ΠΟΛΙΤΙΚΗ
19/12/2017 20:49 EET | Updated 19/12/2017 21:44 EET

Τσίπρας στη Βουλή: Αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός Προϋπολογισμός

Menelaos Myrillas / SOOC

Είναι η πρώτη φορά που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στη συνεδρίαση για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2018.

«Το τέλος των μνημονίων δεν είναι λόγια προπαγάνδας και εσωτερικής κατανάλωσης, όπως αυτά που λέγατε εσείς, αλλά πραγματικότητα για τους διεθνείς αναλυτές και τους οίκους αξιολόγησης», είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. 

«Η Ελλάδα έχει μία εντελώς διαφορετική εικόνα στην διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που μας αφήσατε εσείς», υποστήριξε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Παραλάβαμε μία χώρα με άδεια ταμεία, με μηδενική αξιοπιστία με τα ομόλογα να αγγίζουν το 8%. Από μία κυβέρνηση που είχε δεσμευτεί σε τρελά πλεονάσματα, ενώ αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τις άμεσες ανάγκες και έξι μήνες είχε εγκαταλείψει τη διαπραγμάτευση».

Αναφορικά με το ποιος έριξε την κυβέρνηση Σαμαρά, που αποτέλεσε την αφορμή για την κόντρα μεταξύ του κ. Σταμάτη και του κ. Βούτση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτός που σας έριξε ήταν ο ελληνικός λαός γιατί δεν άντεχε να βλέπει αυτό το σύστημα αγκαζέ να λεηλατεί. Γιατί στα πρώτα χρόνια της κρίσης κάποιοι δεν έσφιγγαν το ζωνάρι. Και έδωσε σε μας στην αρχή εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης, την οποία υλοποιήσαμε μέχρι κεραίας το πρώτο εξάμηνο παρά τις συνθήκες ασφυξίας που τεχνηέντως είχατε δημιουργήσει προσδοκώντας αριστερή παρένθεση».

Ούτε νοσοκομεία συγχωνεύσαμε, ούτε σχολεία κλείσαμε, ούτε δημοσίους υπαλλήλους απολύσαμε και εξοικονομήσαμε 180 εκατομμύρια

«Ούτε νοσοκομεία συγχωνεύσαμε, ούτε σχολεία κλείσαμε, ούτε δημοσίους υπαλλήλους απολύσαμε και εξοικονομήσαμε 180 εκατομμύρια» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Αλλά εσείς φαίνεται ακόμα δεν έχετε κάνει update τα δεδομένα αυτά. Και υπόσχεστε μείωση φορολογικών συντελεστών μέσω μιας αόριστης μείωσης των δαπανών. Πείτε μας όμως κ. Μητσοτάκη, ποιών δαπανών;», διερωτήθηκε.

«Μήπως υπαινίσσεστε απολύσεις δημοσίων υπάλληλων ή μείωση των πόρων για την Υγεία και την Παιδεία; Να το πείτε καθαρά αυτό. Το είπατε: ”όλοι οι συμβασιούχοι έξω”», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν αποδέχεται αυτό που αποδέχτηκε η Τρόικα, όταν φέραμε τη ρύθμιση για τους πυροσβέστες πενταετούς διάρκειας.

«Κύριε Μητσοτάκη είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος»

«Μη μιλάτε για τον ΟΑΣΘ, στο σπίτι του κρεμασμένου δε μιλάνε για σκοινί», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Είστε γιαλαντζί φιλελεύθερος, νεοφιλελεύθερος είστε. Γιατί η οικονομία της αγοράς δε μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες αδιαφάνειας και διασπάθισης του δημόσιου πλούτου όπως το παράδειγμα του ΟΑΣΘ που εσείς δημιουργήσατε». 

Ο λαός έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση

Μήπως είναι αδαής ο λαός και δε καταλαβαίνει, για να χρησιμοποιήσω και μια προσφιλή σας έκφραση. Όχι λοιπόν δεν είναι χαζός ο λαός. Ο λαός έχει και μνήμη και γνώση και διαίσθηση. Σας γνωρίζει ποιοι είστε και τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια. Και θα είναι ο ίδιος, αυτός ο λόγος, που θα σας οδηγήσει και σε νέα ήττα στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2019, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Αφού όμως μπήκατε στη βάσανο των συγκρίσεων ελάτε να συγκριθούμε από τώρα αν θέλετε, γιατί το 19 που θα γίνουν οι εκλογές η σύγκριση θα είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα. Για να συγκριθούμε λοιπόν: Το 14 πασχίζατε να πετύχετε κάτι άπιαστο για τα δημοσιονομικά δεδομένα και τα μακροοικονομικά μεγέθη, να αποκτήσετε μια γραμμή πίστωσης με ισχυρή επιτήρηση και σκληρά προαπαιτούμενα, προφανώς αυτά που δε μπορούσατε να κλείσετε στην 5η αξιολόγηση, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για αυτό το λόγο στείλατε τότε και τον Χαρδούβελη στη Λαγκάρντ, είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε είχατε σχέδιο μετά το ψεύτικο success story να στήσετε και ένα ψεύτικο τέλος των μνημονίων, αφού θα κρύβατε στη πιστωτική γραμμή τα απαραίτητα χρήματα για τη κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας. Και στα προαπαιτούμενά της, όλα της πέμπτης αξιολόγησης, τόνισε.

