Βουλή: Ψηφίστηκε με καθυστέρηση ωρών το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Η Ζ. Κωνσταντοπούλου καθυστέρησε για σχεδόν 2 ώρες την ψηφοφορία, καθώς διάβαζε ένα-ένα τα άρθρα!
Τρίτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων", Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Τρίτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων", Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Το νομοσχέδιο του Yπουργείου Παιδείας, που αφορά την λειτουργία μη κρατικών μη κερδοσκοπικών ξένων πανεπιστημίων στην χώρα κατέληξε σε μία επεισοδιακή και πολύωρη ψηφοφορία, καθώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέμεινε στις λεπτομέρειες της διαδικασίας και στη μελέτη ενός εκάστου άρθρου πριν πει ”ναι” ή ”όχι”.

Τελικά το νομοσχέδιο πέρασε με 159 βουλευτές να ψηφίζουν «ναι» επί της αρχής, 129 «όχι» και 11 «παρών». Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές.

Η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ στήριξε σύσσωμη το νόμο που έφερε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας και παρουσίασε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο πριν τις 21.30 και η ψήφιση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε στις 11.15 το βράδυ. Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία της καταμέτρησης για τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου στο πλαίσιο της οποίας είχαν αποσταλεί στο προεδρείο 70 επιστολικές ψήφοι.

Στη συζήτηση που εκτυλίχθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ριζική τομή στην εκπαίδευση και έστρεψε τα «πυρά» του στον Νίκο Ανδρουλάκη, χαρακτηρίζοντας όχι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο την πρόταση ΠΑΣΟΚ.

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι πλήττεται το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Να σημειωθεί πως η διαδικασία της ψηφοφορίας «τράβηξε» υπερβολικά διότι για περίπου σχεδόν δύο ώρες η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μαζί με τις βουλεύτριες του κόμματος, Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου, διάβαζαν ένα προς ένα τα άρθρα του νομοσχεδίου!

Ο μέσος όρος που χρειάστηκε η κυρία Κωνσταντοπούλου ήταν περίπου πενήντα δευτερόλεπτα της ώρας για ψηφίσει το κάθε ένα από τα 205 άρθρα του σχεδίου νόμου.

Χωρίς να καταχωριστεί η ψήφος της Πλεύσης Ελευθερίας, δεν μπορούσε να κλείσει το ηλεκτρονικό σύστημα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε να πραγματοποιηθεί η καταμέτρηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατέθεσε αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα τα οποία αφορούν την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

«Μετά από δεκαετίες συζήτησης, σήμερα το βράδυ εκκινεί η μεγάλη ιστορική αλλαγή» τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης προσδίδοντας πανηγυρικό τόνο στην τελική ομιλία του επί του νομοσχεδίου για την «ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα».

Την ίδια ώρα ολοκληρώθηκε και το πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε, στο κέντρο της Αθήνας αφήνοντας πίσω τους 16 τραυματίες -9 πολίτες και 7 αστυνομικοί – από τα επεισόδια μεταξύ φοιτητών και των δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.

Δημοφιλή