ΔΙΕΘΝΕΣ
13/04/2020 22:41 EEST | Updated 13/04/2020 22:42 EEST

Τουρκία: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 31 μεγάλες πόλεις κάθε Σαββατοκύριακο

Οι νεκροί από την πανδημία στην γειτονική χώρα ανέρχονται στους 1.296

ASSOCIATED PRESS

Σε νέο διάγγελμα προς το έθνος, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε νέα καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας κάθε Σαββατοκύριακο σε 31 μεγάλες πόλεις της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού. Προηγουμένως ο τούρκος πρόεδρος πραγματοποίησε σύσκεψη με το υπουργικό του συμβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα και έτσι από τα μεσάνυχτα της επόμενης Παρασκευής 17 Απριλίου θα υπάρξει καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας στις 31 πόλεις που θα λήξει τα μεσάνυχτα της Κυριακής 19 Απριλίου.

Υστερα από τις σκηνές χάους και πρωτοφανούς συνωστισμού που εκτυλίχτηκαν την περασμένη Παρασκευή, επειδή η ανακοίνωση περί απαγόρευσης κυκλοφορίας εκδόθηκε μόλις δυο ώρες από την εφαρμογή της, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει αδικαιολόγητη αναστάτωση. Ο λόγος για την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας, είπε, οφείλεται στο ότι λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών εκατομμύρια πολίτες τείνουν να βγαίνουν στο δρόμους, στα πάρκα και τις παραλίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος εξήγγειλε σειρά μέτρων στήριξης των πολιτών που έχασαν προσωρινά τις δουλειές τους, παρέχοντας έκτακτο επίδομα 1.170 λιρών (160 ευρώ).

Σχετικά με τις φήμες ότι η Τουρκία μπορεί να αναζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ, ο  είπε ότι κάτι τέτοιο είναι «εκτός συζήτησης». «Δεν θα υποκύψουμε σε καμία πίεση, ιδιαίτερα σε πρόγραμμα του ΔΝΤ» είπε.

Επέκρινε τις ιδιωτικές τράπεζες επειδή επιδεικνύουν απροθυμία να συμβάλουν στον αγώνα της κυβέρνησης για τη συγκέντρωση πόρων στον αγώνα κατά του κορωνοϊού και σχετικά με τον έρανο Αλληλεγγύης για τους αναξιοπαθούντες από τον κορωνοϊό, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι το ποσό που έχει συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής είναι ανέρχεται περίπου σε 220 εκατομμύρια ευρώ.

Με βάση τον νεότερο απολογισμό, οι νεκροί από την πανδημία στην Τουρκία ανέρχονται στους 1.296, καθώς προστέθηκαν στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων άλλοι 98 άνθρωποι. Ο υπουργός Υγείας, Φαχρετίν Κοτζά, ανέφερε ότι τα κρούσματα είναι συνολικά 61.069 και ότι 3.957 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν άλλα 34.456 διαγνωστικά τεστ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Sponsored Post