Τουρκικός αναθεωρητισμός και δυτικά Βαλκάνια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Οι ηγέτες της ΕΕ και των δυτικών Βαλκανίων συναντιούνται στις Βρυξέλλες.
.
.
Eurokinissi

Οι ηγέτες της ΕΕ και των δυτικών Βαλκανίων συναντώνται στις Βρυξέλλες σε μια Σύνοδο Κορυφής που θα επαναλάβει τη σημασία της περιοχής για την ΕΕ, καθώς η ενταξιακή τους διαδικασία καθυστερεί, ενώ η Ελλάδα θα εστιάσει στον τουρκικό αναθεωρητισμό και την παραβατικότητα της Άγκυρας, καλώντας τους εταίρους να καταδικάσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας.

Επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας

«Πρέπει να αναζωογονήσουμε τη διαδικασία διεύρυνσης και να προωθήσουμε την ενσωμάτωση των εταίρων μας στα δυτικά Βαλκάνια», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκλησης προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Όπως ανέφερε πηγή της ΕΕ, είναι πιθανό η συζήτηση να είναι έντονη: Οι ηγέτες της Σερβίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας απείλησαν να μποϊκοτάρουν τη συνάντηση για να διαμαρτυρηθούν για τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας ένταξης, επιβεβαιώνοντας τελικά τη συμμετοχή τους σχεδόν την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να εκφράσουν την «πλήρη και αδιαμφισβήτητη δέσμευση της ΕΕ στην προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων» και να ζητήσουν την επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να καλέσει την Επιτροπή, τον Ύπατο Εκπρόσωπο και το Συμβούλιο να προωθήσουν περαιτέρω τη σταδιακή ολοκλήρωση μεταξύ της ΕΕ και της περιοχής, ήδη κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας διεύρυνσης, με αναστρέψιμο και αξιοκρατικό τρόπο.

Την ίδια στιγμή η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία αναμένουν το «πράσινο φως» από την ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τη διαδικασία συνεχίζει να μπλοκάρει η Βουλγαρία, η οποία έχει βυθιστεί σε νέα πολιτική κρίση, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έχασε η κυβέρνηση στη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή. Ως εκ τούτου θεωρείται σχεδόν απίθανο ότι το ζήτημα θα λυθεί σήμερα, εκτιμούν διπλωματικές πηγές, αλλά γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση ως τη λήξη της Γαλλικής Προεδρίας (τέλη Ιουνίου).

Η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων είχε προγραμματιστεί να αρχίσει στις 10.30 π.μ. (ώρα Ελλάδας). Θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 4μ.μ. (ώρα Ελλάδας) με βασικά θέματα την έγκριση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, την επισιτιστική ασφάλεια, την κατάσταση στην Ουκρανία, την Τουρκία. Τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου, 24 Ιουνίου, θα συζητηθεί η μακροοικονομική κατάσταση στην ΕΕ και οι επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τουρκικός αναθεωρητισμός

Το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας και του αναθεωρητισμού από πλευράς της Άγκυρας πρόκειται να θέσει στους ομολόγους του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σημειώνεται ότι είχε κυκλοφορήσει προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου με τους ηγέτες της ΕΕ να καταδικάζουν την κλιμάκωση από πλευράς της Τουρκίας κατά της Ελλάδας. Η τουρκική προκλητικότητα θα τεθεί και στο δείπνο των ηγετών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη να εστιάζουν τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική της Άγκυρας. Επίσης ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι, για την τουρκική προκλητικότητα, σε συνάντησή τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

Δημοφιλή