Το Γεωπάρκο Μετεώρων - Πύλης στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO

Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει τον προσεχή Μάρτιο στην επίσημη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της UNESCO.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου του Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO έλαβε ο φάκελος του Γεωπάρκου Μετεώρων-Πύλης. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στην αναγνώριση του ως Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO.

Το Γεωπάρκο Μετεώρων - Πύλης καλύπτει μια έκταση 2409,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η περιοχή του Γεωπάρκου Μετεώρων - Πύλης διαθέτει εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, γεωποικιλότητα και γεωλογικά μνημεία καθώς και προστατευόμενες περιοχές με πλούσια βιοποικιλότητα. Διεθνούς αξίας στοιχεία της γεωποικιλότητας της περιοχής αποτελούν το ιδιαίτερο τοπίο των Μετεώρων, που έχει αναγνωρισθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμια Κληρονομιάς και η ορεινή μάζα της οροσειράς της Πίνδου από τον Κόζιακα μέχρι το Περιστέρι που περιλαμβάνει εξαιρετικής σημασίας τοπία και γεωτόπους.

«Είμαστε χαρούμενοι καθώς η συνεργασία μας με τον ΟΦΥΠΕΚΑ, το Επιμελητήριο Τρικάλων, την ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε. τους Δήμους Μετεώρων και Πύλης βάζει το Γεωπάρκο Μετεώρων – Πύλης στον παγκόσμιο χάρτη της UNESCO. Ένας μεγάλος στόχος μας γίνεται πραγματικότητα. Τα Γεωπάρκα είναι η σύνδεση του ανθρώπου με το φυσικό του σπίτι, τον πλανήτη γη. Μέσα από αυτά οι τοπικές κοινωνίες, τα θρησκευτικά και φυσικά μνημεία και οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής μπορούν να μετατραπούν σε εργαλεία ανάπτυξης. Η Θεσσαλία αναδεικνύεται σε παγκόσμιο προορισμό τουρισμού φύσης. Πρόκειται για ένα ξεχωριστό έργο συνεργασίας, με μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική που οδηγεί σε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με όρους ποιότητας και βιωσιμότητας. Ένα έργο με απτά, σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την οικονομία της περιοχής, μέσα από την ανάδειξη των φυσικών πόρων και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλίας», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Δημοφιλή