Κορονοϊός: 168 νεκροί σε μια ημέρα στην Ιταλία - Πρώτο κρούσμα και στην Τουρκία ενώ ο κορονοϊός εξαπλώνεται σε 119 χώρες

Και οι 10 χώρες- πέραν της Κίνας- που αποτελούν σήμερα τις μεγαλύτερες εστίες εξάπλωσης τους ιού.
Έλεγχος επιβατών και μετακινήσεων στην Ιταλία (Ρώμη, 10 Μαρτίου)
Έλεγχος επιβατών και μετακινήσεων στην Ιταλία (Ρώμη, 10 Μαρτίου)
ASSOCIATED PRESS

Καθώς η Ιταλία συμπλήρωνε το πρώτο 24ωρο υπό τα νέα μέτρα που επέβαλε σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση, θέτοντας πρακτικά σε συνθήκες καραντίνας 60 εκατ. πολίτες οι ειδήσεις για την εξέλιξη της εξάπλωση του κορονοϊού, βάρυναν ακόμη περισσότερο το κλίμα. Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 168 νέοι θάνατοι και 977 νέα κρούσματα, με τους νεκρούς να φτάνουν τους 631 πλέον. Μόλις 1.004 ασθενείς έχουν αναρρώσει πλήρως και έχουν λάθει εξιτήριο. Επίσης, αργότερα μέσα στην Τετάρτη σήμανε συναγερμό εκ νέου ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα: «Σήμερα έχουμε άλλα 1.500 κρούσματα κορονοϊού μόνον στην Λομβαρδία» είπε και επανέλαβε ότι χρειάζεται η λήψη ακόμη αυστηρότερων μέτρων. Παράλληλα, ο περιφερειάρχης του Βένετο, Λούκα Τζάια, υπογράμμισε ότι σε πέντε ημέρες οι μονάδες εντατικής θεραπείας θα είναι, πιθανότατα, υπερπλήρεις. Πρόσθεσε, δε, ότι μέχρι τις 15 Απριλίου, μόνο στην περιφέρεια Βένετο, αν δεν ανακοπεί ο μέχρι τώρα ρυθμός διάδοσης του ιού, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα δυο εκατομμύρια. Ο Τζάια έκανε γνωστό, επίσης, ότι στην περιφέρειά του, το τελευταίο εικοσιτετράωρο τα νέα κρούσματα του ιού είναι 1023, ενώ άλλα 30 άτομα έχασαν την ζωή τους.

Στο μεταξύ κρούσματα του κορονοϊού καταγράφονται πλέον σε 119 χώρες ενώ μεταξύ των χωρών που μπήκαν τελευταίες στη λίστα είναι η Τουρκία που ανακοίνωσε το πρώτο της κρούσμα, όπως επίσης όπως επίσης η Βολιβία και η Τζαμαϊκα.

Συνολικά ο αριθμός των νεκρών σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται σε 4.299, των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε 119.233 και των ασθενών που έχουν αναρρώσει σε 66.577.

Η Ιταλία παραμένει η μεγαλύτερη εστία εξάπλωση του κορονοϊού παγκοσμίως- μετά την Κίνα- και ακολουθούν το Ιράν, η Νότια Κορέα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Ελβετία και η Νορβηγία καθιστώντας -πάντα βάσει του αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων- την επιδημία μια κρίση που πλέον αγγίζει πολύ περισσότερο τη Δύση και κυρίως την Ευρώπη.

who
who
who

Κίνα

Συνεχίζεται η μείωση των αναφερόμενων σε ημερήσια βάση θανάτων και νέων κρουσμάτων. Συνολικά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 22 θάνατοι και 34 νέα κρούσματα αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 80.788 και 3.158 αντίστοιχα ενώ συνολικά έχουν αναρρώσει 61.559 άνθρωποι.

Όλοι οι νέοι θάνατοι ασθενών αναφέρθηκαν από τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι, του επίκεντρου της κρίσης ενώ σε μία ημέρα έλαβαν εξιτήριο 1.578 άνθρωποι.

Παράλληλα διάφορες δημόσιες υπηρεσίες και εταιρείες στη Γουχάν που παράγουν αγαθά ή προσφέρουν υπηρεσίες κρίσιμες για την καθημερινή ζωή ή για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα επαναλειτουργήσουν άμεσα, ενώ οι υπόλοιπες θα λαμβάνουν άδειες επαναλειτουργίας προοδευτικά, ανέφεραν οι αρχές της επαρχίας Χουμπέι, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Ουχάν. Σύμφωνα με τις αρχές, θα ξεκινήσουν να επαναλειτουργούν τομείς-κλειδιά όπως αυτός των συγκοινωνιών, της παραγωγής εξοπλισμού και αναλωσίμων υγείας και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης. Θα δοθούν επίσης άδειες επαναλειτουργίας σε επιχειρήσεις που επηρεάζουν εθνικές ή διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού.

