Βουλή: Ο Κωνσταντίνος Τασούλας επανεξελέγη πρόεδρος του Σώματος

«Όχι» σε αντιπροέδρους από Πλεύση Ελευθερίας, Σπαρτιάτες και Νίκη.
Eurokinissi

Με 249 ψήφους επανεξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο Κωνσταντίνος Τασούλας. Ο κ. Τασούλας αναδείχθηκε εκ νέου πρόεδρος της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Οι 59 βουλευτές των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης δήλωσαν «παρών».

Εκκληση για αποφυγή «κωλυσιεργίας, περιττής καταπονήσεως και αλαζονείας»

Μήνυμα πως θα διαφυλάξει την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη λειτουργία και τις εργασίες του κοινοβουλίου, έστειλε με την ομιλία του, αμέσως μετά την επανεκλογή του, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

«Έχοντας τιμηθεί και πάλι από την Βουλή των Ελλήνων στο αξίωμα του προέδρου της, σας καλώ να συμβάλλουμε ώστε η εθνική αντιπροσωπεία να αποτελέσει το ζωντανό και γόνιμο δημοκρατικό εργαστήρι της απαραίτητης πολιτικής σύνθεσης που τα σπρώχνει τα πράγματα προς τα εμπρός.

Ακούμε ή διαβάζουμε προβλέψεις -ή μήπως και ευχές- ότι αυτή η οκτακομματική σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, θα έχει θεσμικές ακροβασίες, ευτελείς συμπεριφορές και ακρότητες, που θα το μετέτρεπαν από πεδίο άσκησης πολιτικής και παραγωγής νομοθετικού έργου, σε μια διαρκή αρένα προς άγραν δημοσιότητας.

Προσωπικά, δεν βιάζομαι να προδικάσω τίποτε. Και αν σας μίλησα για το έργο της Βουλής, για την αποστολή της, για την αποστολή μας και για το ευοίωνο κατώφλι στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, είναι γιατί θέλησα να σας καλέσω σε μια πορεία κοινοβουλευτική που δεν θα έχει στοιχεία ούτε κωλυσιεργίας ούτε περιττής καταπονήσεως ούτε αλαζονείας», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και συνέχισε:

«Θα χαρώ πολύ να σας έχω όλους και όλες δίπλα μου στην απρόσκοπτη διεξαγωγή των εργασιών του κοινοβουλίου που είναι και το πρώτιστο καθήκον και υποχρέωση του προέδρου του, πέρα και πάνω από κάθε στενόκαρδη και εφήμερη επιδίωξη.

Κανείς να μην καταδεχθεί να γίνει διακονιάρης εφήμερης δημοσιότητας, με εύκολους και θορυβώδεις τρόπους, όταν μας δίνεται η ευκαιρία -γιατί όχι- να συνομιλήσουμε με την ιστορία, ακόμη και με τον δικό μας προσωπικό τρόπο. Όλοι και όλες ξέρουμε τι σημαίνει απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει, κατά το άρθρο 65 του Συντάγματος, η ανεμπόδιστη διεξαγωγή των εργασιών του. Εγώ πάντως, είτε μόνος είτε μετά πολλών, την απρόσκοπτη λειτουργία του κοινοβουλίου θα διαφυλάξω και την αποστολή μας θα διευκολύνω και είμαι βέβαιος ότι σε αυτή τη σπουδαία αποστολή δεν θα είμαι καθόλου μόνος».

«Όχι» σε αντιπροέδρους από Πλεύση Ελευθερίας, Σπαρτιάτες και Νίκη

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εκλογής αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων στην Oλομέλεια της Βουλής. Η ψηφοφορία ήταν ονομαστική, όχι όμως προφορικά αλλά γραπτά, και για την οικονομία του χρόνου στήθηκαν τέσσερις κάλπες στις οποίες οι βουλευτές δήλωσαν, με το όνομά τους, την προτίμησή τους.

Δεν εξελέγησαν οι αντιπρόεδροι της Βουλής που είχαν προταθεί από τους Σπαρτιάτες, τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας.

Στους βουλευτές διανεμήθηκαν τέσσερα ψηφοδέλτια, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα του Α, του Β και του Γ αντιπροέδρου, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των υπολοίπων προτεινομένων αντιπροέδρων, ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των προτεινομένων για τα αξιώματα των κοσμητόρων και ένα ψηφοδέλτιο με τα ονόματα των προτεινομένων για γραμματείς. Η ψήφος ήταν «ναι» ή «παρών», δεν υπήρχε τρίτη επιλογή. Επίσης, σε κάθε ψηφοδέλτιο, ο βουλευτής θα έπρεπε να αναγράφει το ονοματεπώνυμο του, την εκλογική του περιφέρεια στην οποία ανήκει και στο τέλος να το υπογράφει.

Κωνσταντοπούλου: Η κυβερνητική πλειοψηφία στέρησε μια ψήφο από την Πλεύση Ελευθερίας

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, για την εκλογή των Αντιπροέδρων της Βουλής, σχολίασε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με δήλωσή της, νωρίτερα σήμερα.

«Πολλές κοινοβουλευτικές ομάδες συνηθίζουν να κάνουν συμφωνίες, πριν την ψηφοφορία για την εκλογή των Αντιπροέδρων», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε ότι «η ΚΟ της Πλεύσης Ελευθερίας, έχει αποφασίσει να μην δρα έτσι» και είχε κάνει γνωστό ότι θα ψηφίσει «παρών» για όλους Αντιπροέδρους.

