CULTURE
16/10/2019 11:42 EEST | Updated 16/10/2019 13:32 EEST

«Του Κουτρούλη ο Γάμος»: Όταν ο θίασος σταμάτησε την κυκλοφορία στην οδό Σταδίου

Απολαυστικό το τρέιλερ της παράστασης που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σμαράγδας Καρύδη στις 23 Οκτωβρίου.

Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός

Ένα από τα καλύτερα τρέιλερ θεατρικής παράστασης που έχουμε δει τον τελευταίο (πολύ) καιρό: Στην καρδιά της Αθήνας και συγκεκριμένα, στην οδό Σταδίου, υπό το άγρυπνο βλέμμα του έφιππου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη -που στέκεται στην πλατεία μπροστά από το κτίριο της Παλιάς Βουλής- ο θίασος της παράστασης «Του Κουτρούλη ο Γάμος», στήνει ένα μικρό δρώμενο και έστω, για μερικές στιγμές «ανεβάζει» τους ρυθμούς και το κέφι σε οδηγούς και περαστικούς. 

Απολαυστικό από το πρώτο μέχρι το τελευταίο πλάνο, «μπιτάτο», όπως και το «κάντε άκρη, ρε», που ακούγεται, όπως και το φινάλε με τον Νίκο Κουρή να απλώνει το ημίψηλο καπέλο του στην οδηγό ζητώντας «κάτι» για τον καλλιτέχνη. 

Η πολιτική σάτιρα «Του Κουτρούλη ο Γάμος» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σμαράγδας Καρύδη από τις 23 Οκτωβρίου στο «Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου».

Η Σμαράγδα Καρύδη επιλέγει για πρώτη φορά να σκηνοθετήσει την εμβληματική κωμωδία του Ραγκαβή και πρωταγωνιστεί στη παράσταση μαζί με τον Νίκο Κουρή στον ρόλο του Κουτρούλη. Μαζί τους μια ομάδα γνωστών αλλά και νεότερων ηθοποιών και μουσικών που παίζει, χορεύει, τραγουδάει και ερμηνεύει τα τραγούδια της παράστασης σε μουσική του Μίνου Μάτσα.

Ο Κουτρούλης από τη Σύρο

Ο Μανόλης Κουτρούλης, ένας ευκατάστατος  ράφτης απ’ τη Σύρο, φτάνει μαζί με τον υπηρέτη του Στροβίλη στην Αθήνα για να ζητήσει σε γάμο την φιλόδοξη Ανθούσα, κόρη του ξενοδόχου Σπύρου, που έχει ερωτευτεί . Η Ανθούσα έχει κρυφά απ’ τον πατέρα της σχέση με τον Λεωνίδα Ξανθούλη, έναν νεαρό αστυνομικό γραφέα ο οποίος είναι επίσης πολύ ερωτευμένος μαζί της και προκειμένου να αποφύγει το γάμο με τον Κουτρούλη του θέτει έναν όρο. Για να γίνει γυναίκα του πρέπει ο ταπεινής καταγωγής και αμόρφωτος ράφτης να εγκαταλείψει τη ραπτική και να γίνει υπουργός. Ο Κουτρούλης με τη βοήθεια του υπηρέτη του προσπαθεί με κάθε μέσο για να πετύχει την υπουργοποίησή του και καταφέρνει να πείσει τους πάντες πως πραγματικά το έχει πετύχει. Έτσι η μεγαλομανής Ανθούσα γρήγορα τον παντρεύεται. Όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά μέχρι να αποκαλυφθεί η απάτη και το ψέμα και να επέμβει η δικαιοσύνη.

Δύο λόγια για τον Αλέξανδρο Ραγκαβή 

Ο Αλέξανδρος Ρίζος Ραγκαβής ήταν Φαναριώτης λόγιος, ρομαντικός ποιητής της Αθηναϊκής σχολής , πεζογράφος, καθηγητής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πολιτικός και διπλωμάτης. Επηρεασμένος από τον Μολιέρο και με δάνεια από τον Αριστοφάνη τόσο στη φόρμα όσο και στο περιεχόμενο, ο Ραγκαβής παρουσιάζει τον Κουτρούλη το 1845. Μόλις 15 χρόνια μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους η πολιτική αυτή σάτιρα μοιάζει τραγικά διαχρονική. Όλα τα θέματα που θίγει όπως η διαφθορά, το πελατειακό κράτος, τα ρουσφέτια, η αναξιοκρατία, ο αρχοντοχωριατισμός, η ξενομανία, η διαπλοκή, η σχέση Τύπου και εξουσίας κι ο διχασμός που έχει καθορίσει συχνά με οδυνηρό τρόπο όλη την νεότερη ιστορία μας, είναι τα ίδια που μας απασχολούν δυστυχώς σχεδόν 200 χρόνια αργότερα. Το έργο θα παρουσιαστεί στη γλώσσα την οποία γράφτηκε, μετά από κάποιες αναγκαίες περικοπές που έγιναν για την δραματουργική οικονομία της παράστασης, καθώς και με κάποιες εμβόλιμες σύγχρονες προσθήκες κειμένων και πρωτότυπων τραγουδιών, παντρεύοντας το τότε με το σήμερα, σ’ ένα γάμο διαχρονικά κωμικοτραγικό, παρόμοιο με του Κουτρούλη. 

Παίζουν: Σμαράγδα Καρύδη, Νίκος Κουρής, Κώστας Κορωναίος,  Ευγενία Σαμαρά, Σπύρος Χατζηαγγελάκης, Γιώργος Ψυχογιός, Βασίλης Παπαγεωργίου, Αλέξανδρος Τσώτσης, Γιώργος Σουλεϊμάν,  Τάσος Ροδοβίτης , Αντώνης Κυριακάκης, Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος, Μυρσίνη Δημοπούλου. 

Συντελεστές 

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία : Σμαράγδα Καρύδη  

Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς 

Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης 

Μουσική: Μίνως Μάτσας 

Στίχοι: Σοφια Καψούρου 

Χορογραφίες: Μπέττυ Δραμισιώτη 

Φωτισμοί: Σίμος Σαρκετζής 

Βοηθοί σκηνοθέτη: Γιώργος Σκληρός, Γιώργος Σουλεϊμάν 

Φωτογραφίες: Τάσος Βρεττός 

Artwork: Κωνσταντiνος Γεωργαντάς 

Σχεδιασμός μακιγιάζ:  Make up Lab by Γιάννης Μαρκετάκης  

Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, Προφήτου Δανιήλ 3 & Πλαταιών

10435 Κεραμεικός 

Εισιτήρια :  https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-vasilakou/tou-koutrouli-o-gamos/