Το πλάσμα με τα περισσότερα πόδια στον κόσμο: Ανακαλύφθηκε χιλιοποδαρούσα με 1.306 πόδια

Ένα «θαύμα της εξέλιξης».
MAREK ET AL via via REUTERS

Βαθιά κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, σε μια εξερευνητική γεώτρηση σε περιοχή με ορυχεία στην Αυστραλία, επιστήμονες ανακάλυψαν ένα «θαύμα της εξέλιξης»: Μια εξαιρετικά μεγάλου μήκους τυφλή χιλιοποδαρούσα (millipede), η οποία έχει τα περισσότερα πόδια (1.306) από κάθε άλλο γνωστό πλάσμα στον κόσμο.

Το μήκος της χιλιοποδαρούσας είναι περίπου 95 χιλιοστά και το πλάτος της περίπου 0,95 χιλιοστά. Έχει κωνικό κεφάλι, στόμα που θυμίζει ράμφος και μεγάλες κεραίες, οι οποίες μάλλον είναι και τα μόνα της αισθητήρια όργανα, καθώς δεν έχει μάτια, όπως είπαν επιστήμονες την Πέμπτη.

.
.
MAREK ET AL via via REUTERS

«Προηγουμένως καμιά γνωστή χιλιοποδαρούσα δεν είχε στα αλήθεια 1.000 πόδια, αν και το όνομα υποδεικνύει τόσα πόδια» είπε, σύμφωνα με το Reuters, ο Πολ Μάρεκ, εντομολόγος του Virginia Tech και επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Το όνομα του πλάσματος αυτού είναι Eumillipes persephone (υπενθυμίζεται πως η Περσεφόνη της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας ήταν βασίλισσα του Κάτω Κόσμου). Τα λίγα δείγματα που βρέθηκαν ζούσαν σε βάθος περίπου 60 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, και τα θηλυκά είχαν περισσότερα πόδια από τα αρσενικά.

Οι χιλιοποδαρούσες πρωτοεμφανίστηκαν πριν από 400 εκατομμύρια χρόνια, και σήμερα υπάρχουν περίπου 13.000 είδη.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters