Βέλγιο: Ένοχοι κρίθηκαν 6 ύποπτοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες το 2016

Μετά από μια μακρά δίκη. Από τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό, σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι και περισσότεροι από 300 τραυματίσθηκαν.
via Associated Press

Μετά από μια μακρά δίκη και 19 ημέρες διαβουλεύσεων των ενόρκων, το δικαστήριο των Βρυξελλών εξέδωσε την ετυμηγορία του.

Αρκετοί από τους δικάζοντες είχαν ήδη καταδικαστεί για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι μήνες νωρίτερα.

Ο Σαλάχ Αμπντεσλάμ συνελήφθη λίγες ημέρες πριν από τις βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

POOL via Reuters

Κρίθηκε ένοχος στη Γαλλία πέρυσι για τις βομβιστικές και ένοπλες επιθέσεις στο Παρίσι το 2015, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άτομα. Η ετυμηγορία της δίκης στο Βέλγιο, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο, τον βρήκε επίσης ένοχο για φόνο και απόπειρα δολοφονίας και στις Βρυξέλλες.

Ένας άλλος από αυτούς που κρίθηκαν τώρα ένοχοι και για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις, ο Μοχάμεντ Αμπρίνι, αναγνωρίστηκε σε κάμερα ασφαλείας να φεύγει από το αεροδρόμιο Ζάβεντεμ, όταν τα εκρηκτικά του δεν εξερράγησαν.

Έγινε γνωστός ως ο ”άνθρωπος με το καπέλο” και ήταν μεταξύ πολλών υπόπτων που συνελήφθησαν στις Βρυξέλλες λίγες εβδομάδες αργότερα.

via Associated Press

Τέσσερις άλλοι άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για τρομοκρατική δολοφονία: Oι Ουσάμα Ατάρ, Οσάμα Κραγιέμ, Αλι Eλ Χαντάντ Ασουφί και ο Μπιλάλ Ελ Μακχουκχί.

Ο Kραγέμ είχε θεαθεί με τον βομβιστή του μετρό που ανατινάχθηκε στο Μάελμπεκ. Ο Aτάρ, ένας Βέλγος-Μαροκινός τζιχαντιστής που πιστεύεται ότι σχεδίαζε τις επιθέσεις στο Παρίσι από τη Συρία, δικάστηκε ερήμην και πιστεύεται ότι πέθανε στη Συρία.

Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες πραγματοποιήθηκαν με διαφορά μιας ώρας στις 22 Μαρτίου 2016.

Δύο βόμβες εξερράγησαν λίγο πριν από τις 08:00 στις απέναντι άκρες της αίθουσας αναχωρήσεων του αεροδρομίου Zaventem, αφήνοντας πίσω τους 16 νεκρούς.

Στη συνέχεια, λίγο περισσότερο από μία ώρα αργότερα, μια ακόμη έκρηξη σημειώθηκε σε τρένο στο σταθμό του μετρό Mάελμπεκ στην ευρωπαϊκή συνοικία των Βρυξελλών, κοντά στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Άλλοι 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτή τη βομβιστική επίθεση.

Το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι άλλοι τέσσερις άνθρωποι που πέθαναν τα χρόνια που ακολούθησαν τις βομβιστικές επιθέσεις θα πρέπει επίσης να θεωρηθούν θύματα των επιθέσεων, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 36.

Εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή