Τραγανά τυροπιτάκια με φύλλο κρούστας

Κλασικά και αγαπημένα τριγωνο-τυρένια!
.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Την εποχή των 80’ς και 90’ς αυτά τα τυροπιτάκια ήταν στις δόξες τους. Τα θυμάμαι σε κάθε μπουφέ που στηνότανε για γιορτές, γενέθλια, παιδικά πάρτυ, επίσημα γεύματα σε σικ σαλόνια των Αθηνών, ντίσκο εφηβικά πάρτι (εκεί που γίνονταν τα πρώτα φλερτ), σε σχολικές εκδρομές, πικ νικ …

Τυροπιτάκια και κεφτεδάκια! Οι must μεζέδες εκείνης της εποχής.

Τα πεθύμησα, τα λαχτάρησα! Είπα να τα φτιάξω, να τα ευχαριστηθούμε και να θυμηθούμε λίγο από την εποχή της ανεμελιάς και των πάρτυ.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Είναι μια πολύ απλή συνταγή που η βάση της έχει τυρί φέτα, αβγό και φύλλο κρούστας. Γίνονται πεντανόστιμα και τραγανά, αρκεί να μην κάνεις εκπτώσεις στην ποιότητα των υλικών.

Πολλές φορές, ακούω στον πάγκο των τυριών να λένε: “θέλω φέτα, βάλε την πιο οικονομική, για πίτα την θέλω”. Μα γιατί; Η πίτα δεν θες να είναι λαχταριστή; Το τυρί δεν είναι αυτό που τη νοστιμίζει; Δεν λυπάσαι τον κόπο σου; Το ξέρεις ότι υπάρχουν τυριά που δεν είναι καν από γάλα;

Και σε ρωτώ. “Αν δεν επιλέξεις το τυρί που σου αρέσει, τι σόι τυροπιτάκια θα φτιάξεις;”

Όταν δαγκώνεις ένα τυροπιτάκι κρούστας περιμένεις να ακούσεις τον ήχο από τα τραγανά φύλλα και να νιώσεις μια λαχταριστή τυρένια γεύση. Διάλεξε λοιπόν και πάρε! Θες ήπια, πικάντικη, αλμυρή, πιπεράτη, βουτυράτη … ;

Ζούμε στην πατρίδα της φέτας, ας απολαύσουμε τα πιο υπέροχα τριγωνο-τυρένια τυροπιτάκια κρούστας του κόσμου!

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Υλικά (30 τεμ.)

250 γρ. φέτα

50 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

1 μεγάλο αβγό

2 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι

2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό (ή δυόσμο, ή άνηθο ή… ότι μυρωδικό σας αρέσει)

πιπέρι

ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων

300 γρ. φύλλο κρούστας

αλάτι προαιρετικά, ανάλογα με το πόσο αλμυρά είναι τα τυριά που θα επιλέξετε.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Βήμα 1ο: Προετοιμάζουμε το μείγμα της γέμισης. Σε ένα μεγάλο μπολ, πιέζουμε την φέτα με πιρούνι να λιώσει καλά (δεν θέλουμε να έχει γρομπαλάκια). Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, κεφαλοτύρι, αβγό, γιαούρτι, πιπέρι και μαϊντανό. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Βήμα 2ο: Κόβουμε το φύλλο από την πιο φαρδιά πλευρά του σε λωρίδες πλάτους 7,5 cm. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε στην άκρη του φύλλου 1 κουταλιά του γλυκού από το μείγμα της γέμισης. Για να τυλίξουμε το τυροπιτάκι σε τριγωνικό σχήμα, φέρνουμε την κάτω γωνία στην απέναντι πλευρά.

Στρώνουμε τη γέμιση πιέζοντας ελαφρά με τα δάχτυλά μας και συνεχίζουμε το τύλιγμα κατά τον ίδιο τρόπο, φέρνοντας δηλαδή την άλλη γωνία στην απέναντί της πλευρά.

Συνεχίζουμε έτσι (φέρνοντας τις γωνίες από την μία και από την άλλη πλευρά εναλλάξ) μέχρι να τελειώσει η λωρίδα του φύλλου (δείτε το βίντεο). Τοποθετούμε τα τυροπιτάκια σε ταψί φούρνου που έχουμε εφαρμόσει λαδόκολλα.

Για να διατηρήσουν το ωραίο τριγωνικό τους σχήμα τα τοποθετούμε με την ένωση του φύλλου προς τα κάτω (να εφάπτεται στο ταψί).

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Βήμα 3ο: Αλείφουμε τα τυροπιτάκια από πάνω με ελάχιστο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Είναι υπέροχα ζεστά αλλά και κρύα. Το φύλλο παραμένει τραγανό ακόμη και την επόμενη ημέρα αν τα διατηρήσετε εκτός ψυγείου.

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Επιλέξτε φύλλο κρούστας καλής ποιότητας για να εξασφαλίσετε νοστιμιά αλλά και να είναι τραγανό. Η ποσότητα που θα χρειαστείτε εξαρτάται από το πόσο χοντρό ή λεπτό είναι το φύλλο. Όσο πιο λεπτό τόσο το καλύτερο!

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.
  • Για σούπερ τραγανό φύλλο επιλέξτε να αλείψτε το φύλλο με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Διατηρούνται τραγανά ακόμη και κρύα. Αν επιλέξετε βούτυρο καλύτερα να τα καταναλώσετε όσο είναι ζεστά γιατί όταν παγώσουν δεν θα είναι τραγανά.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.
  • Φτιάξτε τη συνταγή με τις γεύσεις που προτιμάτε. Μπορείτε να τα παρασκευάσετε μόνο με φέτα και αβγό ή να προσθέσετε ποικιλία τυριών, μυρωδικά όπως μαιντανό ή δυόσμο κλπ. και φυσικά να τα κάνετε ακόμη πιο πικάντικα προσθέτοντας καυτερή πάπρικα ή ακόμη και μπούκοβο. Παίξτε με τη γέμιση!

  • Αν επιλέξετε ανάλατο τυρί, όπως φρέσκια μυζήθρα ή ανθότυρο, ίσως χρειαστεί να προσθέσετε αλάτι. Γενικώς όμως, προσοχή στο αλάτι, καθώς τα τυριά που θα βάλετε στη γέμιση μπορεί να είναι αλμυρά.

  • Μπορείτε να προετοιμάσετε τα τυροπιτάκια και να τα ψήσετε την επόμενη μέρα ή να τα συντηρήσετε άψητα στην κατάψυξη. Ψήστε τα κατεψυγμένα τυροπιτάκια απευθείας χωρίς απόψυξη.

Η συνταγή σε βίντεο βήμα-βήμα:

Αναδημοσίευση από magiacook.gr