Τραγωδία Blue Horizon: Από πνιγμό ο θάνατος του 36χρονου, έφερε εκδορές στο πρόσωπο

Τι αναφέρει το ιατροδικαστικό πόρισμα για την τραγωδία στο λιμάνι του Πειραιά.
Eurokinissi

Σε πνιγμό λόγω εισρόφησης θαλασσίου ύδατος οφείλεται ο θάνατος του 36χρονου στο πλοίο Blue Horizon που έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του το βράδυ της Τρίτης (5/9) στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά, Ηλία Μπογιόκα που διηνήργησε την νεκροψία-νεκροτομή, εντοπίστηκαν επίσης εκδορές και εκχυμώσεις στο πρόσωπο που αποδίδονται στην πτώση του θύματος.

«Ο θάνατός του αποδίδεται σε πνιγμό εντός ύδατος, εν αναμονή κι άλλων εργαστηριακών εξετάσεων. Εντοπίστηκαν εκδορές και εκχυμώσεις στο πρόσωπό του, που πιθανόν να προκλήθηκαν από την πτώση», ανέφερε ο κ. Μπογιόκας.

Σύμφωνα με τα βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ο άτυχος Αντώνης απωθήθηκε από μέλη του πληρώματος του Blue Horizon, στην προσπάθειά του να επανεπιβιβαστεί στο πλοίο, με αποτέλεσμα να πέσει στη θάλασσα.

Στη συνέχεια ο άνδρας βρέθηκε να παλεύει με τα κύματα και τα απόνερα που δημιουργούσαν οι έλικες από τις προπέλες του πλοίου - σύμφωνα με πληροφορίες ο 36χρονος δεν ήξερε κολύμπι. Ενδεχομένως, δε, τα χτυπήματα που έφερε στο κεφάλι από την πτώση να τον έφεραν σε ακόμη πιο δεινή θέση.

Ωστόσο, όπως προκπύτει από νέο βίντεο-ντοκουμέντο, τα πρώτα λεπτά μετά την πτώση του στη θάλασσα δεν έσπευσε κανείς να τον βοηθήσει, με αποτέλεσμα να πνιγεί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στο σημείο «υπήρχε άνθρωπος του λιμενικού, ο οποίος έκανε αυτό που έπρεπε, να διακόπτει την κυκλοφορία των οχημάτων». Ειδικότερα, υπήρχε στέλεχος του σώματος που έκανε μέτρα τάξης αλλά όχι μπροστά στον καταπέλτη του συγκεκριμένου πλοίου καθώς είχε ολοκληρωθεί η φόρτωση των επιβατών και των οχημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Μ.Βαρβιτσιώτης, διέταξε την διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης για τις ενέργειες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, που αφορά τη διαχείριση του τραγικού περιστατικού.

Το χρονικό της τραγωδίας

Ο 36χρονος, που σκοτώθηκε το βράδυ της Τρίτης στον Πειραιά, προσπαθώντας να επιβιβαστεί στο Blue Horizon, ήταν επιβάτης του πλοίου που αποβιβάστηκε και προσπάθησε να ξαναμπεί στο καράβι.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο 36χρονος ονομαζόταν Αντώνης Καρυώτης και ήταν μέλος πολύτεκνης οικογένειας του Αγίου Νικολάου Λασιθίου, ζούσε στις εργατικές κατοικίες της πόλης με τις αδερφές του και είχε μεταβεί στην Αθήνα για δουλειά. Το Cretalive γράφει πως έβγαζε τα προς το ζην κάνοντας εξυπηρετήσεις σε καταστηματάρχες και ντόπιους και ήταν γνωστή μορφή στην τοπική κοινωνία, ενώ το Ράδιο Κρήτη είπε πως ταξίδευε συχνά για τον Πειραιά και ήταν γνώριμος του πληρώματος.

Ο καπετάνιος και τα τρία μέλη του πληρώματος του πλοίου που συνελήφθησαν (ύπαρχος, λοστρόμος, αξιωματικός καταστρώματος) αντιμετωπίζουν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από κοινού και για παραβίαση σχετικών άρθρων του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου.

Η διοίκηση της Attica Group στην οποία ανήκει το πλοίο με ανακοίνωσή της δηλώνει συγκλονισμένη από το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στο λιμάνι του Πειραιά, επισημαίνοντας ότι συνεργάζεται με κάθε αρμόδια Αρχή για την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος.

Tη βαριά θλίψη και την οδύνη της εξέφρασε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία απευθύνοντας παράλληλα τα θερμά συλλυπητήριά της στην οικογένεια και στα αγαπημένα του πρόσωπα. «Το αποτρόπαιο οπτικοακουστικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων Ναυτικών, οι οποίο διαθέτουν υψηλό επίπεδο ναυτοσύνης και εκπαίδευσης, πράγμα που το αποδεικνύουν καθημερινά μεταφέροντας και σε ετήσια βάση εκατομμύρια επιβατών και ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο σε ασφυκτικές συνθήκες, χωρίς καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, έχοντας σαν πρώτο μέλημα τους αυτό που τους επιβάλει ο επαγγελματισμός τους δηλαδή την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα» αναφέρει η ΠΝΟ.

(με πλήροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ)