ΠΟΛΙΤΙΚΗ
05/07/2018 13:22 EEST | Updated 05/07/2018 19:30 EEST

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων. Μέχρι το Βερολίνο φτάσατε. Ντροπή σας

Σκηνικό σύγκρουσης στην προ ημερησίας στη Βουλή

Σε λίγες μέρες από τώρα, τον Αύγουστο, «με μεγάλη σας στεναχώρια, η χώρα βγαίνει οριστικά και αμετάκλητα από το πρόγραμμα. Εκεί που οι δικές σας κυβερνήσεις απέτυχαν η δική μας πέτυχε» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του, στο πλαίσιο της προ ημερήσιας συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, έπειτα από αίτημα του αρχηγού της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «ιστορική επιτυχία της χώρας».

«Ασχοληθήκατε με το πως θα ναρκοθετήσετε τη χώρα και πως η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με οικονομική ασφυξία» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Το τέλος των μνημονίων, είπε ο πρωθυπουργός, δεν είναι κάτι αόριστο, «αλλά μετουσιώνεται σε συγκεκριμένες πολιτικές παρεμβάσεις», προκειμένου κάθε Έλληνας και κάθε Ελληνίδα, «να δει απτά, στην καθημερινότητά του, σταδιακή βελτίωση».

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνεται υπό τη μορφή εκθέσεων για την πορεία της «και πιθανά να εισηγούνται κάποιες παρεμβάσεις, αν κριθεί απαραίτητο. Ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα ανήκει στις εκλεγμένες κυβερνήσεις της χώρας».

Για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, σημείωσε πως πρόκειται «για απόφαση, η οποία επαναφέρει το χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας, ενώ το πλέον σημαντικό, είναι ότι διαμορφώνει έναν καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία για την επόμενη 15ετία».

«Όπως γνωρίζετε, η επιτυχία, ή μη, αυτής της απόφασης, ό,τι και να λέμε μεταξύ μας, θα κρινόταν από τις αγορές την επόμενη μέρα. Το ράλι που κατέγραψαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από τις 22 Ιούνη και μετά, αποδεικνύει ότι αυτή η λύση έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση. Εκτός αν μετά τον Μοσκοβισί και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι και οι αγορές κομμάτι αυτής της διεθνούς συνωμοσίας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ» είπε, απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη- κατηγορώντας τον ίδιο και τη ΝΔ πως «δεν έχουν το πολιτικό σθένος να αναγνωρίσουν ότι τα πράγματα όντως πάνε καλύτερα. Το απέδειξαν με την πρόσφατη επίθεση στον επίτροπο Μοσκοβισί, επειδή είπε ότι τα περί 4ου μνημονίου είναι ένα χονδροειδές ψέμα».

Συνεχίζοντας την επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός είπε πως «επιθυμείτε διακαώς την περικοπή των συντάξεων», και πως «δεν σας ενδιαφέρει το βιοτικό επίπεδο κανενός».

«Δεν ντράπηκε να πάει​ μέχρι το Βερολίνο ο κ. Μητσοτάκης προκειμένου να ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι η Γερμανία θα πιέσει ώστε να εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής των συντάξεων. ​Δεν καταλαβαίνει ότι αυτό το ανήθικο πολιτικό σαμποτάζ, δεν πλήττει τη κυβέρνηση αλλά την ίδια τη χώρα;» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας. «Ντροπή σας» είπε, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στο θέμα της συμφωνίας για την ονομασία των ΠΓΔΜ, είπε πως «πήρατε οριστικό διαζύγιο με τον φιλελευθερισμό και την κεντροδεξιά» και πως «προσφέρετε πολιτικό κάλυψη στον φασισμό», με την αξιωματική αντιπολίτευση να πολιτεύεται «δανειζόμενη τη ρητορική της ακροδεξιάς και των εθνικιστών». «Ταυτίζεστε με την ακροδεξιά του Όρμπαν και του Κουρτς» πρόσθεσε, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ πως είναι «πολιτικός απατεώνας» και πως είναι «πολιτικό κατασκεύασμα των επιχειρηματικών ελίτ της χώρας, μεταξύ των οποίων και του φίλου σας, του κ. Φρουζή της Novartis».

Δευτερολογία Τσίπρα: Προσεγγίζει τα όρια του γραφικού ο κ. Μητσοτάκης 

Έντονη κριτική προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη και την ομιλία του, έκανε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του.

