Το ρεστοράν υψηλής γαστρονομίας όπου όλο το προσωπικό είναι άτομα με αναπηρία

Το «Universo Santi» βρίσκεται στην πόλη Χερέζ στη νότια Ισπανία και είναι το καλύτερο στην ευρύτερη περιοχή.

Η πρώτη εντύπωση μπαίνοντας στο «Universo Santi» είναι το ήρεμο, φιλόξενο περιβάλλον, το άπλετο φυσικό φως, τα έργα τέχνης που κοσμούν τους τοίχους και στη συνέχεια, το καλό φαγητό.

Μόνο στην πορεία διαπιστώνει κανείς ότι σε αυτό το ρεστοράν στην πόλη Χερέζ της νότιας Ισπανίας συμβαίνει κάτι διαφορετικό και σίγουρα, εξαιρετικό.

«Ο κόσμος δεν έρχεται εδώ επειδή το προσωπικό μας είναι άτομα με αναπηρία, αλλά επειδή πρόκειται για το καλύτερο εστιατόριο στην ευρύτερη περιοχή. Όποιος πάντως κι αν είναι ο λόγος, το θέμα της συζήτησης είναι το φαγητό» λέει ο Αντόνιο Βίλα, πρόεδρος του Fundación Universo Accesible, μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έργο την ένταξη ατόμων με αναπηρία στην αγορά εργασίας.

Το ρεστοράν άνοιξε το 2017 και από την πρώτη στιγμή κερδίζει εύσημα για την κουζίνα του.

Ο Βίλα είναι η «ψυχή» του «Universo Santi».

Σε αυτό το ρεστοράν υψηλής γαστρονομίας απασχολούνται 20 εργαζόμενοι, ηλικίας 22 - 62 ετών, όλοι με κάποια μορφή αναπηρίας.

Οι άνθρωποι αυτοί επιλέγησαν από μία λίστα 1.500 υποψηφίων. Οι προϋποθέσεις ήταν δύο, να είναι άνεργοι και να έχουν αναπηρία σε ποσοστό άνω του 35%.

«Ήθελα πάντα να δείξω πόσα μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι με αναπηρίες εφόσον λάβουν τη σωστή κατάρτιση» λέει ο Αντόνιο Βίλα στον Guardian.

«Μέχρι τώρα δεν εκπροσωπούνταν στον τομέα της υψηλής γαστρονομίας, αλλά το Universo Santi άλλαξε τα δεδομένα».

«Αισθάνομαι πραγματικά τυχερή που είμαι μέρος της ιστορίας αυτής» λέει η Γκλόρια Μπαζάν, επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού, η οποία πάσχει από εγκεφαλική παράλυση (όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κλινική εικόνα ενός ατόμου, που λόγω κάποιου εγκεφαλικού τραύματος αντιμετωπίζει προβλήματα στην κινητικότητα, των άνω ή / και κάτω άκρων και του κορμού του σώματος).

«Είναι δύσκολο να βρεις δουλειά όταν η κοινωνία σε αντιμετωπίζει μόνο ως κάποιον με αναπηρία. Το ρεστοράν μου έδωσε τη δυνατότητα να είμαι ανεξάρτητη και να συμμετέχω στη ζωή, όπως οποιοσδήποτε άλλος άνθρωπος».

Ο Αλεχάντρο Χιμένεζ είναι 23 ετών, έχει σύνδρομο Down και είναι σεφ. Ο Αλεχάντρο, ο οποίος ζούσε με τη μητέρα του μέχρι την ημέρα που προσελήφθη, είναι στη ίδιο μήκος κύματος, λέγοντας ότι το Universo Santi του έδωσε την ευκαιρία να γίνει ανεξάρτητος κάνοντας κάτι που αγαπούσε από τότε που ήταν παιδί.

«Η ζωή μου μεταμορφώθηκε. Ζητούσα συνεχώς από τη μητέρα μου να κάνει πράγματα για μένα, που τώρα κάνω μόνος μου. Δεν ήξερα ούτε να πάρω το τρένο, γιατί έχανα τη στάση μου».

Πριν από λίγες εβδομάδες το «Universo Santi» είχε έναν υψηλό καλεσμένο, τον διάσημο σεφ Χουάν Ρόκα, το ρεστοράν του οποίου El Celler de Can Roca, ψηφίστηκε δύο φορές ως το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου.

Ο νεαρός Αλεχάντρο, ο οποίος εργάστηκε υπό την καθοδήγηση του Ρόκα, είπε για την εμπειρία του: «Δεν φοβάμαι τίποτα. Θέλω πάντα να μαθαίνω και στην προκειμένη περίπτωση έμαθα από τον καλύτερο».

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Seguimos con San Valentín, haz tu reserva en el 856662379 y celebra el AMOR con Nosotros ❤️

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Universo Santi (@universosanti) στις

Το «Universo Santi» πιθανώς λάβει αστέρι Michelin.

Ο Οδηγός Michelin το συστήνει, καθώς το μενού του των 60 ευρώ, είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο προσιτό (κάτω και από τη μισή τιμή) από το μενού ενός διακεκριμένου εστιατορίου.