Μπορούμε να εμβολιαστούμε ή όχι, αν είμαστε άρρωστοι

Ο,τι πρέπει να ξέρουμε.
.
GoodLifeStudio via Getty Images
.

Είναι η εποχή των κρυολογημάτων, της γρίπης και άλλων ιώσεων. Συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, του κορονοϊού, γι′ αυτό οι άνθρωποι του χώρου της υγείας προτρέπουν όλους όσους δικαιούνται αναμνηστική δόση να την κάνουν το συντομότερο δυνατό.

Αλλά τι γίνεται αν το ραντεβού μας για την αναμνηστική δόση έρθει, κι εμείς φυσάμε την μύτη μας και φτερνιζόμαστε; Θα πρέπει να εμβολιαστούμε ή θα πρέπει να το επαναπρογραμματίσουμε; Να τι θα πρέπει να γνωρίζουμε.

Πρώτον και κυριότερο, ας κάνουμε ένα τεστ για covid

Εάν παρουσιάζουμε πιθανά συμπτώματα COVID-19 — όσο ήπια κι αν είναι — ας κάνουμε ένα τεστ. Αυτά περιλαμβάνουν «κλασικά» συμπτώματα, όπως βήχα, πυρετό και απώλεια γεύσης και όσφρησης. Αλλά μόνο καταρροή, πονοκέφαλος ή στομαχικές διαταραχές μπορεί να είναι σημάδι ότι έχουμε μολυνθεί (ναι, ακόμα κι αν έχουμε εμβολιαστεί πλήρως).

Πολλοί ειδικοί προβλέπουν αύξηση των λεγόμενων «πρωτοποριακών» κρουσμάτων λόγω της νέας παραλλαγής Ομικρον, η οποία φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική και μπορεί να είναι πιο ικανή στο να ... διαφύγει των σημερινών εμβολίων μας, οπότε ας «παραστρατίσουμε» προς την προσοχή κι ας κάνουμε το τεστ. Το PCR παραμένει το χρυσό πρότυπο των τεστ για την COVID-19, αλλά οι γρήγορες δοκιμές αντιγόνου είναι γρήγορες και αρκετά ευρέως διαθέσιμες και η λήψη περισσότερων της μιας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της ακρίβειας.

Εάν όντως βρεθούμε θετικοί στην COVID-19, δεν θα πρέπει να κάνουμε την τρίτη δόση έως ότου εκπληρώσουμε τα κριτήρια για να εξέλθουμε της απομόνωσης. Αυτό συμβαίνει πραγματικά περισσότερο για τους άλλους παρά (σχετίζεται με) τυχόν ανησυχίες σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει για εμάς.

«Δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι η λήψη του εμβολίου κατά την επώαση του SARS-CoV-2 θα ήταν επιβλαβής, αλλά δεν έχουμε επίσης εκατοντάδες περιπτώσεις για να πούμε ότι είναι εντάξει», δηλώνει στην HuffPost η Μάργκαρετ Φίσερ, παιδιατρική λοιμωξιολόγος, ειδική σε θέματα παθήσεων και σύμβουλος του επιτρόπου υγείας του Νιου Τζέρσεϊ. «Εάν κάποιος έχει συμπτώματα που μπορεί να είναι από COVID, θα έκανα (στην θέση του) τεστ πριν πάει για να εμβολιαστεί για να προστατεύσω το προσωπικό εμβολιασμού και να προστατεύσω και τους ανθρώπους που στέκονται στην ουρά για να λάβουν επίσης τις αναμνηστικές τους δόσεις. Εάν έχετε COVID-19, δεν σας θέλουμε έξω να περπατάτε».

Εάν τα συμπτώματα του κρυολογήματός μας είναι ήπια, θα πρέπει να μπορούμε να κάνουμε το εμβόλιό μας

Απλώς δεν υπάρχει εκτεταμένη έρευνα που να αναλύει τα αποτελέσματα μεταξύ ατόμων που έχουν κρυολόγημα ή άλλη ήπια ασθένεια και λαμβάνουν τις αρχικές δόσεις του εμβολίου της COVID-19 ή την αναμνηστική τους δόση.

