Τοξικός ο αέρας στο Δελχί - Κλειστά επ' αόριστον σχολεία και πανεπιστήμια

Μια πόλη χαμένη στο τοξικό νέφος . Διακοπή έως και της λειτουργίας σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
Hindustan Times via Getty Images

Οι αρχές στην πρωτεύουσα της Ινδίας, Δελχί, έκλεισαν επ′ αόριστον όλα τα σχολεία και τα κολέγια εν μέσω της επιδείνωσης των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι κατασκευαστικές εργασίες έχουν επίσης απαγορευτεί έως τις 21 Νοεμβρίου, -με εξαίρεση έργα που σχετίζονται με τις μεταφορές και την άμυνα- ενώ μόνο πέντε από τους 11 σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με βάση τον άνθρακα έχουν επιτραπεί να λειτουργήσουν.

Η τοξική ομίχλη, σύμφωνα με το BBC, έχει ”πνίξει”το Δελχί από το φεστιβάλ του Diwali. Τα επίπεδα των PM2,5 - μικροσκοπικών σωματιδίων που μπορούν να φράξουν τους πνεύμονες των ανθρώπων - στο Δελχί είναι πολύ υψηλότερα από τις οδηγίες ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Αρκετά σημεία της πόλης κατέγραψαν νούμερα κοντά ή πάνω από 400 την Τρίτη.

Για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει αυτός ο αριθμός φτάνει να γνωρίζουμε πως μεταξύ 0 και 50 θεωρείται «καλός» και μεταξύ 51 και 100 είναι «ικανοποιητικός», σύμφωνα με τον δείκτη ποιότητας αέρα ή AQI.

Ένας συνδυασμός παραγόντων όπως οι εκπομπές οχημάτων και βιομηχανικών ρύπων, η σκόνη και οι καιρικές συνθήκες καθιστούν το Δελχί την πιο μολυσμένη πρωτεύουσα του κόσμου.

Hindustan Times via Getty Images
Hindustan Times via Getty Images

Ο αέρας γίνεται ιδιαίτερα τοξικός τους χειμερινούς μήνες καθώς αγρότες σε γειτονικές πολιτείες καίνε τα υπολείμματα καλλιεργειών μετά την συγκομιδή. Τα δε πυροτεχνήματα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ του Diwali, που πραγματοποιείται την ίδια περίοδο, φυσικά επιδεινώνουν περαιτέρω την ποιότητα του αέρα. Η χαμηλή ταχύτητα του ανέμου παίζει επίσης ρόλο καθώς παγιδεύει τους ρύπους στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Φέτος, η ρύπανση έφτασε σε τέτοιο σημείο ώστε να προκαλέσει την αυστηρή προειδοποίηση από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας, το οποίο έδωσε εντολή στις πολιτειακές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις να λάβουν «άμεσα έκτακτα» μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μετά την ακρόαση, συγκλήθηκε η Επιτροπή Διαχείρισης Ποιότητας Αέρα του Δελχί και ανακοινώθηκαν τα έκτακτα μέτρα.

Άλλα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την επιτροπή περιλαμβάνουν απαγόρευση εισόδου φορτηγών στο Δελχί και στις γειτονικές σε πολιτείες έως τις 21 Νοεμβρίου, εκτός από εκείνα που μεταφέρουν βασικά προϊόντα. Η επιτροπή κάλεσε επίσης το Δελχί και άλλες πολιτείες να «ενθαρρύνουν» την εργασία από το σπίτι κατά 50% σε όλα τα ιδιωτικά γραφεία που ανήκουν στην Περιφέρεια της Εθνικής Πρωτεύουσας κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.

Hindustan Times via Getty Images
NurPhoto via Getty Images
Anushree Fadnavis via Reuters
Rupak De Chowdhuri via Reuters
Anushree Fadnavis via Reuters