Στο μεταξύ όλοι όσοι φθάνουν στο Πεκίνο από το εξωτερικό θα τίθενται στο εξής σε καραντίνα για 14 ημέρες καθώς ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων αυξάνεται στην κινεζική πρωτεύουσα.

Και η ζωή στην Κίνα συνεχίζεται (Πεκίνο, 10 Μαρτίου).
Και η ζωή στην Κίνα συνεχίζεται (Πεκίνο, 10 Μαρτίου).
ASSOCIATED PRESS

Ιράν

Οι καταγεγραμμένοι ασθενείς ανέρχονται σε 9.000 και οι νεκροί σε 354 ενώ η εξάπλωση του κορονοϊού φαίνεται να είναι ραγδαία με 958 νέα κρούσματα και 61 νεκρούς σε ένα 24ωρο.

Νότια Κορέα

Αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών μετά την εικόνα μερικής ανακοπής της εξάπλωσης δείχνουν τα νέα στοιχεία του τελευταίου 24ωρου αφού οι υγειονομικές αρχές κατέγραψαν 242 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα (7.755 συνολικά) και αναφέρθηκε ένας (61 συνολικά). Σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας, 41 ασθενείς ανάρρωσαν και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία το προηγούμενο 24ωρo.

Ισπανία

Στην χώρα επικρατεί ανησυχία καθώς τις τελευταίες τρεις ημέρες καταγράφεται μεγάλη αύξηση των καταγεγραμμένων ασθενών και των νεκρών που πλέον ανέρχονται σε 2.067 και 47. Σημειώνεται πως η χώρα την 1η Μαρτίου είχε μόλις 84 ασθενείς και κανέναν νεκρό. Χθες όμως αναφέρθηκαν 464 νέα κρούσματα και 6 νεκροί και σήμερα (μέχρι το μεσημέρι), άλλα 372 κρούσματα και ακόμη 11 νεκροί.

Αλβανία

Οι αλβανικές αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη πως το μεσημέρι καταγράφηκε στην Αλβανία ο πρώτος νεκρός από τον κορονοϊό. Πρόκειται για μια 75χρονη γυναίκα στην πρωτεύουσα Τίρανα. Το θύμα υπέφερε ωστόσο από προβλήματα στην καρδιά και τον θυρεοειδή. Οι αλβανικές αρχές επιβεβαίωσαν επίσης ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ανήλθε στα 10 και ότι αναμένεται αύξηση του αριθμού αυτού. Ανήγγειλαν επίσης ότι, μετά το κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στη χώρα για 15 ημέρες , από Τετάρτη δόθηκε εντολή να κλείσουν και όλοι οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας.

Κύπρος

Τέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στην Κύπρο.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Κύπρου αναφέρεται ότι σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε το υπουργείο από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, επιβεβαιώθηκαν τέσσερα νέα κρούσματα κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο άτομα που έφτασαν από το Ηνωμένο Βασίλειο την Τρίτη και εντοπίστηκαν με υψηλό πυρετό από τη θερμοκάμερα στο ιατρείο του Αεροδρομίου Λάρνακας. Μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Ένα άτομο που νοσηλεύεται από χθες στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, και το οποίο είχε επικοινωνήσει με τις αρμόδιες Αρχές, αφού εκδήλωσε πυρετό, και ένα άτομο που βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό, και το οποίο είχε εκδηλώσει συμπτωματολογία και επικοινώνησε με τις αρμόδιες αρχές.

Η Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του υπουργείου Υγείας της Κύπρου έχει ήδη αρχίσει την ιχνηλάτηση των επαφών και των τεσσάρων κρουσμάτων και θα προχωρήσει στη λήψη δειγμάτων για τη διενέργεια εξειδικευμένων εξετάσεων.

Τουρκία

Ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος ανακοινώθηκε από τον Υπ. Υγείας, Φαχρετίν Κότζα ο οποίος όπως διευκρίνισε η κατάστασή του ασθενούς είναι καλή. Όπως είπε ο άνδρας ταξίδεψε στην Τουρκία από ευρωπαϊκή χώρα, την οποία δεν κατονόμασε, καθώς και ότι έχει πλέον τεθεί σε καραντίνα. Σε αποκλεισμό και υπό ιατρική παρακολούθηση και καραντίνα έχει επίσης τεθεί η οικογένειά του.