«Επειδή η Πλεύση Ελευθερίας δεν μπήκε σε συμφωνίες, όπως άλλοι, και επειδή είναι ανησυχητικό για την κυβέρνηση το γεγονός ότι η Πλεύση Ελευθερίας βρίσκεται στη Βουλή, με εμένα επικεφαλής και με το ενδεχόμενο τριών ψήφων στη Διάσκεψη των Προέδρων, θέλησε η κυβερνητική πλειοψηφία να στερήσει από την Πλεύση Ελευθερίας, αυτή την ψήφο, στη Διάσκεψη των Προέδρων, την τρίτη ψήφο δηλαδή που θα έδινε ο Αντιπρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και χαρακτήρισε λυπηρή αυτή την εξέλιξη.

«Αισθάνομαι πάρα πολύ καλά με την επιλογή της Πλεύσης Ελευθερίας να τηρήσει στάση αρχής στην ψηφοφορία, να μην ανταλλάξει την ψήφο της, για κανενός είδους κοινοβουλευτικό προνόμιο και θεωρώ ότι είναι βαρύτατα εκτεθειμένη η κυβερνητική πλειοψηφία και για τις εκδηλώσεις bullying που καταγράφηκαν το πρωί και γι΄αυτή την επιλογή», είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και πρόσθεσε ότι ο Αντιπρόεδρος που πρότεινε η ΚΟ, ο κ. Μιχάλης Χουρδάκης, είναι διακεκριμένο μέλος της επιστημονικής, ιατρικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, είναι καθηγητής στο Αριστοτέλειο και βραβευμένος για το έργο του , αλλά δεν θα έχει την τύχη η Βουλή να τον έχει Αντιπρόεδρο, αλλά θα έχουν οι πολίτες να αξιολογήσουν την παρουσία του στη Βουλή.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατήγγειλε, επίσης, ότι δέχθηκε γιουχαϊσματα τη στιγμή που ζήτησε τον λόγο για να αιτιολογήσει την ψήφο της Πλεύσης Ελευθερίας στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής.

«Σήμερα προσερχόμενη στη διαδικασία εκλογής Προέδρου, τόνισα πόσο σημαντική είναι η κοινοβουλευτική λειτουργία αλλά και ο ρόλος του Προέδρου της Βουλής, για τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Επίσης, ως η μόνη γυναίκα πολιτική αρχηγός, τόνισα ότι θα υπερασπιστώ κάθε βουλευτή, άνδρα και γυναίκα, που θα δεχθεί επίθεση, για το φύλο ή για την προσωπικότητά του. Δεν πέρασε πολύ ώρα και όταν πήρα τον λόγο ως επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, 8η αρχηγός κόμματος, για να διευκρινίσω και να αιτιολογήσω την ψήφο της ΚΟ της Πλεύσης Ελευθερίας, πράγμα που είχαν κάνει πριν την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, άλλες τέσσερις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και άλλοι τέσσερις εκπρόσωποι, δέχθηκα τα γνωστά γιουχαϊσματα, για τον μόνο λόγο ότι ως γυναίκα πολιτική αρχηγός και πρώην πρόεδρος της Βουλής θέλησα να αιτιολογήσω την ψήφο μας. Είναι πολύ κακή η αρχή που έγινε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, από την οποία προήλθαν τα γιουχαϊσματα, διότι το δικαίωμα λόγου και κατά συνείδηση ψήφου κάθε βουλευτή και το δικαίωμα τοποθέτησης και κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι στοιχείο της δημοκρατίας».

Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, χαρακτήρισε επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι, ενώ ζήτησε σήμερα το λόγο προκειμένου να πληροφορηθεί ποιοι ήταν οι βουλευτές που ψήφισαν «ναι» και ποιοι οι βουλευτές που ψήφισαν «παρών», στην ψηφοφορία για τον Αντιπρόεδρο που είχε προταθεί από την Πλεύση Ελευθερίας, επικράτησε από την πλευρά του Προέδρου της Βουλής ένας «αντικοινοβουλευτικός πανικός», προκειμένου να μην της δοθεί ο λόγος και να μην ζητήσει να γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα μιας φανερής ψηφοφορίας.

Τέλος, σε ερώτηση αν η Πλεύση Ελευθερίας έθεσε σήμερα θέμα να παρίστανται εντός της Ολομέλειας 75 βουλευτές για την επικύρωση των πρακτικών, η κ. Κωνσταντοπούλου απάντησε: «Όχι δεν θέσαμε θέμα. Πληροφορηθήκαμε από εσάς ότι υπήρξε ένας πανικός από πλευράς της ΝΔ, διότι δεν υπήρχαν οι προβλεπόμενοι 75 βουλευτές, για την απαρτία. Δεν θέσαμε τέτοιο θέμα, διότι το έθεσαν, από μόνοι τους στον εαυτό τους, όπως κατάλαβα και υπήρξε κινητοποίηση για να υπάρξει η προβλεπόμενη απαρτία. Αν με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με το φόβο ότι θα γίνει μια νόμιμη ένσταση, καταφέρνουμε να φέρνουμε τους βουλευτές στη Βουλή, κάτι είναι και αυτό».

(Με πληροφορίες από ΑΠE, dikastiko.gr)

Δημοφιλή