Τουρκία: Το αρχαίο θέατρο της Λαοδίκειας λειτούργησε ξανά μετά από 1.700 χρόνια

Η Λαοδίκεια η εν Φρυγία, γνωστή επίσης ως Λαοδίκεια προς τον Λύκο, ήταν αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας κατά την ελληνιστική περίοδο.
Μια άποψη της αρχαίας πόλης της Λαοδίκειας φαίνεται κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος στο Ντενιζλί της Τουρκίας στις 19 Οκτωβρίου 2022.
Μια άποψη της αρχαίας πόλης της Λαοδίκειας φαίνεται κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος στο Ντενιζλί της Τουρκίας στις 19 Οκτωβρίου 2022.
Anadolu Agency via Getty Images

Το αρχαίο θέατρο της Λαοδικείας στην σημερινή Τουρκία, που χτίστηκε κατά την ελληνιστική περίοδο, είχε μείνει αδρανές τα τελευταία 1.700 χρόνια λόγω σεισμών. Ωστόσο μετά από διεργασίες δύο ετών αποκαταστάθηκε και αναβίωσε, φιλοξενώντας μια ιστορική συναυλία.

Αρχικά χτίστηκε την ελληνιστική περίοδο, χωρούσε 8.000 θεατές και χρησιμοποιήθηκε μέχρι τον 7ο αιώνα μ.Χ. Η αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου έγινε υπό την επίβλεψη του καθηγητή Τζελάλ Σιμσέκ του πανεπιστημίου Παμούκαλε και της ομάδας του. Για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης συνεργάστηκαν δέκα ακαδημαϊκοί, ένας αρχιτέκτονας, δώδεκα αρχαιολόγοι, τέσσερεις ειδικοί για την ανακαίνιση μνημείων και αρκετοί εργάτες.

Το θέατρο της αρχαίας πόλης της Λαοδικείας βρίσκεται στην τουρκική επαρχία Ντενιζλί του Αιγαίου και είχε να δει πλήθος κόσμου εδώ και αιώνες. Την περασμένη Παρασκευή (23/6) για πρώτη φορά εδώ και πάνω από χίλια χρόνια, το ηλικίας 2.200 ετών θέατρο φιλοξένησε ένα κοινό 15.000 ατόμων για μια συναυλία της Προεδρικής Συμφωνικής Ορχήστρας.

Η Λαοδίκεια της Φρυγίας ήταν μία από τις πρώτες πόλεις, που εκχριστιανίσθηκαν. Πήρε το όνομά της από τον Αντίοχο Β΄ προς τιμή της συζύγου του. Η πόλη καταστράφηκε από σεισμό το 66 π.Χ. και την ανοικοδόμησε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας και φιλόσοφος, Μάρκος Αυρήλιος.

Το Δυτικό Θέατρο της πόλης, που βρίσκεται στη νότια πλευρά του ποταμού Λύκου, περιλαμβάνεται στον προσωρινό κατάλογο της UNESCO με τις πιθανές προστατευόμενες περιοχές.

Κάποτε ένα δημοφιλές θέατρο κατά την ελληνική και ρωμαϊκή εποχή, η σκηνή τέθηκε εκτός χρήσης μετά από μια σειρά σεισμών που συγκλόνισαν την περιοχή. Έχουν περάσει περισσότερα από 1.700 χρόνια από την τελευταία παράσταση που ανέβηκε στο θέατρο της Λαοδικείας.

Η Προεδρική Συμφωνική Ορχήστρα της Τουρκίας πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα μια συναυλία σε ένα sold-out κοινό 15.000 ατόμων.

Η σοπράνο Γκερκέμ Εζγκι Γιλντιρίμ και ο τενόρος Μερτ Σουνγκού ερμήνευσαν διάφορα μουσικά κομμάτια υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ρενγκίμ Γκεκμέν, όπως αναφέρει η Hurriyet.

Οι καλλιτέχνες της Ορχήστρας ερμήνευσαν γνωστά τουρκικά και ξένα έργα κλασικής μουσικής.

Η βραδιά ξεκίνησε με τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας και ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του σεισμού που κατέστρεψε την Τουρκία και τη Συρία τον Φεβρουάριο.

Από τις οθωμανικές στρατιωτικές μπάντες των Γενίτσαρων στην Προεδρική Συμφωνική Ορχήστρα του Κεμάλ

O δήμαρχος του Ντενιζλί, Οσμάν Ζολάν, δήλωσε πως στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας από τον Κεμάλ Ατατούρκ, θα γίνουν κι άλλες εκδηλώσεις στο αρχαίο θέατρο της Λαοδικείας.

«Ο ιδρυτής της δημοκρατίας μας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ονόμασε αυτή την ορχήστρα ”Προεδρική Συμφωνική Ορχήστρα”, καθώς ήθελε να αποδώσει αυτή την τέχνη στο προεδρικό αξίωμα. Από τότε, [η ορχήστρα] εμφανίζεται με αυτό το όνομα», δήλωσε ο Ζόλαν.

«Θα δείχνουμε πάντα τον απόλυτο σεβασμό στον Ατατούρκ. Αν ζούμε εδώ σήμερα ελεύθερα και ανεξάρτητα, αυτό οφείλεται στον Ατατούρκ. Δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ αυτό», πρόσθεσε.

Η ιστορία της Προεδρικής Συμφωνικής Ορχήστρας χρονολογείται από το 1826, καθιστώντας την μία από τις πρώτες συμφωνικές ορχήστρες στον κόσμο.

Μετά την κατάργηση του σώματος των Γενίτσαρων , της μεραρχίας πεζικού του οθωμανικού στρατού, το 1826 από τον σουλτάνο Μαχμούτ Β΄, οι στρατιωτικές μπάντες γνωστές ως «Mehter» μετατράπηκαν σε δυτικού τύπου ορχήστρα.

Μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, η κρατική ορχήστρα μεταφέρθηκε στη νέα πρωτεύουσα Άγκυρα το 1924, κατόπιν εντολής του Ατατούρκ.

Πηγή: euronews, hurriyet

Δημοφιλή