Βέτο ΗΠΑ στο ΣΑ για πλήρη ένταξη του Παλαιστινιακού Κράτους στον ΟΗΕ

Σε διαβουλεύσεις Ουάσιγκτον-Τελ Αβίβ για την ισραηλινή επίθεση στην Ράφα της Γάζας. Πώς συνδέεται αυτή με την ισραηλινή απάντηση στο Ιράν.
Anadolu via Getty Images

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έβαλε φρένο στο αίτημα των Παλαιστινίων για πλήρη ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, ασκώντας όπως αναμενόταν το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Οι Παλαιστίνοι που από το 2012 έχουν απλά καθεστώς «κράτους μη μέλους παρατηρητή», καθώς και αραβικές χώρες, κάλεσαν το ΣΑ να αποδεχθεί το «παλαιστινιακό κράτος», που ήδη αναγνωρίζεται από τις περισσότερες χώρες μέλη του Οργανισμού, να πάρει τη «νόμιμη» θέση του στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών.

Οι ΗΠΑ, που έκαναν προσπάθειες να καθυστερήσει η ψηφοφορία, δεν δίστασαν να ασκήσουν βέτο, κάτι που έκαναν κατ′ επανάληψη από την έναρξη του πολέμου στην Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο για σειρά σχεδίων ψηφισμάτων.

Την απόφαση καταδίκασε αμέσως η Παλαιστινιακή Αρχή, που είδε στην απόφαση αυτή μια «κατάφωρη επίθεση» εναντίον των Παλαιστινίων, που ωθεί τη Μέση Ανατολή «στο χείλος της αβύσσου».

Η απόρριψη του αιτήματος «δεν θα τσακίσει τη θέλησή μας, ούτε θα σταματήσει την αποφασιστικότητά μας. Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειές μας. Το κράτος της Παλαιστίνης είναι αναπόφευκτο, είναι αληθινό», είπε —δακρυσμένος— ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Ριάντ Μανσούρ.

«Μην ξεχνάτε πως αφού τερματιστεί αυτή η συνεδρίαση, στην Παλαιστίνη αθώοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν με τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους το τίμημα των ισραηλινών ενεργειών (...) το τίμημα της καθυστέρησης της δικαιοσύνης, της ελευθερίας και της ειρήνης», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του που προκάλεσε έντονη συγκινησιακή φόρτιση στην αίθουσα.

Το σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε και υποβλήθηκε από την Αλγερία και αφορούσε την εισδοχή της Παλαιστίνης έλαβε 12 ψήφους, δύο κράτη μέλη απείχαν (Βρετανία, Ελβετία), κι οι ΗΠΑ το καταψήφισαν — αυτή η τελευταία ψήφος σφράγισε την μοίρα του εγχειρήματος, που παρατηρητές θεωρούσαν εξαρχής προδιαγεγραμμένη.

Για «λυπηρή ημέρα» έκανε λόγο ο νέος πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Φου Κονγκ, τονίζοντας πως «το όνειρο του παλαιστινιακού λαού εξανεμίστηκε».

Παρά το αμερικανικό βέτο, η «συντριπτική» υποστήριξη από τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «στέλνει πολύ καθαρό μήνυμα: το κράτος της Παλαιστίνης αξίζει τη θέση του» στον ΟΗΕ, τόνισε ο πρεσβευτής της Αλγερίας στα Ηνωμένα Έθνη Αμάρ Μπεντζαμά, υποσχόμενος εξ ονόματος της ομάδας των αραβικών κρατών πως το αίτημα θα κατατεθεί εκ νέου στο μέλλον. «Ναι, θα επιστρέψουμε, πιο δυνατοί», δεσμεύτηκε.

Για την ένταξη οποιουδήποτε κράτους στον ΟΗΕ απαιτείται καταρχήν θετική εισήγηση του ΣΑ (χρειάζονται τουλάχιστον 9 ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη) και κατόπιν έγκρισή της με πλειοψηφία δυο τρίτων από τη Γενική Συνέλευση.

Οι ΗΠΑ δεν σταμάτησαν να επαναλαμβάνουν πως η θέση τους «δεν έχει μεταβληθεί» από το 2011, όταν υποβλήθηκε αίτημα η Παλαιστίνη να γίνει κράτος-πλήρες μέλος του ΟΗΕ από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, το οποίο δεν έφθασε καν στο στάδιο να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

«Πρόωρες ενέργειες»

«Αυτή η ψήφος δεν αντανακλά αντίθεση» στην εγκαθίδρυση «παλαιστινιακού κράτους», αλλά «είναι αναγνώριση του γεγονότος πως δεν μπορεί να γεννηθεί παρά μόνο έπειτα από απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη», αιτιολόγησε ο αμερικανός αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ, εκφράζοντα την απογοήτευσή του για «τις πρόωρες ενέργειες εδώ στη Νέα Υόρκη» παρότι μπορεί να έγιναν «με τις καλύτερες προθέσεις».