Το 2019 θα είναι έτος εκλογών

«Εμείς αντιλαμβανόμαστε ως καθήκον μας να δώσουμε ίσες ευκαιρίες και να ενισχύσουμε, με ό,τι δυνατότητα μας παρέχεται στα σημερινά πλαίσια, αυτούς που το έχουν ανάγκη περισσότερο», είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «εμείς το βλέπουμε ως καθήκον, εσείς ως ψηφοθηρικές παροχές. Για αυτό και φαγωθήκατε ότι μοιράζουμε επειδή έρχονται κάλπες. Κρατηθείτε, μη βιάζεστε. Υπάρχει και ο προϋπολογισμός του 2019.Γιατί το ΄19 θα είναι το έτος των εκλογών» είπε ο πρωθυπουργός.

Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της 

Όταν αναφέρεστε στην Κύπρο, την Πορτογαλία, ξεχνάτε ότι δεν χρειάστηκαν δεύτερο μνημόνιο, καμία δεν μπήκε και έχασε το 25% του ΑΕΠ καμία δεν μπήκε στο μνημόνιο και είδε το χρέος της να απογειώνεται, αυτά είναι δικά σας κατορθώματα και του κ. Βενιζέλου που υπερασπίζεστε, είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

«Η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, θα επιτύχει τη σταθερή και διαρκή πρόσβαση με ευνοϊκά επιτόκια μέσα και από την οριστική ρύθμιση του χρέους, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου. Είναι σαφές, ότι το τέλος των μνημονίων και της κατάστασης εξαίρεσης που βίωσε η χώρα, δεν είναι όπως το ψεύτικο success story του 14», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Εσείς καταγράφατε λουκέτα, εμείς νέες επιχειρήσεις

Μέσα στο 2017 μόνο, καταγράφηκαν 14.000 περισσότερες επιχειρήσεις και αυτό είναι πολύ σημαντικό, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εσείς καταγράφατε λουκέτα παντού, εμείς καταγράφουμε χιλιάδες νέες επιχειρήσεις, 14.000 περισσότερες μέσα στο 2017. Τι ακριβώς θέλετε να συγκρίνουμε; Νομίζω ότι σας έκανε κακό η εμφάνιση του κ. Σαμαρά, ας κάτσει στην κρυψώνα του», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση σύγκρουσης με τους δικαστές συλλήβδην

Ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον κ. Μητσοτάκη και για την υπόθεση του Ποθεν Έσχες. «Σε μια συζήτηση περί μηχανισμών ελέγχου: Ποια είναι η θέση σας για το θεσμό του Πόθεν Έσχες; Πρέπει ή δεν πρέπει να υπάρχει και να λειτουργεί αποτελεσματικά;» είπε και καταλόγισε στον πρόεδρο της ΝΔ προσπάθεια να θέσει θέμα σύγκρουσης της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη.

«Στην πραγματικότητα η κατηγορία περί αντισυνταγματικής πρακτικής όμως αφορά εσάς και όχι εμάς. Διότι εσείς διαρκώς επιχειρείτε να στρέψετε τη Δικαιοσύνη εναντίον της κυβέρνησης. Αλλά είμαι σίγουρος ότι και σε αυτό το απονενοημένο διάβημα θα αποτύχετε. Και θέλω εδώ να είμαι σαφής: Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση παρέβασης σε καμία από τις άλλες δύο εξουσίες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση σύγκρουσης με τους δικαστές συλλήβδην.

«Τιμά την ελληνική δικαιοσύνη και τη σέβεται, όμως δεν θα επιτρέψει την αναπαραγωγή δικτύων παραεξουσίας και μηχανισμούς αποφυγής των ελέγχων. Και μην ξεχνάτε ότι πάνω από τους μισούς δικαστές ήδη έχουν κάνει κανονικά δήλωση πόθεν έσχες. Εμείς λοιπόν έχουμε εντολή να λειτουργήσουμε με βάση τις αρχές της ισότητας και της ισονομίας. Όλοι θα είναι ίσοι απέναντι στο νόμο» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Είπε πως αυτή τη δέσμευση δεν θα κουραστεί να την επαναλαμβάνει «ούτε θα είμαστε αυτοί που θα κουραστούν πρώτοι για να την επιβάλουν. Θα την επιβάλουμε ό,τι και να γίνει», ξεκαθάρισε.

