Το πλαίσιο της επίσκεψης Σολτς στην Αθήνα και τα νέα δεδομένα στην Ε.Ε.

Καθώς Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν δύσκολο χειμώνα η Γερμανία ψάχνει συμμάχους.
Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, left, and German Chancellor Olaf Scholz talk each other as they walk in front of the ancient Parthenon Temple at the Acropolis hill during a visit, in Athens, Thursday, Oct. 27, 2022. Scholz is in Athens on a two-day official visit. (AP Photo/Michael Varaklas)
Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, left, and German Chancellor Olaf Scholz talk each other as they walk in front of the ancient Parthenon Temple at the Acropolis hill during a visit, in Athens, Thursday, Oct. 27, 2022. Scholz is in Athens on a two-day official visit. (AP Photo/Michael Varaklas)
via Associated Press

Το 2014, οκτώ χρόνια πριν, τέτοια εποχή μαθαίναμε για τις ελληνικές τράπεζες που είχαν αποτύχει στα ευρωπαϊκά stress tests. Σήμερα, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρίσκεται στην Ελλάδα σε μια ευνοϊκή συγκυρία για τη χώρα μας, την οποία οφείλει η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί.

Η επίσκεψη Σολτς λαμβάνει χώρα στη μεταμνημονιακή εποχή ενώ ένας κύκλος 16 ετών έχει κλείσει για την Γερμανία με την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από τα ηνία της χώρας. Ο νέος Καγκελάριος λοιπόν προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα που δημιουργήθηκε το προηγούμενο διάστημα επί Μέρκελ και επί Σόιμπλε. Εδώ να τονίσουμε πως ο Σολτς τόσο εντός της χώρας του όσο και στην ΕΕ δεν φέρει το ειδικό πολιτικό βάρος που είχαν οι προκάτοχοι του. Επί Μέρκελ η Γερμανία είχε υπό τον ελέγχο της την ΕΕ και είχε μετατρέψει τις Βρυξέλλες σε παράρτημα του Βερολίνου που λειτουργούσε ως φερέφωνο των γερμανικών αποφάσεων.

Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει. Η πολιτική της Μέρκελ και εν γένει της Γερμανίας, άρα εκ των πραγμάτων και της ΕΕ είχε ως γνώμονα την οικονομία, αφήνοντας εκτός τη γεωπολιτική θεώρηση των πραγμάτων. Τα γεωπολιτικά δεδομένα, όπως δαμορφώθηκαν σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό, όπου η Μέρκελ πάλι απέτυχε, άλλαξαν άρδην την Ευρώπη. Μια αλλαγή που επιδεινώθηκε από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Γερμανία είχε πάντα μια ιδιαίτερη σχέση με τη Ρωσία, λόγω της Ανατολικής Γερμανίας η οποία αποτελούσε ουσιαστικά κράτος παράρτημα της ΕΣΣΔ. Αν δεχθούμε τη γεωπολιτική σκέψη και το δόγμα του Μπρζεζίνσκι, ουσιαστικά ο ρόλος της Γερμανίας σύμφωνα με την οπτική του ΝΑΤΟ ήταν να φέρει την Ουκρανία πιο κοντά στην Ευρώπη και στον αγγλοσαξονικό άξονα. Σ΄αυτό απέτυχε η Γερμανία διότι χάρη στη Μέρκελ και στον Σρέντερ φρόντισαν για την απόλυτη εξάρτηση της χώρας τους από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτή η εξάρτηση αποδυνάμωσε τη Γερμανία ηθικά και πολιτικά στα μάτια των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων.

Καθώς λοιπόν η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν δύσκολο χειμώνα και με δύσκολες αποφάσεις για τα ζητήματα ενέργειας, η Γερμανία του Σολτς ψάχνει συμμάχους. Η χθεσινή του συνάντηση με τον Μακρόν δεν πήγε όπως τα περίμενε και ο Γερμανός Καγκελάριος έφυγε από το Παρίσι απογοητευμένος.

Ερχόμενος λοιπόν στην Ελλάδα αυτό που ζητά να συζητήσει και να λύσει είναι το ζήτημα της ενέργειας, προκειμένου να προχωρήσουν οι 27 της Ευρώπης σε κοινή συμφωνία.

Η Γερμανία ενδιαφέρεται επίσης για την Αλεξανδρούπολη, η οποία αποτελεί ενεργειακό κόμβο αλλά και για την ανταλλαγή αρμάτων μάχης (40 γερμανικά Marder για την Ελλάδα και 40 ελληνικά, σοβιετικού τύπου παλαιά BMP-1 για την Ουκρανία).

Η επίσκεψη Σολτς είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα των Γερμανών έχοντας ως δεδομένο και τις πρόσφατες εκλογές στην Ιταλία και την αντίθεση της νέας κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική του Βερολίνου. Αυτό επιτείνεται και από τον ηγετικό ρόλο Μακρόν εντός της ΕΕ.

Από την πλευρά της Αθήνας είναι η ευκαιρία μας να θέσουμε πολλά ζητήματα στην ατζέντα. «Η Αθήνα περιμένει ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Σολτς» γράφει σε άρθρο της η γερμανική Handelsblatt.

Κατά τη δική μου προσωπική εκτίμηση το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και του μεταναστευτικού ως υβριδικής απειλής είναι το πιο σοβαρό και πρέπει όχι απλά να τεθεί άμεσα, αλλά να απαιτηθεί συγκεκριμένη στάση από την γερμανική πλευρά εναντίον της Τουρκίας.

Η Ελλάδα οφείλει να δείξει στη Γερμανία αυτό που γνωρίζει ήδη ο Σολτς αλλά δεν το λέει ανοιχτά, τη γεωπολιτική μας σημασία και το γεγονός ότι οι εποχές που η Γερμανία εντός της ΕΕ έκανε ό,τι ήθελε, έχουν παρέλθει.

Δημοφιλή