Υπάρχει, ωστόσο, σαφές προηγούμενο από άλλους τύπους εμβολίων - ιδιαίτερα τα εμβόλια παιδικής ηλικίας - που λένε ότι είναι ασφαλές να κάνουμε εμβόλιο εάν είμαστε πάνω-κάτω σε συνθήκες της εποχής (πολλών ιώσεων) με μια ασθένεια όπως κρυολόγημα, μόλυνση του αυτιού, χαμηλό πυρετό ή ήπια διάρροια.

Και ειδικοί όπως η Φίσερ λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να βγάλουμε συμπέρασμα από όσα γνωρίζουμε για άλλα εμβόλια και να το εφαρμόζουμε όσον αφορά στα ενισχυτικά εμβόλια για την COVID-19.

«Συνιστούμε ανεπιφύλακτα μια ήπια ασθένεια να μην μας εμποδίζει να κάνουμε τα εμβόλια που έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε, είτε πρόκειται για εμβόλιο κατά της γρίπης είτε για ενισχυτικό COVID-19 — ή οτιδήποτε άλλο», είπε.

Αλλά αν είμαστε αληθινά άρρωστοι ας καθυστερήσουμε

Εάν (ωστόσο) έχουμε υψηλό πυρετό ή πιο μέτρια συμπτώματα, είναι πιθανώς καλύτερο να το επαναπρογραμματίσουμε.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σημειώνουν ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποδηλώνουν ότι το αν είμαστε πραγματικά άρρωστοι όταν εμβολιαζόμαστε (αυτό) μας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών ή παρεμποδίζει την ανοσολογική απόκρισή μας. Ωστόσο, ενθαρρύνει την καθυστέρηση του εμβολιασμού μέχρι να νιώσουμε καλύτερα.

Και πάλι, μέρος αυτού έχει να κάνει με άλλους ανθρώπους. Δεν πρέπει να στεκόμαστε σε ουρά για εμβολιασμό ή έξω δημοσίως εάν είμαστε πραγματικά άρρωστοι και δυνητικά μεταδοτικοί, ακόμα κι αν δεν είμαστε άρρωστοι με COVID-19. Ας ξεκουραστούμε, ας επισκεφθούμε το γιατρό μας εάν είναι απαραίτητο κι ας κλείσουμε ένα ραντεβού για όποτε νιώσουμε καλύτερα.

Αν έχουμε τυχόν ερωτήσεις, να τσεκάρουμε με τον γιατρό μας

Εάν έχουμε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αναμνηστικής δόσης - ή για οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με το εμβόλιο - ας επικοινωνήσουμε οπωσδήποτε με τον οικογενειακό μας γιατρό. (Οι γιατροί μας) αποτελούν μια αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τα εμβόλια γενικά, αλλά μπορούν επίσης να λάβουν υπόψη τα συγκεκριμένα συμπτώματα (που μπορεί να παρουσιάζουμε), το ιστορικό υγείας, τυχόν επερχόμενα σχέδια και ούτω καθεξής.

Ας λάβουμε υπόψη ότι ο απώτερος στόχος αυτή τη στιγμή είναι να εμβολιαστούν - και να ενισχυθούν - όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα - γρήγορα και με ασφάλεια, ιδιαίτερα καθώς η Ομικρον εξαπλώνεται.

«Παρακολουθούμε αυτούς τους αριθμούς να ανεβαίνουν και να ανεβαίνουν και ξέρουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα το σταματήσουμε (αυτό) είναι ο εμβολιασμός των όσων δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου κι η ενίσχυση των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί και είναι έτοιμοι για την αναμνηστική δόση», λέει η Φίσερ.