Όπως είπε, μίλησε μόνο 10 λεπτά για την οικονομία και δεν έκανε καμία αναφορά στο χρέος. Αντ′ αυτού, επιδόθηκε σε ένα υβρεολόγιο. «Δεν χρειάζεται να λέτε 40 φορές ”ψεύτης” κ. Μητσοτάκη, αρκεί μία. Φανερώνετε τον εκνευρισμό μας. Πολλές φορές αυτό κάνει τον ομιλητή να προσεγγίζει τα όρια του γραφικού».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «θράσος» την κριτική που ασκείται από τη ΝΔ για τα πλεονάσματα και πόσο καταστροφικά είναι. «Υπάρχει κανείς σε αυτήν την αίθουσα που να πέτυχε κάτι καλύτερο από αυτά τα πλεονάσματα; Θυμάμαι στην κυβέρνηση που συμμετείχατε κ. Μητσοτάκη είχατε συμφωνήσει πλεονάσματα 4,5% ως το 2018 και μέσο όρο 4% έως το 2031», εξήγησε. 

Παρουσιάζοντας δε ένα σκουρόχρωμο διάγραμμα, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Ναι, είναι μαύρη η εικόνα, γιατί είναι τα χρόνια που κυβερνήσατε».

Και πρόσθεσε: «Μας είπε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα διαπραγματευτεί μείωση πλεονασμάτων μετά από ένα δημιουργικό σοκ. Ποιο είναι αυτό το σοκ; Το 12ωρο της εργασίας, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η καθήλωση του κατώτατου μισθού, η μείωση των δαπανών σε υγεία και παιδεία. Η κρυφή ατζέντα, είναι ατζέντα απολύσεων και κατεδάφισης. Αυτό είναι το δημιουργικό σοκ του κ. Μητσοτάκη. Είναι ένα τρισχειρότερο μνημόνιο προς τον ελληνικό λαό. Ευτυχώς το πρόγραμμα αυτό θα μείνει στο συρτάρι».

Όσο για την τροπολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός είπε: «Σήμερα ήρθατε εδώ να παριστάνετε τον τζάμπα μάγκα και παρουσιάσατε μία τροπολογία. Στην πραγματικότητα είναι ”τρυπολογία”. Επαναστάτες της κακιάς ώρας. Εκθέσατε σήμερα τον κ. Χατζηδάκη. Οι συνταξιούχοι κ. Μητσοτάκη δεν είναι ποντίκια να χωθούν σε αυτήν την τρύπα. Ξέρουν ποιοι είναι αυτοί που τους καταδίκασαν στη φτώχεια με 12 συνεχόμενες περικοπές. Είναι επιτομή γελοιότητας η τροπολογία σας. Μην βιάζεστε, το πικρό αυτό ποτήρι θα το πιείτε γουλιά – γουλιά».

Σφοδρή ήταν και επίθεση του κ. Τσίπρα στον κ. Μητσοτάκη για τη συμφωνία των Πρεσπών. «Κύριε Μητσοτάκη, γίνατε όψιμα Μακεδονομάχος από ανάγκη για να μην σας διασπάσουν το κόμμα. Επιμένετε κάθε μέρα σε διαστρεβλώσεις και σε ψέματα. Επιμένετε να λέτε πως η Ελλάδα αποδέχεται μακεδονικό έθνος και γλώσσα. Για τη γλώσσα, η χώρα μας βρέθηκε προ τετελεσμένων από τη συμφωνία του 1977. Για το έθνος, δεν αναφέρεται πουθενά στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ. Αναφέρεται ιθαγένεια. Βγάλτε την αστυνομική σας ταυτότητα και δείτε. Γράφει nationality – ιθαγένεια». 

