ΠΟΛΙΤΙΚΗ
05/06/2018 21:22 EEST

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Αποκαλύφθηκε πως η Ελλάδα παρέχει καταφύγιο σε πραξικοπηματίες

Eurokinissi

Σε νέα επίθεση κατά της Ελλάδας για το θέμα των Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 προέβη το τουρκικό ΥΠΕΞ, δια στόματος του εκπροσώπου του, Χαμί Αξόι, στον απόηχο της απόφασης της ελληνικής Δικαιοσύνης να αφεθούν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι από τους οκτώ.

Συγκεκριμένα, ο Αξόι ανέφερε τα εξής: «Εκφράσαμε την καταδίκη μας ως προς την επανειλημμένη άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει τους οκτώ φυγάδες που συμμετείχαν στην προδοτική απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και μετά διέφυγαν στην Ελλάδα, καθώς και στην απελευθέρωση και την παροχή ασύλου από το ελληνικό Συμβούλιο της Επικρατείας σε έναν από αυτούς τους προδότες. Εκφράσαμε επίσης πως αναμένουμε η ελληνική Δικαιοσύνη να μην επαναλάβει τα ίδια λάθη, λαμβάνοντας παρόμοιες, προκατειλημμένες αποφάσεις στο μέλλον. Ωστόσο, έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα άφησε ελεύθερους και τους υπόλοιπους επτά τις τελευταίες ημέρες. Η απελευθέρωση όλων των φυγάδων πραξικοπηματιών δεν μπορεί να εξηγηθεί ως απόφαση ρουτίνας, σε σχέση με την περίοδο κράτησής τους».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ ανέβασε τους τόνους, υποστηρίζοντας τα εξής: «Με αυτή την απόφαση, οι πραξικοπηματίες θα είναι σε θέση να κινούνται ελεύθερα στην Ελλάδα. Οπότε, η Ελλάδα έχει αποκαλυφθεί ξεκάθαρα ως χώρα που παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε πραξικοπηματίες. Η απελευθέρωση των προδοτών που σχεδίασαν ένα πραξικόπημα με σκοπό την ανατροπή της δημοκρατίας σε μια γειτονικής χώρας από μια χώρα που ισχυρίζεται ότι είναι το λίκνο της δημοκρατίας δεν συνάδει ούτε με το διεθνές δίκαιο, ούτε με τις σχέσεις καλής γειτονίας. Παραμένουμε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε πως οι φυγάδες πραξικοπηματίες θα εκδοθούν και θα δικαστούν στην Τουρκία».

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, είχε δηλώσει πως η Ελλάδα «υποστηρίζει και υποθάλπει τους πραξικοπηματίες της οργάνωσης του Γκιουλέν», προχωρώντας στην προκλητική δήλωση πως «ό,τι και να κάνουν είναι καθήκον μας να βρούμε εκείνους τους πραξικοπηματίες στρατιώτες της οργάνωσης του Γκιουλέν, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία. Όπου και να πάνε».

Από πλευράς του, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς, χαρακτήρισε άτοπες και απαράδεκτες τις δηλώσεις Μποζντάγ, προσθέτοντας πως «η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι δεν είμαστε ένα από εκείνα εκεί τα κράτη με τα οποία μπορεί να κάνει παιγνίδια. Η Τουρκία ούτε μπορεί να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε δικαιούται, ούτε θα της το επιτρέψουμε».

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost