Τουρκία: Βόρεια της Κύπρου το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν με προκλητική φιέστα Ερντογάν

Εμπρηστική ρητορική από τον Τούρκο πρόεδρο και νωρίτερα από τον Ακάρ, σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές.
Anadolu Agency via Getty Images

Την παρθενική του αποστολή στα νερά της Μεσογείου, βόρεια της Κύπρου, ξεκίνησε το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν, που απέπλευσε από το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνης, στη νότια Τουρκία, το μεσημέρι της Τρίτης, σε ένα νέο προκλητικό σόου με την υπογραφή του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος παρευρέθηκε στην πανηγυρική τελετή του απόπλου, φτάνοντας με ελικόπτερο στο πλοίο, λίγο πριν την αναχώρησή του.

Ο Ερντογάν είδε το πλοίο πρώτα από αέρος και στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε αυτό, προκειμένου να το επιθεωρήσει και να ενημερωθεί για την προγραμματισμένη πορεία του.

«Είμαι ενθουσιασμένος, η οπτική μας για το μέλλον και οι ορίζοντές μας είναι πολύ πιο φωτεινοί. Το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας. Εχουμε μπει σε μια περίοδο που πραγματοποιούμε σεισμικές έρευνες, γεωτρήσεις, που δεν μπορούσαμε να κάνουμε ούτε με τα χρήματά μας πριν, και τις διαδικασίες να φέρουμε στην οικονομία τους πόρους που ανακαλύφθηκαν με δικά μας μέσα» τόνισε αρχικά ο Ερντογάν.

Και κάπου εκεί άλλαξε ύφος, στρεφόμενος στη γνωστή προκλητική ρητορική του: «Στέλνουμε τον Αμπντουλχαμίντ Χαν στη ″Γαλάζια Πατρίδα″, το νέο μας σημείο γεώτρησης, τη Μεσόγειο. Θα στείλουμε το πλοίο στην περιοχή Yörükler 1, 55 χιλιόμετρα έξω από την Γκαζίπασα» - σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται βόρεια της Κύπρου.

«Το Yörükler 1 είναι το πρώτο βήμα των ολοκληρωμένων σχεδίων μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ας ελπίσουμε ότι περιμένουμε καλά νέα από εσάς το συντομότερο δυνατό. Το πλοίο μας δεν θα σταματήσει όταν τελειώσει η γεώτρηση εκεί. Θα περάσει σε άλλα σημεία. Ετσι θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να βρούμε (σ.σ. κοιτάσματα). Οι εργασίες εξερεύνησης και γεώτρησης στη Μεσόγειο είναι στη δικαιοδοσία μας. Ούτε οι μαριονέτες ούτε εκείνοι που υποκινούν τις μαριονέτες μπορούν να μας εμποδίσουν. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή έγκριση από κανέναν για αυτό».

Σε επιφυλακή η Ελλάδα

Το τέταρτο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων - μετά το Φατίχ, το Κανουνί και το Γιαβούζ - έπιασε δουλειά και σύμφωνα με την Αγκυρα θα επιχειρεί στη Μεσόγειο για περίπου δύο μήνες, διεξάγοντας έρευνες για υδρογονάνθρακες, ενώ «ανάλογα με την πρόοδο των δραστηριοτήτων του, η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί για μερικούς ακόμη μήνες», όπως σημειώνουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Οι ελληνικές διπλωματικές και στρατιωτικές αρχές εξετάζουν όλα τα σενάρια των πιθανών πλεύσεων και παρακολουθούν με ψυχραιμία τις εξελίξεις.

O ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσιν Τατάρ υποστήριξε νωρίτερα ευθαρσώς: «Εχουμε δικαιώματα σε κάθε μέρος που έχουν δηλώσει ως Κυπριακή Δημοκρατία. Εχουμε το δικαίωμα να διεξάγουμε έρευνα εκεί με την εξουσία που έχουμε παραχωρήσει στη Δημοκρατία της Τουρκίας. Δεν έχουν λόγο μόνο οι Ελληνες στη Μεσόγειο. Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι ένας ξεχωριστός λαός».

Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στο Αμπντουλχαμίντ Χαν σημείωσε: «Είναι ένα σημείο καμπής που δείχνει πόσο ισχυρή έχει γίνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαιρετίζουμε όλες αυτές τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του προέδρου Ερντογάν και ελπίζω ειλικρινά ότι θα οδηγήσουν σε καλή τύχη».

