Η Ομικρον ευδοκιμεί στους αεραγωγούς, όχι στους πνεύμονες

Γιατί, ενώ φαίνεται να προκαλεί πιο ήπια ασθένεια, ίσως οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους. Νέα δεδομένα για ασυμπτωματικά κρούσματα.
Benoit Tessier via Reuters

Η παραλλαγή Ομικρον του κορονοϊού φαίνεται να πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα στους αεραγωγούς και πιο αργά στους πνεύμονες, σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα.

Οι μεγάλες διαφορές στο πόσο αποτελεσματικά πολλαπλασιάζεται η Ομικρον και άλλες παραλλαγές του κορονοϊού μπορεί να βοηθήσουν στην πρόβλεψη των επιπτώσεων της νέας μετάλλαξης, δήλωσαν ερευνητές την Τετάρτη.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη παραλλαγή Δέλτα, η Ομικρον πολλαπλασιάζεται 70 φορές πιο γρήγορα σε ιστούς των αναπνευστικών οδών, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την εξάπλωση από άτομο σε άτομο. Αλλά στους ιστούς των πνευμόνων, η Ομικρον αναπαράγεται 10 φορές πιο αργά από την αρχική έκδοση του κορονοϊού, κάτι που μπορεί να συμβάλει σε μια λιγότερο σοβαρή ασθένεια.

Ωστόσο, ειδικοί προειδοποιούν ότι ένας πολύ μεταδοτικός ιός, μολύνοντας πολλούς περισσότερους ανθρώπους, μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρές ασθένειες και περισσότερους θανάτους, παρόλο που ο ίδιος ο ιός μπορεί να είναι λιγότερο παθογόνος. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι η παραλλαγή Ομικρον μπορεί εν μέρει να αποφύγει την ανοσία από τα εμβόλια και παλαιότερη μόλυνση, η συνολική απειλή από την νέα παραλλαγή είναι πιθανό να είναι πολύ μεγάλη.

Προσκολλάται πιο σφιχτά στα κύτταρα, αντέχει ορισμένα αντισώματα

Την ίδια ώρα, ένα δομικό μοντέλο του τρόπου με τον οποίο η παραλλαγή Ομικρον προσκολλάται στα κύτταρα και τα αντισώματα ρίχνει φως στη συμπεριφορά της και αναμένεται να βοηθήσει στον σχεδιασμό εξουδετερωτικών αντισωμάτων, σύμφωνα με ερευνητές.

Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα στην επιφάνεια της πρωτεΐνης ακίδας της Ομικρον, ανέλυσαν τις μοριακές αλληλεπιδράσεις που συμβαίνουν όταν η ακίδα έρχεται σε επαφή με μια πρωτεΐνη στην επιφάνεια του κυττάρου που ονομάζεται ACE2 - την πύλη του ιού στο κύτταρο.

Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι ενώ το αρχικό στέλεχος του ιού είχε μια απλή «χειραψία» με την ACE2, στην περίπτωση της Ομικρον είναι σαν «ένα ζευγάρι που κρατά τα χέρια, με τα δάχτυλά του πλεγμένα».

Η ερευνητική ομάδα μοντελοποίησε επίσης την ακίδα με διαφορετικές κατηγορίες αντισωμάτων που προσπαθούν να της επιτεθούν. Μερικά αντισώματα «φαίνεται πιθανό να αποκρούονται», ενώ άλλα είναι πιθανό να παραμείνουν αποτελεσματικά. Τα ενισχυτικά εμβόλια αυξάνουν τα επίπεδα αντισωμάτων, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αποκτά «περισσότερους υπερασπιστές», κάτι που μπορεί να αντισταθμίσει σε κάποιο βαθμό «την ασθενέστερη απόδοση ενός μεμονωμένου αντισώματος».

Ασυμπτωματικοί 4 στους 10 μολυσμένους

Την ίδια ώρα, νέα δεδομένα δείχνουν ότι τα μολυσμένα άτομα που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά στη μετάδοση του του ιού, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύουν το 40,5% των επιβεβαιωμένων λοιμώξεων παγκοσμίως.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 77 προηγούμενες μελέτες που αφορούσαν συνολικά 19.884 άτομα με επιβεβαιωμένες λοιμώξεις κορονοϊού. Διαπίστωσαν ότι μεταξύ των μολυσμένων ατόμων, περίπου το 40% ήταν ασυμπτωματικοί, όπως και το 54% των μολυσμένων εγκύων γυναικών, το 53% των μολυσμένων ταξιδιωτών με αεροπλάνο ή κρουαζιέρες, το 48% των μολυσμένων φιλοξενούμενων ή του προσωπικού γηροκομείων και το 30% των μολυσμένων εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη ή των νοσηλευόμενων ασθενών.

Το συγκεντρωτικό ποσοστό των ασυμπτωματικών λοιμώξεων ήταν περίπου 46% στη Βόρεια Αμερική, 44% στην Ευρώπη και 28% στην Ασία.

Δημοφιλή