«Ένα ή περισσότερα κρούσματα δεν θα πρέπει να θεωρούνται επιδημία. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός εισήλθε στη χώρα μας. Υπήρχε υψηλή πιθανότητα για κάτι τέτοιο και συνέβη. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση για αυτό το μεμονωμένο περιστατικό αυτή τη στιγμή. Τώρα πρέπει να οργανώσουμε τη ζωή μας λαμβάνοντας τα αναγκαία προληπτικά μέτρα. Πρόκειται για εθνικό κίνδυνο, τα μέτρα πρόληψης είναι απλά» ανέφερε ο Κότζα και κατέληξε: «Ένας ασθενής σε καραντίνα δεν είναι απειλή για μια ολόκληρη κοινωνία», καθησύχασε ο υπουργός Υγείας.

Aυστρία

«Θύμα» του ιού είναι το «σήμα κατατεθέν» της Βιέννης, ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας, ο οποίος θα παραμένει κλειστός για τους τουρίστες, στο πλαίσιο της απόφασης της αυστριακής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων σε εσωτερικούς χώρους και άνω των 500 σε εξωτερικούς. Ο καθεδρικός ναός θα είναι ωστόσο ανοικτός για πιστούς που θέλουν να παρακολουθήσουν τη θεία λειτουργία ή να προσευχηθούν, εφόσον ο αριθμός τους δεν ξεπερνά τους 100, όπως αναφερόταν από τον υπεύθυνο της ενορίας, ενώ και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Αυστρία ανακοίνωσε πως ο αριθμός των επισκεπτών μυστηρίων για όλους τους ναούς της χώρας περιορίζεται στους 100.

Το απόγευμα ανακοινώθηκε η οριστική ακύρωση της 37ης διοργάνωσης του Διεθνούς Μαραθωνίου της Βιέννης, που θεωρείται από τους διασημότερους στον κόσμο και επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 19 Απριλίου με τη συμμετοχή 45.000 αθλητών από 130 χώρες.

Ως «πλήρης παράλυση» της πολιτιστικής ζωής, θεωρείται το κλείσιμο από σήμερα όλων των δημόσιων μουσείων στην χώρα, αλλά και οι διαδοχικές ανακοινώσεις για ακύρωση, ματαίωση ή αναβολή δεκάδων πολιτιστικών εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων, κ.ά., από σήμερα και για τουλάχιστον τις ερχόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες, πέραν των συνεδρίων και διασκέψεων, στη διεθνώς θεωρούμενη ως «πρωτεύουσα των συνεδρίων», Βιέννη. Μεταξύ άλλων, τόσο η ξακουστή Κρατική Όπερα Βιέννης, όσο και το Μέγαρο Συναυλιών Βιέννης, αλλά και μία σειρά άλλων θεάτρων της πρωτεύουσας, αναστέλλουν μέχρι τέλος Μαρτίου τη λειτουργία τους

Ο ίδιος ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ακύρωσε την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα συνάντησή του με δεκάδες μέλη της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών Βιέννης, που θα ήταν η πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής αυστριακής κυβέρνησης ― αρχικά τον Δεκέμβριο του 2017 και στη συνέχεια, πρόσφατα, στις 7 Ιανουαρίου.

Στην Αυστρία έχουν καταγραφεί ως τώρα 246 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Σε σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη με τη συμμετοχή του ομοσπονδιακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, των αρμοδίων υπουργών και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων, αναμένεται να ανακοινωθούν επιπρόσθετα μέτρα.

Μέτρα προστασίας και στην Τουρκία.
Μέτρα προστασίας και στην Τουρκία.
ASSOCIATED PRESS

Βουλγαρία

Μια 66χρονη γυναίκα έγινε ο πρώτος άνθρωπος που χάνει τη ζωή του από τον κορονοϊό στην Βουλγαρία, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Η 66χρονη Βουλγάρα διεκομίστηκε την Τρίτη στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου με σοβαρή πνευμονία.

Ήταν το έκτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στην χώρα.

Τζαμάικα

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του κοροναϊού στην πρωτεύουσα της χώρας, το Κίνγκστον και πρόκειται για υπήκοο της Τζαμάικα η οποία επέστρεψε στην πατρίδα της «από το Ηνωμένο Βασίλειο» ενώ έχει τεθεί σε καραντίνα.

Βολιβία

Οι υγειονομικές αρχές της Βολιβίας επιβεβαίωσαν τα πρώτα δύο κρούσματα του κοροναϊού, γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του προς τους πολίτες ο υπουργός Υγείας της μεταβατικής κυβέρνησης, ο Ανίμπαλ Κρους.

Παναμάς

Ένας 64χρονος εκπαιδευτικός που προσβλήθηκε από τον κοροναϊό αποτελεί το πρώτο κρούσμα κορονοϊου που χάνει τη ζωή του στη χώρα. Συνολικά στη χώρα έχουν καταγραφεί οκτώ κρούσματα. Ο Παναμάς είναι η δεύτερη χώρα της κεντρικής Αμερικής στην οποία εξαπλώθηκε ο ιός μετά την Κόστα Ρίκα, όπου καταμετρώνται 13 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων τριών υπηκόων των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση διέταξε να κλείσουν ως την 7η Απριλίου όλα τα σχολεία στις περιοχές που πλήττονται από την επιδημία.