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα όσα ειπώθηκαν για συναντήσεις με επιχειρηματίες. «Με ρωτήσατε αν μεταξύ άλλων έχω συναντήσει τον κ. Μπόμπολα, τον κ. Ψυχάρη, τον κ. Μαρινάκη, τον κ. Καλογρίτσα. Για να δούμε, τι χατίρια έχει κάνει σε αυτούς η κυβέρνηση; Ο κ. Μπόμπολας δεν έχει πια την εφημερίδα «Έθνος» γιατί δεν του χαρίστηκαν τα δάνεια. Ο κ. Ψυχάρης δεν έχει πια τον ΔΟΛ, γιατί δεν του χαρίστηκαν τα δάνεια. Ο κ. Μαρινάκης, αν και συναντήθηκε μαζί μου, δεν γλίτωσε να του ασκηθεί ποινική δίωξη για τα μπλεξίματα που έχει με τις δουλειές του. Όσο θα είμαστε κυβέρνηση, θα είναι όλοι οι πολίτες ίσοι απέναντι στον νόμο. Μπορείτε να ισχυριστείτε εσείς κ. Μητσοτάκη πως η κυβέρνησή σας δεν υπηρετούσε τα συμφέροντα του κ. Χριστοφοράκου και της Siemens, του κ. Φρουζή και της Novartis;», είπε. «Το κρίσιμο ερώτημα δεν είναι αν ένας πολιτικός συναντά επιχειρηματίες, αλλά αν αποδέχεται τα αιτήματά τους και τους κάνει τα χατίρια έναντι ανταλλαγμάτων στήριξης», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ό,τι και να πείτε, δεν μπορείτε να πείσετε. Δεν είμαστε το ίδιο, έχουμε άλλη διαδρομή. Δεν θα σας βγουν σε καλό οι συγκρίσεις. Και για να τελειώνουμε με αυτό το ανέκδοτο, σταματήστε να παρουσιάζετε κ. Μητσοτάκη τον εαυτό σας ως θύμα κακόβουλης δημοσιογραφίας και δημοσιευμάτων που κατευθύνονται από το Μαξίμου και εμένα προσωπικά. Δεν μας ενδιαφέρει η προσωπική σας ζωή, αλλά είστε δημόσιο πρόσωπο, όπως κι εγώ. Διεκδικείτε να γίνετε πρωθυπουργός. Αν εγώ δεν παρουσίαζα το πόθεν έσχες με τις δραστηριότητες της συζύγου μου, τι θα έγραφαν τα ”παπαγαλάκια”; Αν μου έλεγαν να αποκαλύψω από πού χρηματοδοτείται η offshore της συζύγου μου και δεν το έκανα, τι θα λέγατε εσείς για εμένα; Γι’ αυτό κ. Μητσοτάκη, αφήστε τα αυτά τα θέματα. Είστε ο ορισμός του όρου διαπλοκή. Δεν μπορεί στο σπίτι του κρεμασμένου να μιλάτε για σκοινί».

Όσο για το δημοψήφισμα,  είπε ότι ήταν μια κορυφαία πράξη αντίστασης. «Όταν εσείς εκβιάζατε για το ”ναι” και φωνάζατε ”βάστα Σόιμπλε”, εμείς πολεμήσαμε για το όχι. Ο λαός ψήφισε στις 5 Ιουλίου 2015, αλλά ψήφισε και τον Σεπτέμβριο του 2015 και είστε στην αντιπολίτευση». 

Τριτολογία Τσίπρας: Ότι έχει για μένα ο κ. Μητσοτάκη να το πάει στη δικαιοσύνη  

Μετά από μια έντονη δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας πήρε για τρίτη φορά τον λόγο.  

Επανήλθε στο θέμα της nationality και της ιθαγένειας (που στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι διαφέρουν και το nationality είναι εθνότητα) και προέτρεψε και πάλι τον κ. Μητσοτάκη να διαβάσει τι αναγράφεται στην αστυνομική ταυτότητα (όπου το nationality μεταφράζεται ως ιθαγένεια). Επίσης υπενθύμισε τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη το 1993 με τίτλο «ε όχι και μέγα θέμα η ονομασία», τονίζοντας ότι πρέπει να λυθεί με συμβιβασμούς το ζήτημα της ονομασίας. 

Απαντώντας επίσης στις κατηγορίες του κ. Μητσοτάκη ότι διαστρεβλώνει όσα λέει, είπε: «Περιέγραψα το δημιουργικό σοκ του κ. Μητσοτάκη. Την απελευθέρωση των απολύσεων και τη διεύρυνση του 8ωρου. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως δεν τα είπε αυτά, όμως να του θυμίσω στο συνέδριο του ΣΕΠΕ είχε δηλώσει ότι το 8ωρο είναι ξεπερασμένο. Έχει μια ατζέντα άκρως φιλελεύθερη και συντηρητική». 

Όσο για τις σχέσεις με τους επιχειρηματίες, είπε ότι δεν ήταν λάσπη στον ανεμιστήρα τα όσα είπε, αλλά μίλησε για θέματα που είναι ήδη στην δικαιοσύνη. Η υπόθεση Siemens απασχολεί χρόνια τον ελληνικό λαό, δεν είναι λάσπη στον ανεμιστήρα. Όπως και η υπόθεση Novartis όπου η δικαιοσύνη θα εξετάζει τα emails του κ. Φρουζή προς τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, είπε. «Εγώ ρώτησα ποιος είναι ο επιχειρηματίας και η offshore που χρηματοδοτεί τη σύζυγό του με 850.000 και το Πρώτο Θέμα με 8 εκατ. Δεν είναι προσωπικό, θέλει να γίνει πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης». 

Τέλος, απάντησε και για το θέμα του κ. Καλογρίτσα και τα έργα που ανέλαβε, λέγοντας ότι έγινε διαγωνισμός. Και τον προκάλεσε, αν υπάρχει οτιδήποτε που αφορά τον ίδιο, την οικογένεια του ή υπουργούς της κυβέρνησης να τα πάει στον εισαγγελέα. «Απλά και σταράτα, μ΄αυτά δεν θα παίζουμε», κατέληξε.