Το Χάρβαρντ αφαιρεί βιβλιοδεσία από ανθρώπινο δέρμα σε βιβλίο του 1800

Ο γιατρός, πρώτος ιδιοκτήτης του βιβλίου του Γάλλου μυθιστοριογράφου Αρσέν Χουσάιγ, πήρε το δέρμα από μια νεκρή ασθενή χωρίς τη συγκατάθεσή της.
Κέιμπριτζ, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ - 19 Μαρτίου 2024: Το κτίριο Houghton LIbrary βρίσκεται στο Harvard Yard του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Άνοιξε το 1942, αποτελεί μέρος της Βιβλιοθήκης του Κολλεγίου Χάρβαρντ και είναι αποθήκη σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων.
Κέιμπριτζ, Μασαχουσέτη, ΗΠΑ - 19 Μαρτίου 2024: Το κτίριο Houghton LIbrary βρίσκεται στο Harvard Yard του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Άνοιξε το 1942, αποτελεί μέρος της Βιβλιοθήκης του Κολλεγίου Χάρβαρντ και είναι αποθήκη σπάνιων βιβλίων και χειρογράφων.
APCortizasJr via Getty Images

Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανακοίνωσε ότι αφαίρεσε βιβλιοδεσία φτιαγμένη από ανθρώπινο δέρμα σ′ ένα βιβλίο του 19ου αιώνα που βρίσκεται σε βιβλιοθήκη του, λόγω της «ηθικά επιβαρυμένης φύσης» του τρόπου με τον οποίο έγινε το ασυνήθιστο δέσιμο.

Το βιβλίο, με τίτλο Des Destinées de l’Ame (Τα Πεπρώμενα της Ψυχής), φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Houghton του πανεπιστημίου από τη δεκαετία του 1930, αλλά τράβηξε τη διεθνή προσοχή το 2014, όταν δοκιμές επιβεβαίωσαν ότι ήταν δεμένο με ανθρώπινο δέρμα.

Την Τετάρτη, ωστόσο, το πανεπιστήμιο δήλωσε ότι μετά από «προσεκτική μελέτη, εμπλοκή των ενδιαφερομένων μερών και εξέταση» θα αφαιρέσει την δερμάτινη βιβλιοδεσία και θα συνεργαστεί με τις αρχές για να «καθορίσει την τελική τοποθέτηση αυτών των ανθρώπινων λειψάνων με τον απαιτούμενο σεβασμό».

Το βιβλίο γράφτηκε από τον Αρσέν Χουσάιγ, έναν Γάλλο μυθιστοριογράφο, στα μέσα της δεκαετίας του 1880 ως ένας διαλογισμός για τη φύση της ύπαρξης ψυχής και τη ζωή μετά θάνατον.

Ο πρώτος ιδιοκτήτης του τόμου, ο Γάλλος γιατρός Λουντοβίκ Μπουλάν, έδεσε στη συνέχεια το βιβλίο με ανθρώπινο δέρμα. Το Χάρβαρντ δήλωσε ότι ο Μπουλάν πήρε το δέρμα από αποθανούσα ασθενή στο νοσοκομείο όπου εργαζόταν, χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Αυτή η μακάβρια ιστορία, την οποία το Χάρβαρντ χαρακτήρισε «ηθικά επιβαρυμένη», οδήγησε το πανεπιστήμιο να αποφασίσει να αφαιρέσει το δέσιμο του δέρματος.

«Όπως μπορείτε να φανταστείτε, αυτή ήταν μια ασυνήθιστη περίσταση για εμάς στη βιβλιοθήκη και μάθαμε πολλά καθώς καταλήξαμε στην απόφασή μας», δήλωσε ο αρχειοφύλακας στη βιβλιοθήκη Houghton, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Χάρβαρντ.

«Το βασικό πρόβλημα με τη δημιουργία του τόμου ήταν ένας γιατρός που δεν υπολόγισε έναν ολόκληρο άνθρωπο μπροστά του και προέβη σε μια απεχθή πράξη, αφαιρώντας ένα κομμάτι δέρματος από μία νεκρή ασθενή, σχεδόν σίγουρα χωρίς τη συγκατάθεσή της, και το χρησιμοποίησε σε μια βιβλιοδεσία που άγγιξαν πολλοί για περισσότερο από έναν αιώνα. Πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να αναπαυθούν αυτά τα λείψανα».

Να σημειωθεί ότι κατά το παρελθόν, οι φοιτητές του Χάρβαρντ που προσλαμβάνονταν για να ξεφυλλίσουν συλλογές στη βιβλιοθήκη, υποβάλλονταν σε ένα τελετουργικό καψόνι, όπου τους ζητούσαν να ανακτήσουν το βιβλίο χωρίς να τους έχουν πει ότι ήταν καλυμμένο με ανθρώπινα λείψανα.

«Καλά νέα για τους οπαδούς της ανθρωποδερμικής βιβλιοπηγίας, τους βιβλιομανείς και τους κανίβαλους»

Η επιβεβαίωση της μακάβριας βιβλιοδεσίας του βιβλίου το 2014 αντιμετωπίστηκε, τότε, από το Χάρβαρντ με πιο ανάλαφρο τρόπο. Το πανεπιστήμιο χαρακτήρισε την ανακάλυψη ως «καλά νέα για τους οπαδούς της ανθρωποδερμικής βιβλιοπηγίας, τους βιβλιομανείς και τους κανίβαλους». Η ανθρωποδερμική βιβλιοπηγία είναι η πρακτική της βιβλιοδεσίας με ανθρώπινο δέρμα, μια δημοφιλή πρακτική του 19ο αιώνα, η οποία ωστόσο συνέβαινε τουλάχιστον από το 1500.

Το Χάρβαρντ δήλωσε πλέον ότι λυπάται για τον «εντυπωσιοθηρικό, νοσηρό και χιουμοριστικό τόνο» με τον οποίο ανακοινώθηκε η ανακάλυψη.

«Ζητάμε συγγνώμη εκ μέρους της Βιβλιοθήκης του Χάρβαρντ για τις προηγούμενες αποτυχίες στη διαχείριση του βιβλίου, οι οποίες αντικειμενοποίησαν περαιτέρω και έθεσαν σε κίνδυνο την αξιοπρέπεια του ανθρώπινου όντος που βρίσκεται στο επίκεντρο».

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή