ΔΙΕΘΝΕΣ
27/08/2019 14:12 EEST

Βεστάγκερ: Διερευνάται εάν η Google ευνοεί το εργαλείο αναζήτησης εργασίας της

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν το Google for Jobs.

Anadolu Agency via Getty Images

Οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ διερευνούν το Google for Jobs για να διαπιστωθεί εάν ο κολοσσός του χώρου της τεχνολογίας ευνοεί αθέμιτα το ταχύτατα αναπτυσσόμενο εργαλείο του για την αναζήτηση αγγελιών για δουλειές, δήλωσε η επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ την Τρίτη.

Το συγκεκριμένο εργαλείο, που λανσαρίστηκε πριν από δύο χρόνια, έχει ήδη προκαλέσει πολλές διαμαρτυρίες από ανταγωνιστικές υπηρεσίες, που κάνουν λόγο για πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα 23 ιστοσελίδες αναζήτησης εργασίας στην Ευρώπη ζήτησαν από την Κομισιόν να δώσει προσωρινά εντολή στη Google να σταματήσει αυτές τις πρακτικές, ενώ διερευνάται το θέμα.

Η επίτροπος Βεστάγκερ, που έχει επιβάλει πρόστιμα 8,25 δισ. ευρώ στον τεχνολογικό κολοσσό μέσα στα τελευταία χρόνια, σε τρεις διαφορετικές υποθέσεις, εξέφρασε προβληματισμούς για το ενδεχόμενο παρόμοιων πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού από τη Google της Alphabet και σε άλλους τομείς.

«Και εξετάζουμε αυτή τη στιγμή εάν το ίδιο πράγμα μπορεί να έχει συμβεί και σε άλλους τομείς δραστηριότητας της Google- όπως στην αναζήτηση εργασίας, που είναι γνωστή ως Google for Jobs» είπε η Βεστάγκερ σε συνδιάσκεψη στη Βερολίνο.

Όπως πρόσθεσε, η Κομισιόν μπορεί να υιοθετήσει κανόνες για να ελέγξει τους γίγαντες του χώρου της τεχνολογίας, εάν δεν λειτουργούν δίκαια.

«Υπάρχει επίσης ένα ευρύτερο ζήτημα για τις κοινωνίες μας, το εάν πιστεύουμε ότι είναι σωστό για εταιρείες όπως η Google και άλλες να έχουν τόσο μεγάλο έλεγχο πάνω στην επιτυχία ή την αποτυχία άλλων εταιρειών, και να είναι ελεύθερες να χρησιμοποιούν αυτή τη δύναμη με όποιον τρόπο επιθυμούν» είπε.

«Αν δεν το πιστεύουμε αυτό, τότε ίσως να διαπιστώσουμε πως χρειαζόμαστε πλαίσια κανόνων, για να διασφαλιστεί πως αυτές οι πλατφόρμες χρησιμοποιούν τη δύναμή τους με δίκαιο τρόπο ο οποίος δεν κάνει διακρίσεις» δήλωσε η Βεστάγκερ.