Το Περού απελαύνει τουρίστες επειδή αφόδευσαν στο Μάτσου Πίτσου

Το Μάτσου Πίτσου αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, με περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες τον χρόνο.
Enrique Castro-Mendivil / Reuters

Η αστυνομία του Περού ανακοίνωσε πως πρόκειται να απελάσει και να ασκήσει δίωξη σε πέντε τουρίστες, ηλικίας 20 έως 32 ετών, οι οποίοι προκάλεσαν φθορές και βεβήλωσαν τον Ναό του Ήλιου, στο αρχαίο μνημείο των Ίνκας, Μάτσου Πίτσου.

Οι αρχές δήλωσαν την Τρίτη, 14 Ιανουαρίου, ότι τουρίστες από την Χιλή, την Βραζιλία, την Γαλλία και την Αργεντινή, έσκαψαν στα κτιριακά κατάλοιπα του μνημείου και προκάλεσαν πτώση βράχου από τοίχο του ναού του Ήλιου. Παράλληλα, υπάρχουν πληροφορίες πως ένας από τους τουρίστες αφόδευσε στον αρχαιολογικό χώρο.

Την ευθύνη για το περιστατικό, ανέλαβε ο τουρίστας από την Αργεντινή, ο οποίος θα παραμείνει στην χώρα προκειμένου να οδηγηθεί στις δικαστικές αρχές και να του απαγγελθούν κατηγορίες για «Καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Περού».

Το Μάτσου Πίτσου αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, το οποίο επισκέπτονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ετησίως.

Σημειώνεται πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προειδοποιήσει όσον αφορά τους κινδύνους που εγκυμονεί για τον χώρο ή ραγδαία αύξηση των επισκεπτών, η ανεξέλεγκτη αστική ανάπτυξη καθώς και η παράνομη πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο.

Πηγή: Reuters