ΔΙΕΘΝΕΣ
02/04/2019 17:38 EEST | Updated 02/04/2019 19:49 EEST

Τουρκία: Ο Ερντογάν αρνείται την ήττα του στις μεγάλες πόλεις

Προσπαθεί να «κλέψει» την εκλογική νίκη στην Κωσταντινούπολη.

ASSOCIATED PRESS

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν έχει υποβάλει ενστάσεις σχετικά με τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών και στις 39 συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε η τοπική ηγεσία του κόμματος την Τρίτη, αφού τα αποτελέσματα έδειξαν μια οριακή επικράτηση του υποψηφίου της αντιπολίτευσης.

Μετά την πρωτεύουσα Αγκυρα, το AKP δείχνει να χάνει τον έλεγχο και της Κωνσταντινούπολης - του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου της χώρας - προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος δεν δείχνει να αποδέχεται την ήττα του.

Το κυβερνόν κόμμα  επικαλείται παρατυπίες και αμφισβητεί τα αποτελέσματα σε κάθε περιοχή της Κωνσταντινούπολης, στην οποία το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) κατέγραψε προβάδισμα 25.000 ψήφων.

Το AKP γέμισε την πόλη με γιγάντιες αφίσες, στις οποίες ισχυρίζεται ψευδώς ότι κέρδισε τις εκλογές.

Το λαϊκό CHP καταδίκασε αυτή την κίνηση, κατηγορώντας το ισλαμιστικό AKP ότι προσπαθεί να «κλέψει» το αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα το κυβερνόν κόμμα αμφισβητεί επίσης την ήττα του και στην Αγκυρα όπως και στο Εσκισεχίρ.

Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως εκλάπησαν κάλπες από εκλογικά τμήματα, στερώντας από το AKP την δυνατότητα να σημειώσει καλύτερες επιδόσεις.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Κυριακή, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η συμμαχία της αντιπολίτευσης, από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) και το Καλό Κόμμα, επικράτησε σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με ποσοστό 48,79% των ψήφων έναντι 48,52% του υποψηφίου του AKP Μπιναλί Γιλντιρίμ, όπως καταδεικνύεται στα προκαταρκτικά κι ανεπίσημα αποτελέσματα που δημοσίευσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στην Aγκυρα, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Μανσούρ Γιαβάς επικρατεί με 50,93% των ψήφων έναντι 47,12% για τον υποψήφιο του AKP.

Στην Κωνσταντινούπολη, ο υποψήφιος για τη δημαρχία του κύριου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου και ο αντίπαλός του του AKP, ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, δήλωσαν αμφότεροι χθες πως ο Ιμάμογλου προηγείται κατά περίπου 25.000 ψήφους. Η Κωνσταντινούπολη έχει πληθυσμό 15 εκατομμυρίων κατοίκων.

Νωρίτερα σήμερα, το κόμμα AKP έχει γνωστοποιήσει πως θα κάνει χρήση του δικαιώματός του να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα εκεί όπου υπήρξαν παρατυπίες κατά την ψηφοφορία και ο επικεφαλής του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε σήμερα ότι οι προσφυγές είχαν κατατεθεί μέχρι την εκπνοή της προθεσμίας στις 15.00 ώρα Ελλάδας.

«Μέχρι τις 15.00 σήμερα, καταθέσαμε όλες τις προσφυγές μας στα περιφερειακά εκλογικά συμβούλια» δήλωσε ο Μπαϊράμ Σενοτζάκ σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ανέμιζε τα πρακτικά που κρατούσε, στα οποία, όπως υποστήριζε, είναι ορατές οι παρατυπίες κατά την καταμέτρηση των ψήφων.

«Εντοπίσαμε παρατυπίες που θέτουν υπό αμφισβήτηση την αρχή των δίκαιων εκλογών» υπογράμμισε.

«Όποιοι αξιωματούχοι κι αν το έκαναν αυτό, για οποιονδήποτε λόγο, θα ακολουθήσουμε στενά τα αναγκαία νομικά βήματα…» επισήμανε επίσης.

