ΔΙΕΘΝΕΣ
22/07/2021 13:36 EEST

Το "pingdemic" που απειλεί τον ανεφοδιασμό των σούπερ μάρκετ στη Βρετανία

Μια εφαρμογή στο κινητό και εν ισχύ υγειονομικά πρωτόκολλα για την εξάπλωση του κορονοϊού έφεραν τα πάνω-κάτω.

Christopher Furlong via Getty Images

Έκκλησή στην βρετανική κυβέρνηση να χαλαρώσει τα πρωτόκολλα που αφορούν την περίοδο καραντίνας όσων ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού, απευθύνει η Ομοσπονδία Βρετανών Διανομέων Τροφίμων καθώς, όπως υποστηρίζει, απειλείται ο ανεφοδιασμός των σούπερ μάρκετ. 

Η Ομοσπονδία αναφέρεται ουσιαστικά στο φαινόμενο που οι βρετανοί αποκαλούν pingdemic που ονομάστηκε έτσι από τον συνδυασμό των λέξεων“ping”, δηλαδή τον ήχο του  μνήματος που λαμβάνει κάποιος στο κινητό και τον ενημερώνει πως ήρθε σε επαφή με κρούσμα και πρέπει να αυτο-απομονωθεί, και τη λέξη pandemic δηλ. πανδημία.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στη Βρεατνία, λαμβάνουν το συγκεκριμένο μήνυμα-και διαρκώς όλοι και περισσότεροι όσο αυξάνει ο αριθμός των κρουσμάτων. Και πολλοί εξ αυτών απασχολούνται σε ζωτικούς τομείς της οικονομίας όπως στο χονδρεμπόριο, τα σούπερ μάρκετ, τη μεταφορά εμπορευμάτων, τον μεταποιητικό τομέα και τον κλάδο της φιλοξενίας. Έτσι, οι επιχειρήσεις στερούνται εργαζόμενους για σημαντικό διάστημα  γεγονός που, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, απειλεί και τον ανεφοδιασμό των σούπερ μάρκετ. 

Η αλήθεια βέβαια είναι πως όπως έχει παρατηρηθεί, πολλοί είναι και πολίτες που επέλεξαν να διαγράψουν την εφαρμογή από α κινητά τους και να κάνουν πως συμβαίνει τίποτα.

Οι Βρετανοί υπουργοί τονίζουν ότι η εφαρμογή συμβάλλει σημαντικά στην ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19, την ώρα που παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα, με περισσότερα από 44.000 να καταγράφονται μόνο χθες Τετάρτη.

Στο πρωτοσέλιδό τους βρετανικές εφημερίδες είχαν σήμερα φωτογραφίες άδειων ραφιών στα σούπερ μάρκετ.

«Αυτή η pingdemic οξύνει την πίεση στους εμπόρους να διατηρήσουν τις ώρες λειτουργίας τους και να ανεφοδιάζονται», δήλωσε ο Άντριου Όπι στέλεχος της Ομοσπονδίας Βρετανών Λιανεμπόρων. «Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα», τόνισε.

Πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ όπως και η ένωση παραγωγών κρέατος και εταιρείες μεταφορών καταγγέλλουν την έλλειψη εργατικών χεριών, καθώς μέρος των εργαζομένων τους αναγκάστηκε να μπει σε καραντίνα.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Iceland ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τη λειτουργία κάποιων καταστημάτων της λόγω της έλλειψης προσωπικού. Η αλυσίδα διανομής τροφίμων στη Βρετανία «βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης» καθώς οι απουσίες λόγω covid-19 επιδείνωσαν την ήδη μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, επεσήμανε ένωση της βιομηχανίας κρέατος.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας έχει δεσμευθεί να εξαιρέσει από την υποχρέωση να μπαίνουν σε αυτοαπομόνωση κάποιοι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, όπως οι υπάλληλοι των εταιρειών σιδηροδρόμων, με την προϋπόθεση ότι έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της covid-19 ή έχουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ.

Το μέτρο ήδη ισχύει από τη Δευτέρα για τους εργαζόμενους στο εθνικό σύστημα υγείας «σε εξαιρετικές περιστάσεις».

Ο υπουργός επιχειρήσεων Κουάσι Κουαρτένγκ δήλωσε σήμερα στο BBC ότι ο κατάλογος με τους εργαζόμενους που θα εξαιρούνται από την καραντίνα θα δημοσιευτεί «σήμερα», αλλά πρόσθεσε ότι θα είναι περιορισμένος.

Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