Το σύνδρομο του ξεχασμένου μωρού: Πώς ένας γονιός μπορεί να ξεχάσει το παιδί του στο αυτοκίνητο

Από το 1990, 943 παιδιά έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα θερμοπληξίας μέσα σε κλειστά αυτοκίνητα, στις ΗΠΑ.
Karl Tapales via Getty Images

Η αδιανόητη τραγωδία στην Άρτα έκανε τους πάντες να αναρωτηθούν πώς γίνεται ένας γονιός απλά να ξεχάσει το παιδί του στο αυτοκίνητο.

Ενώ το σύνδρομο ξεχασμένου μωρού μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, είναι ιδιαίτερα θανατηφόρο από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο κάθε έτους.

Μια ζεστή ανοιξιάτικη ή καλοκαιρινή μέρα, ένα αυτοκίνητο μπορεί να ζεσταθεί σε επικίνδυνες θερμοκρασίες σε μόλις δέκα λεπτά. Ο θάνατος από υπερθερμία είναι ο επίσημος ιατρικός προσδιορισμός των θανάτων από αυτοκίνητο όταν συμβαίνει σε μικρά παιδιά.

Τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αναπηρία που μένουν μόνα τους σε ένα όχημα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν θερμοπληξία σε σταθμευμένα οχήματα.

Από το 1990, 943 παιδιά έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα θερμοπληξίας μέσα σε κλειστά αυτοκίνητα, στις ΗΠΑ.

Εκτός από την αδυναμία των παιδιών να ανοίξουν τις πόρτες των αυτοκινήτων, το σώμα των παιδιών υπερθερμαίνεται τρεις έως πέντε φορές πιο γρήγορα από τους ενήλικες.

Σύμφωνα με μια ανάλυση που δημοσιεύει η Carlson Law Firm, το να ξεχάσει το παιδί του ένας γονέας συμβαίνει πιο συχνά όταν προκύπτει μια αλλαγή στη ρουτίνα του ή όταν κάνει πολλές εργασίες αυτόματα, χωρίς σκέψη.

Οι γονείς που δεν πηγαίνουν συνήθως το παιδί τους στον παιδικό σταθμό ή σε μπέιμπι σίτερ κάνουν την ίδια διαδρομή από και προς τη δουλειά κάθε μέρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γονιός κάνει τη συνηθισμένη διαδρομή χωρίς να το σκεφτεί. Το να κάνεις μια εργασία χωρίς σκέψη ονομάζεται «κινητική μνήμη».

Όταν χρησιμοποιούμε την εν λόγω μνήμη για να κάνουμε μια δραστηριότητα, απελευθερώνεται χώρος στον εγκέφαλό για να σκεφτούμε μελλοντικές εργασίες.

Ένα ήσυχο μωρό ή ένα μικρό παιδί στο πίσω κάθισμα θα μπορούσε εύκολα να ξεχαστεί από έναν γονέα που: Α) έχει φύγει από τη στιγμή και Β) επικεντρώνεται στο μέλλον.

Ενώ το 56% των θανάτων από θερμοπληξία σε αυτοκίνητο, συμβαίνει όταν στοργικοί γονείς αφήνουν τα παιδιά στο αυτοκίνητο υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους ένα παιδί μπορεί να πεθάνει σε ένα όχημα. Στο 28% των περιπτώσεων, το παιδί απέκτησε πρόσβαση σε ένα όχημα εν αγνοία του γονέα. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε την πρόσβαση ενός παιδιού σε ένα όχημα είναι να κρατάτε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας μακριά.

Τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο;

Είναι αυτονόητο ότι η θερμοπληξία είναι ένας τραγικός τρόπος να πεθάνεις. Τις τελευταίες στιγμές της ζωής ενός παιδιού, η αδυναμία να ξεφύγει από τη ζέστη οδηγεί σε συντριπτικό πανικό. Όταν το σώμα δεν μπορεί να κρατήσει τη θερμοκρασία του πυρήνα του κοντά στους 36,6 βαθμούς, κινδυνεύει από θερμοπληξία.

