ΔΙΕΘΝΕΣ
15/10/2018 12:34 EEST | Updated 15/10/2018 15:05 EEST

Τραμπ: Κανείς δεν μας αντιμετωπίζει χειρότερα από την ΕΕ. Η Κίνα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από τη Ρωσία

The Independent

«Δεν τους εμπιστεύομαι όλους στον Λευκό Οίκο, θα είμαι ειλικρινής μαζί σας» δήλωσε στο CBS ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν είμαι μωρό. Είναι σκληρή δουλειά. Πρόκειται για πολύ άγριο χώρο. Η Ουάσινγκτον είναι μοχθηρό μέρος. Οι επιθέσεις, οι κακολογίες, όσα λέγονται πίσω από την πλάτη σου...αλλά ξέρετε, με τον τρόπο μου, νιώθω πολύ άνετα εδώ» είπε σχετικά- αν και χαρακτήρισε την πολιτική έναν κόσμο γεμάτο ψέματα, υποκρισία και παραπλάνηση. «Κάνεις συμφωνία με κάποιον και είναι σαν να κάνεις συμφωνία με το τραπέζι» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο Τραμπ, «ένιωθα άνετα στην αρχή, μα πέρα από αυτό, ήταν κάπως σουρεαλιστικό να λέω ότι είμαι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά νομίζω πως αυτό ισχύει για όλους. Τώρα νιώθω σαν πρόεδρος...ναι, νιώθω άνετα».

Ερωτηθείς για τον υπουργό Άμυνας, Τζιμ Μάτις- απαντώντας σε ερώτηση αν θα φύγει- είπε πως «έχω πολύ καλή σχέση μαζί του...νομίζω ότι είναι κατά κάποιον τρόπο Δημοκρατικός, αν θέλετε να ξέρετε την αλήθεια. Αλλά ο στρατηγός Μάτις είναι εντάξει τύπος. Τα πηγαίνουμε πολύ καλά. Μπορεί να φύγει. Θέλω να πω, κάποια στιγμή όλοι φεύγουν. Έτσι είναι η Ουάσινγκτον».

Παράλληλα είπε ότι πιστεύει πως έχει πολύ καλό υπουργικό συμβούλιο, αλλά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι με τους οποίους «δεν είναι χαρούμενος»- ωστόσο χαρακτήρισε «fake news» όσα λέγονται περί «χάους» στην κυβέρνησή του.

Ερωτηθείς για τη στάση του στην αντιπαράθεση για την είσοδο του δικαστή Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο- και ειδικότερα για τα σχόλιά του σε ομιλία του για την Κριστίν Μπλέιζι Φορντ, που τον είχε κατηγορήσει για σεξουαλική επίθεση- είπε «δεν έχει σημασία, κερδίσαμε», προσθέτοντας πως «αν δεν είχα δώσει εκείνη την ομιλία δεν θα είχαμε κερδίσει. Απλά είπα ότι δεν φαινόταν να ξέρει οτιδήποτε».

Μεταξύ άλλων, επιτέθηκε στην ΕΕ, λέγοντας πως «κανείς δεν μας αντιμετωπίζει χειρότερα από την ΕΕ. Η ΕΕ δημιουργήθηκε για να μας εκμεταλλευτεί στο εμπόριο, και αυτό ακριβώς κάνουν». Επίσης, μιλώντας για το ΝΑΤΟ, είπε πως «μου αρέσει το ΝΑΤΟ, το ΝΑΤΟ είναι εντάξει. Αλλά δεν θα έπρεπε να πληρώνουμε εμείς σχεδόν όλο τος κόστος του ΝΑΤΟ για ν α προστατέψουμε την Ευρώπη. Και επιπλέον μας εκμεταλλεύονται και στο εμπόριο. Δεν θα το κάνουν άλλο...θα είμαι πάντα εκεί με το ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να πληρώνουν. Είμαι πλήρως υπέρ του ΝΑΤΟ, αλλά δεν θέλω να με εκμεταλλεύονται».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τον Πούτιν και τη Ρωσία, είπε πως «είμαι εγώ αυτός που έστειλε στην Ουκρανία επιθετικά όπλα και αντιαρματικά. Ο Ομπάμα δεν το έκανε. Ξέρετε τι έστειλε; Έστειλε μαξιλάρια και κουβέρτες».

«Νομίζω ότι είμαι πολύ σκληρός προσωπικά με τον Πούτιν. Είχα συνάντηση μαζί του. Οι δυο μας. Ήταν πολύ σκληρή συνάντηση και πολύ καλή συνάντηση».

Ερωτηθείς για τον αν συμφωνεί στο ότι ο Ρώσος πρόεδρος εμπλέκεται σε εκτελέσεις και δηλητηριάσεις, είπε «πιθανότατα ναι...αλλά όχι στη χώρα μας», ενώ, σε ερώτηση για το αν πιστεύει πως υπήρξε ρωσική παρέμβαση στις εκλογές του 2016, απάντησε «παρενέβησαν, αλλά νομίζω ότι παρενέβη και η Κίνα...και νομίζω ειλικρινά πως η Κίνα αποτελεί μεγαλύτερο πρόβλημα».

Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι δεν πιστεύει  ότι η κλιματική αλλαγή είναι ψέμα, ωστόσο υποστήριξε ότι πολλοί επιστήμονες έχουν «πολιτικές σκοπιμότητες». 

«Πιστεύω πως κάτι συμβαίνει. Κάτι αλλάζει, και θα αλλάξει ξανά. Δεν πιστεύω ότι είναι ψέμα...αλλά δεν ξέρω αν προκαλείται από τους ανθρώπους. Θα πω αυτό. Δεν θέλω να δώσω τρισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια δολάρια. Δεν θέλω να χάσω εκατομμύρια και εκατομμύρια θέσεις εργασίας...δεν αρνούμαι την κλιματική αλλαγή. Αλλά αυτό θα μπορούσε να πηγαίνει πολύ πίσω, ξέρετε, μιλάμε για εκατομμύρια χρόνια».