22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
03/08/2021 07:18 EEST

Το πρώτο ηλεκτρικό ταχύπλοο σκάφος «στα σκαριά» από πρώην εργαζόμενο της SpaceX

Μήκους 7.5 μέτρων, με τον κινητήρα του να αποδίδει 475 ίππους και τιμή αγοράς τα 300.000 δολάρια (252.000 ευρώ).

Twitter

Μια ομάδα πρώην μηχανικών πυραύλων της SpaceX κάνουν αγώνα δρόμου για την κατασκευή το πρώτου ηλεκτρικού ταχύπλοου για εμπορική χρήση.

Η εταιρεία Arc Boatανακοίνωσε ότι έχει  συγκεντρώσει 4,25 εκατομμύρια δολάρια (3.5 εκατ. ευρώ) από χρηματοδότηση για την έναρξη εργασιών για ένα σκάφος μήκους 7.5 μέτρων, με τον κινητήρα του να αποδίδει 475 ίππους και τιμή αγοράς τα 300.000 δολάρια (252.000 ευρώ).

Στόχος της εταιρείας με έδρα το Λος Άντζελες είναι να έχει το ταχύπλοο προς πώληση μέχρι τα τέλη του έτους.

Ο Μιτς Λι, διευθύνων σύμβουλος της Arc, δήλωσε ότι ήθελε να κατασκευάσει ηλεκτρικά σκάφη λόγω του αντίκτυπου που έχουν τα συμβατικά βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα σκάφη στο περιβάλλον.

«Δεν είναι μόνο η μεγάλη κατανάλωση καυσίμων είναι και η ρύπανση της θάλασσας που προκαλούν, αλλά και οι εκπομές άνθρακα μαζί με την ηχορύπανση. Τα ηλεκτρικά σκάφη εξαλείφουν όλα αυτά και είναι πιο εύκολα στην συντήρηση τους».

Παράλληλα υπογραμίζει πως αν και τα πρώτα μοντέλα θα είναι πολύ ακριβά καθώς το κόστος έχει να κάνει κυρίως για την δημιουργία της νέας τεχνολογίας στο μέλλον οι εκδόσεις που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ φθηνότερες.

«Είναι ίδια φιλοσοφία της Tesla. Δημιουργούμε μια νέα αγορά και χρησιμοποιούμε τα έσοδα για να χρηματοδοτήσουμε την έρευνα και την εξέλιξη της τεχνολογίας», λέει ο Μιτς Λι.

Μάλιστα εξήγησε ότι η τεχνολογία αυτή δεν περιορίζεται μόνο στα ταχύπλοα, καθώς μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερα σκάφη αλλά και πλοία.

«Ξεκινήσαμε τον Φεβρουάριο χωρίς εργαζόμενους, χωρίς χρήματα και χωρίς εγκαταστάσεις. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουμε κυλοφορήσει το Arc One και θα προσλάβουμε μεγάλο αριθμό εργατικού δυναμικού επειδή θέλουμε να επιταχύνουμε την δημιουργία ηλεκτρικών ταχυπλόων σε μια ολόκληρη γκάμα σκαφών». 

 

Πηγή: The Guardian, The Verge