Εκτός από την κακή ικανότητα του σώματος των παιδιών να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός τους, δεν ιδρώνουν τόσο πολύ όσο οι ενήλικες. Επιπλέον, το σώμα ενός παιδιού θερμαίνεται 3 έως 5 φορές πιο γρήγορα από έναν ενήλικα.

Ανάλογα με την ηλικία τους, τα παιδιά μπορεί να μην μπορούν να βγουν από τα συστήματα ασφαλείας τους, να ξεφύγουν από το όχημα ή να βγάλουν ρούχα για να δροσιστούν.

Μετά από περίπου 20 λεπτά έκθεσης στη θερμότητα, θα συμβεί ένα από τα δύο πράγματα: 1) εάν έχει τις αισθήσεις του, ένα παιδί θα φοβηθεί και θα πανικοβληθεί ότι δεν μπορεί να ξεφύγει. ή 2) τα περισσότερα παιδιά χάνουν τις αισθήσεις τους και βρίσκονται σε κώμα.

Πώς πεθαίνεις από υπερθερμία;

Ο ιδρώτας και οι σφυγμοί εξασθενούν: Μόλις το σώμα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, θα εμφανιστούν σωματικά συμπτώματα. Ο ιδρώτας θα γίνει βαρύς και ο σφυγμός θα γίνει αδύναμος, αλλά γρήγορος. Αρχικά, το δέρμα είναι δροσερό, μαλακό και χλωμό. Τελικά, επώδυνοι ακούσιοι μυϊκοί σπασμοί εμφανίζονται ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης απώλειας σωματικών υγρών.

Αφυδάτωση: Καθώς το σώμα συνεχίζει να χάνει υγρά και αρχίζει να στεγνώνει, εμφανίζεται αφυδάτωση. Το δέρμα, τα χείλη και το στόμα θα γίνουν ζεστά και ξηρά. Όταν το σώμα δεν έχει πλέον επαρκή υγρά για να ιδρώσει, οι προσπάθειες να προσπαθήσει να κρυώσει τελικά θα αποτύχουν.

Ναυτία, έμετος και πονοκεφάλος: Το πρώτο σημάδι ανεπάρκειας οργάνων είναι η υπερβολική ζαλάδα, ο έμετος και οι πονοκέφαλοι ως αποτέλεσμα σοβαρής αφυδάτωσης.

Νευρολογική δυσλειτουργία: Η λιποθυμία και η σύγχυση αρχίζουν να συμβαίνουν καθώς ο εγκέφαλος προσπαθεί να ρυθμίσει εργασίες όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Το δέρμα γίνεται μπλε ή χλωμό: Καθώς η κυκλοφορία αρχίζει να αποτυγχάνει, τα αιμοφόρα αγγεία του σώματος θα περιοριστούν ακούσια.

Επιληπτικές κρίσεις: Ιδιαίτερα στα μικρότερα παιδιά, πριν από την ανεπάρκεια οργάνων, ένα από τα τελικά στάδια της υπερθερμίας είναι οι κρίσεις. Η συνεχής έκθεση στη θερμότητα επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα, οδηγώντας σε επιληπτικές κρίσεις. Σε αυτό το σημείο, ακόμα και αν το παιδί λάβει άμεση ιατρική φροντίδα, θα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σωματικούς τραυματισμούς δια βίου.

Οργανική ανεπάρκεια: Τα ζωτικά όργανα αρχίζουν να κλείνουν και καταστρέφονται σε παρατεταμένη έκθεση σε ζεστό περιβάλλον. Το παιδί θα πάθει σοκ. Επιπλέον, οι καρδιακές ανωμαλίες θα επηρεάσουν την παροχή αίματος και οξυγόνου σε ζωτικά όργανα, προκαλώντας διακοπή λειτουργίας και αποτυχία τους.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να εγκλιματιστούν στις αλλαγές σε ζεστό και κρύο καιρό. Ένας ενήλικας θα προσαρμοστεί σε έναν καύσωνα μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ ένα παιδί θα χρειαστεί 10 έως 14 ημέρες.

Δημοφιλή