κοντά με τους κατοίκους της, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην πολιτιστική αναζωογόνησή της μέσα από το πιλοτικό πρόγραμμα «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια - Οι Γέφυρες της Μουσικής», το οποίο φιλοδοξεί να θέσει τα θεμέλια για την ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών που θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια.

Το πρόγραμμα αρχίζει τον Ιούλιο, ολοκληρώνεται στα τέλη φθινοπώρου και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα από εκδηλώσεις, αμιγώς μουσικές αλλά και συνδυαστικές με άλλες τέχνες, φεστιβάλ και εκπαιδευτικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Αγία Άννα, τη Λίμνη, το Πευκί, τις Ροβιές, το Μαντούδι καθώς και σε απομακρυσμένα χωριά. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Εύβοια μετά
Εύβοια μετά
Ηλίας Αποστολίδης

«Γέφυρες της Μουσικής» και «Γιορτές του Δάσους»

Οι εκδηλώσεις «Γέφυρες της Μουσικής» αρχίζουν την Παρασκευή 1 Ιουλίου στο Πευκί με τη συναυλία του συνθέτη και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Θανάση Πολυκανδριώτη, ο οποίος θα παρουσιάσει μια μουσική παράσταση βασισμένη στις λαϊκές μνήμες του από την αρχή της καριέρας του έως σήμερα. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης «Αρτεμίσιον 480 π.Χ.» που διοργανώνεται από τον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Περισσότερα για τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης «Αρτεμίσιον 480 π.Χ.»: https://www.authenticmarathonswim.com/

Τριήμερο Φεστιβάλ «Οι μουσικές του κόσμου: Η ανανέωση της παράδοσης, η αναγέννηση της φύσης»

Ακολουθεί το τριήμερο φεστιβάλ «Οι μουσικές του κόσμου: Η ανανέωση της παράδοσης, η αναγέννηση της φύσης» στην Αγία Αννα και τη Λίμνη από τις 8 έως τις 10 Ιουλίου. Μια γιορτή, μια συνάντηση πολιτισμών, με την παράδοση να συνυπάρχει αρμονικά με την τζαζ, τη ροκ, την έθνικ και τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Συμμετέχουν σχήματα που προσεγγίζουν με καινοτόμο τρόπο τις προφορικές μουσικές παραδόσεις.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ανά ημέρα έχει ως εξής:

8 Ιουλίου, 21:00, Ταξίδι από την παράδοση στην τζαζ | Λίμνη (Σκάλα)

Τα Χάλκινα Πνευστά της Κοζάνης και η τζαζ

Ο ντράμερ Μανώλης Κουτσουνάνος, τέσσερις παραδοσιακοί μουσικοί και τέσσερις τζαζ ερμηνευτές μεταφέρουν στο κοινό την απογειωτική ενέργεια της μουσικής της Μακεδονίας μέσα από τον εμπλουτισμό της από την τζαζ.

Χάλκινα Πνευστά Κοζάνης
Χάλκινα Πνευστά Κοζάνης

9 Ιουλίου, 21:00, Babo Koro, Γυμνάσιο–Λύκειο Αγίας Άννας

Στη μουσική του ανερχόμενου συγκροτήματος Babo Koro συνδυάζονται η παραδοσιακή μουσική του τόπου μας, τα βαλκανικά ποικίλματα και οι πολυφωνίες, η αίσθηση του swing, η τσιγγάνικη περιπλάνηση, η ροκ αμεσότητα, η λαϊκή απλότητα και η σύγχρονη ματιά.

Babo Koro
Babo Koro

10 Ιουλίου, 21:00, Γυμνάσιο–Λύκειο Αγίας Άννας

Σολίστ Θοδωρής Κοτονιάς, φωνή

Ορχήστρα - Χορωδία «Ιωνία» της Νέας Ιωνίας Βόλου

Χορευτικά Συγκροτήματα «Νηλεύς» Αγίας Άννας και «Το Λύμνι» Λίμνης Ευβοίας

Το τριήμερο Φεστιβάλ «Οι μουσικές του κόσμου» ολοκληρώνεται με μια μεγάλη μουσικοχορευτική εκδήλωση. Συμμετέχουν τα Χορευτικά Συγκροτήματα «Νηλεύς» της Αγίας Άννας και «Το Λύμνι» της Λίμνης Ευβοίας καθώς και η Ορχήστρα–Χορωδία «Ιωνία» της Νέας Ιωνίας Βόλου που θα παρουσιάσουν ελληνικούς χορούς και σκοπούς από τη Σμύρνη μέχρι την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την Εύβοια και τη Στερεά Ελλάδα. Σολίστ, ο Θοδωρής Κοτονιάς, ο οποίος θα ερμηνεύσει γνωστά τραγούδια. Τη Χορωδία δίδαξε η Κορνηλία Φραγκογιάννη. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Νεκτάριος Δεμελής.

1-3 Ιουλίου και 8-10 Ιουλίου

Πολιτιστικές διαδρομές και ξεναγήσεις

στο πλαίσιο των «Γιορτών του Δάσους»

Παράλληλα, και σε συντονισμό με τις εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις «Γιορτές του Δάσους» που θα πραγματοποιηθούν κατά τις ημέρες των συναυλιών στο Πευκί (1-3 Ιουλίου) καθώς και στη Λίμνη και την Αγία Άννα (8-10 Ιουλίου), οι φίλοι της Βόρειας Εύβοιας θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την περιοχή, τα μνημεία, την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της, μέσα από προτεινόμενες πολιτιστικές διαδρομές και ξεναγήσεις, σε συνεργασία με τους Δήμους Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας και Ιστιαίας–Αιδηψού καθώς και με μέλη πολιτιστικών συλλόγων και εθελοντικών ομάδων της περιοχής. Μπορείτε να δείτε τις δράσεις εδώ:

Οι «Γιορτές του Δάσους» σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας εποχής για τη Βόρεια Εύβοια, μέσω της δημιουργίας και ενίσχυσης δράσεων στο πλαίσιο του Προγράμματος Ανασυγκρότησης «Εύβοια Μετά», με αφορμή το περιβάλλον, την οικονομία και τον πολιτισμό. Οι δράσεις αυτές θα γίνονται στο Νέο Δάσος, κινητοποιώντας την τοπική κοινωνία και συνδέοντας τις Γιορτές με την παραγωγή, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής με τους επισκέπτες.

Οκτώβριος 2022

«Φωνές του φθινοπωρινού δάσους»

Όταν οι τουρίστες και επισκέπτες φεύγουν, τρεις αγαπημένοι ερμηνευτές, τραγουδοποιοί και συνθέτες η Δήμητρα Γαλάνη, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Νίκος Πορτοκάλογλου, σε μια κίνηση συμβολικού περιεχομένου, ταξιδεύουν με τη φωνή τους και μία κιθάρα σε απομακρυσμένα χωριά της Βόρειας Εύβοιας.

Εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δράσεις του Μεγάρου

Το φθινόπωρο, έχουν προγραμματιστεί επίσης εξειδικευμένες εκπαιδευτικές δράσεις του Μεγάρου που απευθύνονται κυρίως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και θα πραγματοποιηθούν σε δημοτικά σχολεία των χωριών και των πόλεων της Βόρειας Εύβοιας. Περιλαμβάνουν σεμινάριο και συναυλία του μουσικο-εκπαιδευτικού προγράμματος El Sistema Greece, τα διαδραστικά μαθήματα «Μουσική και παραμύθια» και εκπαιδευτικά προγράμματα γνωριμίας με τα όργανα της ορχήστρας από την Underground Youth Orchestra.

Δημοφιλή