Ακτή Ελεφαντοστού

Η Ακτή Ελεφαντοστού επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα. Πρόκειται για έναν 45χρονο υπήκοο της Ακτής Ελεφαντοστού που προσφάτως ταξίδεψε στην Ιταλία, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Συνεχής η αύξηση των κρουσμάτων στο Σιάτλ των ΗΠΑ (9 Μαρτίου).
Συνεχής η αύξηση των κρουσμάτων στο Σιάτλ των ΗΠΑ (9 Μαρτίου).
ASSOCIATED PRESS

Ιαπωνία

Οι υγειονομικές αρχές της Ιαπωνίας κατέγραψαν 59 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού την Τρίτη, αριθμός που αποτελεί τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει διαπιστωθεί μέσα σε ένα 24ωρο στη χώρα από το ξέσπασμα της επιδημίας, μετέδωσε το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στη χώρα αυξήθηκε έτσι σε 1.278, συμπεριλαμβανομένων 696 επιβαινόντων στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, που παραμένει σε καραντίνα στη Γιοκοχάμα, και 14 ανθρώπων που επέστρεψαν με πτήσεις τσάρτερ από την Κίνα, σύμφωνα με τα δεδομένα που μετέδωσε το NHK. Ένα νέο κρούσμα διαπιστώθηκε εξάλλου νωρίς σήμερα στον δυτικό νομό Χιόγκο.

Ο απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας ανέρχεται μέχρι σήμερα στην Ιαπωνία σε 19 νεκρούς, ανάμεσά τους επτά που επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο.

ΗΠΑ

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 240 νέα κρούσματα και τέσσερις ακόμη θάνατοι αυξάνοντας τους συνολικούς αριθμούς σε 1.037 και 31.

Γαλλία

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων ασθενών ανέρχεται σε 1.784 και των νεκρών σε 33 ενώ μόνο την Τρίτη αναφέρθηκαν 372 νέα κρούσματα και τρεις θάνατοι.

Έλλειψη σε μάσκες και απολυμαντικά χεριών και στη Γαλλία ΄όπου ο αριθμός νεκρών και κρουσμάτων αυξάνει την ανησυχία (Παρίσι, 9 Μαρτίου)
Έλλειψη σε μάσκες και απολυμαντικά χεριών και στη Γαλλία ΄όπου ο αριθμός νεκρών και κρουσμάτων αυξάνει την ανησυχία (Παρίσι, 9 Μαρτίου)
ASSOCIATED PRESS

Γερμανία

Τα καταγεγραμμένα κρούσματα ανέρχονται σε 1.565 και οι νεκροί στη χώρα παραμένουν δύο. Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες όμως αναφέρθηκαν 341 νέο ασθενείς.

Στο μέτωπο της οικονομίας ανώτατοι εκπρόσωποι του αρμόδιου υπουργείου θα συναντηθούν με κορυφαίους τραπεζίτες της την Παρασκευή για να συζητήσουν μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον κοροναϊό, δήλωσαν δύο πηγές με γνώση του θέματος σήμερα. Οι Γερμανοί τραπεζίτες έχουν ζητήσει τη χαλάρωση των κανόνων για να στηριχθούν οι τράπεζες στη διάρκεια της κρίσης. Στη συνάντηση θα μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, κορυφαία στελέχη της Deutsche Bank, της Commerzbank, της HVB που ανήκει στην Unicredit καθώς και διάφορα τραπεζικά λόμπι, δήλωσε μία από τις πηγές.

Βρετανία

Σε 383 ανέρχεται το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μεταξύ των οποίων, όπως ανακοίνωσε είναι και η υφυπουργός Υγείας, Ναντίν Ντόρις η οποία έχει τεθείσε απομόνωση στο σπίτι της. Η Ντόρις ανέφερε ότι έλαβε «όλες τις προφυλάξεις που συνιστώνται» αφού ενημερώθηκε για τη διάγνωση.

Εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας «άρχισαν λεπτομερή καταγραφή των επαφών» της, ενώ το υπουργείο Υγείας και το γραφείο της στο κοινοβούλιο — είναι βουλεύτρια των Συντηρητικών — «ακολουθούν αυστηρά τις συμβουλές τους», τόνισε η υφυπουργός με ανακοίνωση που υπογράφεται από την ίδια και δημοσιοποιήθηκε μέσω των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας.

Η 62χρονη πολιτικός συναντήθηκε με εκατοντάδες ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ ήταν επίσης παρούσα σε δεξίωση που παρέθεσε ο πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματός της, ο Μπόρις Τζόνσον, στην επίσημη κατοικία του στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Δημοφιλή