Ο Σενοτζάκ είπε ότι υπάρχουν περιπτώσεις «εξωφρενικών διαφορών» μεταξύ του πραγματικού αριθμού των ψήφων που έλαβε ο υποψήφιος του AKP και της καταμέτρησης που διαβιβάστηκε στις εκλογικές αρχές από τα εκλογικά κέντρα.

Στην Άγκυρα, ο εκπρόσωπος του AKP Χακάν Χαν Οζτζάν επισήμανε ότι το κόμμα του αμφισβήτησε τα αποτέλεσμα που έβγαλαν οι περισσότερες από 3000 κάλπες σε 25 περιφέρειες της πρωτεύουσας, τονίζοντας ότι αποκάλυψε, επίσης εκεί, «σκανδαλώδεις παρατυπίες».

Από την πλευρά του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου διατύπωσε σήμερα τη λύπη του για την αδυναμία του AKP να τον συγχαρεί, αφότου η καταμέτρηση των ψήφων κατέδειξε το προβάδισμά του.

«Κοιτάζω τον κύριο Μπιναλί Γιλντιρίμ με λύπη. Διατελέσατε υπουργός αυτού του έθνους, πρόεδρος της Βουλής και πρωθυπουργός» σημείωσε ο Ιμάμογλου από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, προτού αναχωρήσει για την Aγκυρα.

«Τι θα ήταν πιο ευγενές από το να δώσετε τα συγχαρητήριά σας;».

«Ντροπή»

«Ο κόσμος μας παρακολουθεί με ντροπή αυτή τη στιγμή. Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε τη μεγάλη πόλη της Κωνσταντινούπολης. Αφήστε το να πάει και συγχαρείτε μας με εντιμότητα, προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας» υπογράμμισε ο υποψήφιος του CHP.

Αργότερα, ο Ιμάμογλου κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, στην Άγκυρα, ενώ συναντήθηκε και με τον Μανσούρ Γιαβάς, τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο του CHP στην τουρκική πρωτεύουσα.

Την ίδια ώρα, το κόμμα του Τούρκου προέδρου προσέφυγε κατά των αποτελεσμάτων και στην επαρχία Εσκισεχίρ.

Ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Γιλμάζ Μπουγιούκερσεν εξασφάλισε 285.588 ψήφους, ενώ ο υποψήφιος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μπουρχάν Σακαλί έλαβε 246.486 ψήφους στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα που μετέδωσε το Anadolu.

Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, σε πρώτη φάση, έχει στη διάθεσή της δύο ημέρες για να ανακοινώσει εάν θα κάνει αποδεκτές τις προσφυγές του κυβερνώντος κόμματος, όμως η όλη διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει καμιά δεκαριά ημέρες δεδομένων των ενδεχόμενων ενστάσεων.

Πλήγμα για τον «Σουλτάνο»

Σε εθνικό επίπεδο, η πολιτική συμμαχία υπό την ηγεσία του ΑΚΡ κέρδισε το 51,6% των ψήφων. Ωστόσο, η Κωνσταντινούπολη, που βρισκόταν στα χέρια των κομμάτων που συνδέονται με τον Ερντογάν από το 1994, όταν εξελέγη ο δήμαρχος της πόλης, τώρα φαίνεται να αλλάζει στρατόπεδο.

Η απώλεια μεγάλων πόλεων αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον Ερντογάν και την εικόνα του ανίκητου προέδρου, που έχει δημιουργήσει.

Οι εξελίξεις αυτές προκαλούν περαιτέρω αναταράξεις και στην τουρκική οικονομία, με τη λίρα να αποδυναμώνεται την Τρίτη  κατά 2% έναντι του δολαρίου. Σε αυτό βέβαια συμβάλλει και η ανησυχία λόγω των τεταμένων σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες «πάγωσαν» την παράδοση εξοπλισμού για τα μαχητικά F-35 προς την Αγκυρα, ως απάντηση στη συμφωνία της Τουρκίας- Ρωσίας για την αγορά των πυραύλων S-400.

(με πληροφορίες από ΑΠΕBBC, Reuters)

Sponsored Post