Τραμπ: Ως πρόεδρος αρκούσε μόνο η σκέψη μου για να αποχαρακτηρίσω απόρρητα έγγραφα

Ή όπως το συνόψισε μια γερουσιαστής, ο Τραμπ φαίνεται να πιστεύει ότι η διαδικασία μπορούσε να γίνει «τηλεπαθητικά».
Gaelen Morse via Reuters

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε έναν από τους πιο παράδοξους ισχυρισμούς ποτέ σχετικά με τις προεδρικές εξουσίες, λέγοντας στον παρουσιαστή του Fox News, Σον Χάνιτι, ότι μπορούσε να αποχαρακτηρίσει κυβερνητικά έγγραφα με τη... δύναμη της σκέψης του.

Ή όπως μία γερουσιαστής των ΗΠΑ συνόψισε τη διαδικασία, ο Τραμπ φαίνεται να πιστεύει ότι μπορούσε να γίνει «τηλεπαθητικά».

Ο Τραμπ και στενοί του συνεργάτες ισχυρίστηκαν - αν και όχι σε δικαστήριο - ότι είχε αποχαρακτηρίσει αυτά τα έγγραφα ενώ ήταν ακόμη πρόεδρος, δίχως όμως να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία που επαληθεύουν τους ισχυρισμούς τους.

Την Τετάρτη, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ το... τερμάτισε, επιμένοντας ότι όχι μόνο δεν χρειαζόταν να το πει σε κανέναν, αλλά ότι μπορούσε να το κάνει χωρίς καν το στόμα του να έχει αρθρώσει κουβέντα! Αρκούσε να σκεφτεί ότι πλέον δεν είναι απόρρητα!

«Δεν χρειάζεται να υπάρξει κάποια διαδικασία, όπως το καταλαβαίνω», είπε στο Fox News. «Είσαι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Μπορείς να το αποχαρακτηρίσεις απλώς λέγοντας ”είναι αποχαρακτηρισμένο” ακόμη και αν απλά το σκεφτείς».

Ο Τραμπ υποστήριξε επίσης ότι μπορεί να μην ήταν ο πραγματικός στόχος της έρευνας ούτως ή άλλως, λέγοντας στον Χάνιτι ότι το FBI πιθανώς να αναζητούσε έγγραφα για την αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του 2016, τη Χίλαρι Κλίντον.

Πάντως οι ισχυρισμοί του ότι ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της σκέψης για να αποχαρακτηρίσει έγγραφα ήταν αυτοί που... έβαλαν φωτιά το Twitter:

«Ποτέ δεν θα καταλάβω γιατί οι υποστηρικτές του Τραμπ δεν προσβάλλονται από το πόσο ανόητοι προφανώς πιστεύει ο Τραμπ ότι είναι», έγραψε η Σάρα Λόνγκγουελ.

Η Κλαρ ΜακΚέισκιλ αναρωτιέται πως ο παρουσιαστής του Fox News δεν έσκασε στα γέλια όταν άκουσε τις αστειότητες του Τραμπ και πως ήταν δυνατόν ο Τραμπ να διετέλεσε πρόεδρος των ΗΠΑ.