Βασιλακόπουλος: Υπέρ της 4ης δόσης στους άνω των 30, «ο ιός έχει αλλάξει πολύ»

«Όσοι περισσότεροι Έλληνες πάνω από τα 30 να κάνουν την τέταρτη δόση, αυτό μόνο καλό θα κάνει και καμία επιπλοκή δεν έχει».
.
.
Eurokinissi

Την άποψη πως «όσοι περισσότεροι Έλληνες πάνω από τα 30 να κάνουν την τέταρτη δόση, αυτό μόνο καλό θα κάνει και καμία επιπλοκή δεν έχει» εξέφρασε ο Θ. Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ, στο ευρύτερο πλαίσιο των συζητήσεων σχετικά με την πορεία της πανδημίας και το αν χρειάζεται ή όχι 4η δόση εμβολιασμού στους άνω των 30.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορονοϊός: Σύσταση για 4η δόση σε συγκεκριμένες ομάδες, τι ισχύει για τους κάτω των 60 ετών

«Βεβαίως και παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού, η οποία είναι πολυπαραγοντική.Κατ’ αρχήν τα περισσότερα μέτρα έχουν αρθεί, ό,τι μπορούμε να κερδίσουμε είναι χρήσιμο, τα κρούσματα υπάρχουν και γιατί επικράτησε το Όμικρον 4 και το Όμικρον 5 και γιατί έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που έχει γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου και η ανοσία έχει μειωθεί και γιατί άνοιξε ο τουρισμός και έπρεπε να ανοίξει, γιατί είμαστε ανταγωνιστική χώρα με άλλες χώρες που επίσης έχουν τουρισμό και εκεί δεν υπήρχε κανένα μέτρο και γιατί και εμείς οι Έλληνες, δεν θέλαμε να συνεχίσουμε τα μέτρα».

Όπως είπε, το να έχουμε κρούσματα είναι πολύ μικρότερο πρόβλημα από το να έχουμε νοσηλείες, διασωληνωμένους και νεκρούς «και αυτή τη στιγμή με την τέταρτη δόση του εμβολίου, δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε 100% ότι κάποιος δεν θα κολλήσει, γιατί ο ιός έχει αλλάξει πολύ, μπορούμε όμως να εξασφαλίσουμε σε τρομερά υψηλό ποσοστό, ότι και να κολλήσει, δεν θα μπει στο νοσοκομείο, δεν θα νοσηλευτεί, δεν θα μπει στη ΜΕΘ, δεν θα πεθάνει».

Όπως είπε, «το πιο εξελιγμένο εμβόλιο θα έρθει τον Οκτώβριο, το νωρίτερο, και σε μεγάλες ποσότητες ώστε να φτάνει για όλους τους Έλληνες θα έρθει ακόμα αργότερα- και αυτούς τους πέντε μήνες, αυτός που δεν θα το έχει κάνει θα είναι απροστάτευτος. Αυτός που θα κάνει τώρα την τέταρτη δόση, δεν θα του απαγορευτεί να κάνει την πέμπτη».

Επίσης, πρόσθεσε πως «με ξεπερνάει σαν άνθρωπο και σαν επιστήμονα, ν′ ακούω την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τη μία μέρα να ανοίγει τη δόση για τους 30 και πάνω και την επόμενη μέρα να βγαίνει και να κάνει δηλώσεις ότι μόνο όσοι είναι πάνω από 70 πρέπει να κάνουν και όσοι είναι πάνω από 60 ευπαθείς. Αυτά δεν έχουν καμία λογική, προκαλούν σύγχυση στον κόσμο και λάθος μήνυμα δίνουν».