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν επικαλέστηκε αμερικανικό νόμο που προβλέπει πως η Ουάσιγκτον υποχρεούται να διακόψει τη χρηματοδότηση του ΟΗΕ αν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεχθεί την ένταξη παλαιστινιακού κράτους δίχως να έχει υπάρξει διμερής συμφωνία.

Το προηγούμενο βέτο στην ένταξη κράτους στον ΟΗΕ ανάγεται στο 1976: τότε, οι Αμερικανοί είχαν εμποδίσει την εισδοχή του Βιετνάμ.

Οι Ισραηλινοί κατήγγειλαν με οξείς τόνους την παλαιστινιακή πρωτοβουλία και καταδίκασαν επίσης το γεγονός πως το Συμβούλιο Ασφαλείας την εξέτασε.

Η απόρριψή του δεν τους ικανοποίησε, με τον πρεσβευτή τους στον ΟΗΕ, τον Γκιλάντ Ερντάν, να καταφέρεται εναντίον των χωρών που το υποστήριξαν.

«Το να μιλάς στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι σαν να μιλάς σε τοίχο», πέταξε, υποστηρίζοντας πως όσοι τάχθηκαν υπέρ στην πράξη ενθαρρύνουν τους Παλαιστίνιους να μην επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και «καθιστούν την ειρήνη σχεδόν αδύνατη».

Η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση απορρίπτει τη λύση των δύο κρατών, υπέρ της οποίας λέει πως τάσσεται η μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των 193 κρατών μελών του ΟΗΕ (137, σύμφωνα με καταμέτρηση της Παλαιστινιακής Αρχής) αναγνωρίζει μονομερώς το παλαιστινιακό κράτος.

Με αυτό το φόντο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σκιαγράφησε νωρίτερα χθες απευθυνόμενος στο ΣΑ τρομακτικό πίνακα την κατάστασης στη Μέση Ανατολή, που βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου».

Οποιοσδήποτε «λάθος υπολογισμός», οποιαδήποτε «κακή επικοινωνία», οποιαδήποτε «παρανόηση» μπορεί να οδηγήσει «στο αδιανόητο»: στο ξέσπασμα «γενικευμένου πολέμου στην περιφέρεια που θα ήταν καταστροφικός για όλους όσοι εμπλακούν και για τον υπόλοιπο κόσμο», προειδοποίησε.

Όσο για τη Γάζα, «εξήμισι μήνες ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων δημιούργησαν ανθρωπιστική κόλαση», πρόσθεσε ο κ. Γκουτέρες.

Διαβουλεύσεις ΗΠΑ-Ισραήλ για την Ράφα

Στο μεταξύ, αξιωματούχοι των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ συζήτησαν χθες Πέμπτη τις αμερικανικές ανησυχίες για την επικείμενη ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα, που η ισραηλινή πλευρά συμφώνησε να «λάβει υπόψη» και να συζητήσει περαιτέρω, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, προσθέτοντας πως θα οργανωθεί νέα συζήτηση «σύντομα».

«Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στον κοινό στόχο (...) η Χαμάς να ηττηθεί στη Ράφα», σημειώνει δελτίο Τύπου της αμερικανικής προεδρίας, που διευκρινίζει πως τη συζήτηση του «συμβουλίου στρατηγικού διαλόγου» συγκάλεσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, για να συζητηθεί κυρίως η «άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με πυραύλους και drones» το σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΗΠΑ, που μέχρι τώρα αντιδρούσαν σφόδρα σε μια ισραηλινή επιχείρηση στην Ράφα όπου ζει περίπου 1,3 εκατ. εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας, ίσως δώσουν τελικά το πράσινο φως. Αυτό, σε ”αντάλλαγμα” με μια ήπια απάντηση- τουλάχιστον σε πρώτη φάση- του Ισραήλ στο Ιράν για την επίθεση του περασμένου Σαββάτου και προς αποφυγήν πλήρους εκτροχιασμού της κατάστασης στην Μέση Ανατολή.

Δημοφιλή