Συνεχίζουν να πεθαίνουν οι θαλάσσιες χελώνες στις ελληνικές θάλασσες - Τρεις ξεβράστηκαν στην Αργολίδα

Παραμένει ένα άλυτο περιβαλλοντικό πρόβλημα.
ASSOCIATED PRESS

Οι θαλάσσιες χελώνες συνεχίζουν να πεθαίνουν στην χώρα μας. Στη διάρκεια κάθε έτους, σε διάφορες ακτές της Ελλάδας, ξεβράζονται περί τις 500 νεκρές καρέτα καρέτα, αριθμός αρκετά υψηλός, για ένα απειλούμενο είδος, με πληθυσμό περίπου 20.000 σε όλη τη Μεσόγειο, είναι δύσκολο, όμως, να συμπεράνει κανείς ποια ρεύματα τις έβγαλαν εκεί που ξεβράστηκαν.

Το πρωί της Πέμπτης διέρρευσε ένα βίντεο, σύμφωνα με το οποίο έξι θαλάσσιες χελώνες ξεβράστηκαν νεκρές στην παραλιακή Νέας Κίου στην Αργολίδα. Μιλώντας στην HuffPost Greece το Λιμεναρχείο Ναυπλίου, επισημαίνει πως ήταν τρεις και όχι έξι οι χελώνες, ενώ έχουν σταλεί ήδη στο Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών για περαιτέρω διερεύνηση. Φυσικά, παραμένει ένα άλυτο περιβαλλοντικό πρόβλημα.

Εδώ και χρόνια, παρατηρείται η γενοκτονία του είδους της θαλάσσιας χελώνας, χωρίς να έχει διευκρινιστεί με σαφήνεια ούτε ποιά είναι η αιτία των θανάτων, ούτε ποιά είναι η λύση για να αμβλυνθεί το πρόβλημα, το οποίο δεν συναντάται - προφανώς- μόνο στον Αργολικό Κόλπο.

Στις 6 Μαΐου, μια ακόμα χελώνα καρέτα - καρέτα εντοπίστηκε νεκρή σε παραλία των Αβδήρων στην Ξάνθη. Το άτυχο ζώο φαίνεται χτυπημένο σε πολλά σημεία του σώματός του γεγονός που προφανώς επέφερε και τον θάνατό του. Οβιοχημικός ερευνητής Δρ. Γρηγόρης Κρέη, διευθυντής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών (ΙΝΑΛΕ) του ΕΘΙΑΓΕ στη Νέα Πέραμο Καβάλας, είχε εξηγήσει τότε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «μπορούν να τραυματιστούν πολλές φορές και θανάσιμα είτε γιατί μπλέκονται στα δίκτυα των ψαράδων, είτε γιατί έχουν χτυπηθεί από την προπέλα κάποιου σκάφους, είτε ακόμα γιατί έχουν καταπιεί κάποιο πλαστικό που δυστυχώς δεν μπορεί να επεξεργαστεί το πεπτικό τους σύστημα».

Την ίδια εβδομάδα, δύο νεκρές θαλάσσιες χελώνες καρέτα-καρέτα ξέβρασε η θάλασσα και στην Ηλεία, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Δουνεϊκων. Όπως φαίνεται ήταν μεγάλης ηλικίας θαλάσσιες χελώνες, ενώ η μια έφερε εμφανείς αλλοιώσεις από κάποιο τραυματισμό στην περιοχή του προσώπου.

ASSOCIATED PRESS

Αντίστοιχα φαινόμενα παρατηρήθηκαν και το 2019, τόσο το καλοκαίρι, όσο και τους φθινοπωρινούς μήνες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις τραγικές εικόνες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από την παραλία του Καβουρίου στο Κατάκολο, όπου βρέθηκε νεκρή μια χελώνα καρέτα-καρέτα, φέροντας μάλιστα πολλά χτυπήματα τόσο στο κεφάλι, όσο και στα πίσω πτερύγιά της.

Γενικότερα, οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι καρέτα καρέτα στις ελληνικές θάλασσες σχετίζονται με την οικολογική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων που τις φιλοξενούν, την κλιματική αλλαγή, τραυματισμούς από ταχύπλοα, παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία -μπλέκονται σε δίχτυα και παραγάδια και τρώνε τα αγκίστρια- και σε κάποιες περιπτώσεις ηθελημένη θανάτωση, αν και τα τελευταία χρόνια με τις καμπάνιες ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση των ψαράδων τέτοια περιστατικά έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Δημοφιλή