Η Τουρκία είναι η 33η χώρα στην οποία εντοπίζεται η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού

Ολα τα κρούσματα ήταν ταξιδιώτες που μόλις είχαν φτάσει από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο Τούρκος υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι 15 άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στη νέα μετάλλαξη βρίσκονται σε απομόνωση.
Ο Τούρκος υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι 15 άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στη νέα μετάλλαξη βρίσκονται σε απομόνωση.
(Photo by Mehmet Eser/Anadolu Agency via Getty Images)

Η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία την Πρωτοχρονιά, ανακοινώνοντας ότι εντοπίστηκαν 15 κρούσματα της νέας, πιο μεταδοτικής μετάλλαξης του κορονοϊού, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στη Βρετανία. Ολα τα κρούσματα ήταν ταξιδιώτες που μόλις είχαν φτάσει από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Τούρκος υπουργός Υγείας δήλωσε ότι οι 15 άνθρωποι που βρέθηκαν θετικοί στη νέα μετάλλαξη βρίσκονται σε απομόνωση και εκείνοι με τους οποίους ήρθαν σε επαφή εντοπίστηκαν και τέθηκαν σε καραντίνα. Τα τεστ που έγιναν σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τον υπουργό, έδειξαν ότι η νέα μετάλλαξη δεν εντοπίστηκε σε κανέναν άλλον εκτός από τους ταξιδιώτες από την Βρετανία.

Τα ευρήματα αυτά ανέβασαν στις 33 τις χώρες στις οποίες έχει ανιχνευθεί η μετάλλαξη του ιού, από τότε που η Βρετανία ανακοίνωσε την ανακάλυψή του στις 8 Δεκεμβρίου. Οι δε χώρες που έχουν κλείσει τα σύνορά τους με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι περισσότερες από 40. Κάποιες άλλες χώρες επιβάλλουν περιορισμούς στους ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες χώρες στις οποίες έχει ανιχνευθεί η μετάλλαξη.

Οι Φιλιππίνες επέκτειναν τους περιορισμούς σε επισκέπτες από την Βρετανία και 18 άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, καθώς η Φλόριντα έγινε η τρίτη αμερικανική πολιτεία που ανακοίνωσε κρούσμα της μετάλλαξης. Οι άλλες δύο πολιτείες είναι η Καλιφόρνια και το Κολοράντο και το γεγονός ότι κανείς από εκείνους που βρέθηκαν θετικοί δεν είχε ταξιδεύσει πρόσφατα, δείχνει ότι η νέα μετάλλαξη έχει αρχίσει να μεταδίδεται στην χώρα.

Η μετάλλαξη, γνωστή ως B.1.1.7., ναι μεν δεν προκαλεί χειρότερα συμπτώματα, αλλά η μετάδοσή της οδηγεί σε περισσότερα κρούσματα και νοσηλείες, τη στιγμή που πολλές χώρες αντιμετωπίζουν έξαρση λόγω των Γιορτών.

Μέχρι και την Πρωτοχρονιά, η λίστα των χωρών που έχουν ανακοινώσει κρούσματα της νέας μετάλλαξης περιλαμβάνει: Βρετανία, ΗΠΑ, Τουρκία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδά, Χιλή, Κίνα, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ινδίνα, Ιρλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Λίβανο, Μάλτα, Ολλανδία, Νορβηγία, Πακιστάν, Πορτογαλία, Σινγκαπούρη, Ν. Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Ελεβετία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ταϊβάν.

Στη Ν. Αφρική έχει εντοπιστεί ένα παρόμοιο είδος του ιού, το οποίο παρουσιάζει μία από τις μεταλλάξεις του B.1.1.7. Το είδος αυτό, γνωστό ως 501.V2, έχει ανιχνευτεί στο 90% των δειγμάτων που αναλύθηκαν στη Ν. Αφρική από τα μέσα Νοεμβρίου.

Οι Βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν δύο κρούσματα της μετάλλαξης του ιού που ανακαλύφθηκε στη Ν. Αφρική. Και στις δύο περιπτώσεις, οι άνθρωποι που προσβλήθηκαν είχαν έρθει σε επαφή με άτομα που ταξίδευσαν από τη Ν. Αφρική στη Βρετανία τις τελευταίες εβδομάδας. Αυτό το είδος του ιού έχει εντοπιστεί και στην Ελβετία, τη Φινλανδία, την Αυστραλία, τη Ζάμπια και τη Γαλλία.

Στις 24 Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής των Αφρικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ανακοίνωσε την ανακάλυψη άλλης μίας μετάλλαξης, στη Νιγηρία, η οποία ονομάστηκε B.1.207.

Δημοφιλή