Τα βάλαμε με τα μεγάλα ψάρια

«Τα βάλαμε για πρώτη φορά με τα μεγάλα ψάρια και τη φοροδιαφυγή, όταν εσείς κρύβατε στα συρτάρια των υπουργών τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα Μπόργιανς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Νομίζετε ότι ο κόσμος είναι χαζός και δεν κάνει τις συγκρίσεις, δεν συγκρίνει δηλαδή ότι εσείς με δέκα φορές πιο σκληρά μέτρα και πιο σκληρή προσαρμογή δεν πετυχαίνατε πλεονάσματα και δεν μοιράζατε μέρισμα, ενώ εμείς μοιράσαμε δίκαια, πέρυσι 620 εκατ., φέτος 1,5 δισ.», είπε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς για πρώτη φορά χτυπήσαμε τη διαφθορά, σταματήσαμε τη σπατάλη, χτυπήσαμε τη φοροδιαφυγή και αυξήσαμε την απασχόληση, άρα και τις εισφορές στα δημόσια ταμεία. Και σήμερα ο ΕΦΚΑ καταλήγει να είναι 2 δισ. πάνω από το στόχο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μηρυκάζετε μια γραμμή, την αναπαράγουν και τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν και θεωρείτε ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο και δεν συγκρίνει. Υπάρχει βέβαια και το σκέλος του περιορισμού των εξόδων όπου εξοικονομήσαμε 180 εκατ. από την επισκόπηση των δαπανών των υπουργείων και αυτό με δική μας πρωτοβουλία, και όχι με εντολή των δανειστών» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Η σιωπή Μητσοτάκη για τους φορολογικούς παραδείσους 

«Για να εμπεδωθεί το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, χρειάζονται βαθιές τομές και συγκρούσεις. Όπως στον τομέα της φοροδιαφυγής. Γιατί οι έντιμοι πολίτες αισθάνονται αρκετές φορές υπέρμετρο και άδικο το βάρος που έπεσε στις πλάτες τους τα χρόνια της κρίσης, όταν κάθε τρεις και λίγο ακούν για φορολογικά σκάνδαλα και φορολογικούς παραδείσους», είπε ο πρωθυπουργός και απευθύνθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας «εσάς αυτό δεν σας αγγίζει, κ. Μητσοτάκη. Για τη φοροδιαφυγή και τις μόνιμες φοροαπαλλαγές που απολάμβαναν οι έχοντες σε αυτή τη χώρα, δεν βγάζετε λέξη. Παριστάνετε ότι δεν ξέρετε για τη φοροδιαφυγή, όταν συστηματικά η χώρα μας ήταν 5 με 10 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς τα έσοδα» τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε, επίσης απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, «όταν χάναμε ένα ολόκληρο ΑΕΠ κάθε δεκαετία εξαιτίας της φοροδιαφυγής, δεν ξέρατε ότι και αυτό θα οδηγούσε σωρευτικά στη χρεοκοπία της χώρας; Εκεί όμως που είστε ακόμη πιο φειδωλός, κύριε Μητσοτάκη, είναι στο θέμα των φορολογικών παραδείσων».

«Ξέρουμε ότι πρόκειται για μια νομική τεχνολογία φοροαποφυγής, ιδιαίτερα χρήσιμη για τα συμφέροντα που πρόσκεινται σε εσάς, αλλά η σιωπή σας πάνω στο θέμα είναι αποκαλυπτική, πάρτε μια θέση έστω πάνω στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που καλούν για συντονισμένες δράσεις των κρατών-μελών πάνω στο ζήτημα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Αλλά ξέρω, δεν νιώθετε άνετα με αυτό το ζήτημα, κάτι φαίνεται να σας ενοχλεί» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Μητσοτάκης και ο Αινστάιν 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε μια αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκηυ από το βήμα της Βουλής για τον Αινστάιν. «Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ένα δήθεν απόφθεγμα του Αινστάιν, πως είναι παράνοια να κάνεις το ίδιο πράγμα περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα. Μόνο που αυτό δεν το έχει πει ποτέ ο Αινστάιν είναι ένα από τα ψεύτικα αποφθέγματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ξέρουμε ότι είστε άριστος, αλλά καλό είναι να το ψάχνετε λίγο», είπε.