Το Αμντουλχαμίντ Χανδιαθέτει, με μήκος 238 μέτρα, πλάτος 42 μ., ύψος 104 μ. και μεικτό βάρος 68 χιλιάδων τόνων, σύμφωνα με τους Τούρκους μπορεί να φτάσει σε βάθος 12.200 μέτρων για γεώτρηση. Το πλοίο διαθέτει πλήρωμα 200 ατόμων.

Οι Τούρκοι διατείνονται ότι έχουν ήδη ανακαλύψει συνολικά 540 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.

Ακάρ: Με τη βοήθεια του Θεού θα έρθουμε στο Καστελόριζο

Εν τω μεταξύ, σε νέες άκρως προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, φτάνοντας στο σημείο να μιλήσει ακόμη και για τουρκική απόβαση στο Καστελόριζο με τη βοήθεια του θεού. Οπως είπε, το Καστελόριζο απέχει 580 χιλιόμετρα από την Ελλάδα και μόλις 1.950 μέτρα από την Τουρκία, βρίσκεται δηλαδή σε «απόσταση κολύμβησης».

Αναφερόμενος στο θέμα της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, δήλωσε: «Ας έρθουν αύριο στη χώρα μας. Αλλά δεν το κάνουν, δεν μπορούν να έρθουν. Δεν θέλουν να μιλήσουν. Είμαστε δυνατοί γιατί έχουμε δίκιο. Δεν έχουν τίποτα να πουν στο τραπέζι. Το άρθρο 12 της Λωζάνης και το άρθρο 14 της Συμφωνίας των Παρισίων λένε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι τα νησιά δεν μπορούν να εξοπλιστούν. Παρόλα αυτά κάνουμε υπομονή ή λέμε ″ας μιλήσουμε″. Εχουμε τέτοιο πρόβλημα με τη γειτονική Ελλάδα. Πρόσφατα, ένας Ελληνας υπουργός (σ.σ. ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος) είπε: «(οι φοιτητές της Τουρκικής Στρατιωτικής Ακαδημίας) να έρθουν αν μπορούν κολυμπώντας (σ.σ. στο Καστελόριζο). Λέμε, «ελπίζουμε ότι μια μέρα θα συμβεί, με τη βοήθεια του Θεού». Δυστυχώς, αυτά τους έχουν τυφλώσει. Το μόνο που ζητάμε είναι όλοι να είναι αμερόληπτοι» είπε ο Ακάρ.

Και πρόσθεσε σε εξίσου ακραίους τόνους: «Αυτός ο πόλεμος (σ.σ. ο Ακάρ υποστήριξε ότι η Ελλάδα θέλει να επιτεθεί στην Τουρκία) είναι θέμα μαθηματικών. Κρατήστε το χέρι της φιλίας μας και σταματήστε τις αντιδημοκρατικές ενέργειές σας σε αυτό το θέμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, είπε ότι η Τουρκία θέλει τα «αλληλένδετα ζητήματα» να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν «ολιστικά και συνολικά σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Η Ελλάδα, ωστόσο, δεν έχει τη βούληση να επιλύσει (αυτά τα) ζητήματα», ισχυρίστηκε.

Οικονόμου: Καλή ιδέα ένας αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων

Ψυχραιμία και αποφασιστικότητα συνέστησε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μπροστά στις τουρκικές προκλήσεις.

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών τόνισε ότι η χώρα έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. «Είμαστε δύναμη ειρήνης και ασφάλειας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε βήμα πίσω σε ότι έχει να κάνει με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία» επισήμανε.

Θέλοντας, δε, να απαντήσει στις προκλήσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας, τον προσκάλεσε να οργανωθεί ένας αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων κολυμβητών.

«Είναι καλή ιδέα. Είναι καλύτερα να το δούμε πιο αποφορτισμένα το όλο ζήτημα και με έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο. Να μην επιδιώκουμε εστίες έντασης στην περιοχή μας. Είναι κάτι που το χρειάζεται και η Ευρώπη και οι δύο χώρες» κατέληξε.

(με πληροφορίες από Anadolu, Ihlas Haber Ajensi,Sabah, ΕΡΤ)

Δημοφιλή