Τουρκία: Σε νέο ιστορικό χαμηλό κατρακύλησε η λίρα

Νέα βουτιά ρεκόρ και έντονη ανησυχία για την πορεία της τουρκικής οικονομίας.
ASSOCIATED PRESS

Το νόμισμα της Τουρκίας υποχώρησε σε χαμηλό όλων των εποχών έναντι του δολαρίου την Πέμπτη, καθώς η παγκόσμια ύφεση που έχει προκαλέσει η πανδημία φέρνει στο προσκήνιο τις αδυναμίες στην οικονομία της χώρας.

Η τουρκική λίρα κατρακύλησε στα 7.2999 έναντι του δολαρίου, μετά το προηγούμενο χαμηλό των 7,26 το Μάιο.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δήλωσε ότι παρακολουθεί στενά τις τιμές της αγοράς. «Η Κεντρική Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να μειώσει την ακραία αστάθεια στις αγορές, στο πλαίσιο των βασικών στόχων της χρηματοοικονομικής σταθερότητας».

Η πτώση πυροδοτείται εν μέρει από τον υψηλό πληθωρισμό, το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και τις πιέσεις της κυβέρνησης για φθηνή πίστωση, με ζητούμενο να οδηγήσει την οικονομία που ήταν ήδη εύθραυστη πριν από την πανδημία.

Η Τουρκία ελπίζει για εισροή ξένου νομίσματος μέσω των εξαγωγών και ιδίως μέσω του τουρισμού, αλλά ο αριθμός τους εξακολουθεί να κινείται σε χαμηλά επίπεδα εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην τουρκική οικονομία ήταν περιορισμένες, λέγοντας ότι «τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης».

Οι ανορθόδοξες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της απέχθειας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα υψηλά επιτόκια, σε συνδυασμό με την ανησυχία για το επίπεδο των αποθεματικών της Τουρκίας, θεωρείται ότι έχουν απωθήσει το ξένο κεφάλαιο.

Οι αναλυτές σημειώνουν, επίσης, ότι οι αυξανόμενες εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελούν κίνδυνο. Η Τουρκία αντιμετωπίζει την απειλή των κυρώσεων της ΕΕ για τις προκλητικές κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί τον περασμένο μήνα.

«Εάν οι εντάσεις με την ΕΕ συνεχίσουν να κλιμακώνονται, αναμένονται ακόμη πιο απότομες βουτιές», δήλωσε ο Τζέισον Τάβει, από την Capital Economics.

Η χώρα υπέστη μια νομισματική κρίση τον Αύγουστο του 2018, όταν η λίρα έπεσε στα 7,24 ανά δολάριο, σε μια περίοδο πολιτικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: Associated Press

Δημοφιλή