Βομβαρδισμοί δεκάδων πόλεων στην Ουκρανία. Πού και γιατί "μεταφέρεται" το μέτωπο του πολέμου.

Ανησυχία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για τον βομβαρδισμό στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.
Απομάκρυνση ηλικιωμένης γυναίκας από το σπίτι της στο Μπακμούτ της Ουκρανίας (6 Αυγούστου 2022)
Απομάκρυνση ηλικιωμένης γυναίκας από το σπίτι της στο Μπακμούτ της Ουκρανίας (6 Αυγούστου 2022)
Anadolu Agency via Getty Images

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού στην Ζαπορίζια της Ουκρανίας ενώ την ίδια στιγμή ο ρωσικός στρατός εξαπολύει επιθέσεις σε δεκάδες πόλεις της πρώτης γραμμής.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία η σύγκρουση έχει εξελιχθεί σε έναν πόλεμο φθοράς που πλέον διεξάγεται σε μεγάλο βαθμό στα ανατολικά της χώρας αλλά οι μάχες για τον πυρηνικό σταθμό στην Ζαπορίζια που κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις στο αρχικό στάδιο του πολέμου αλλά εξακολουθεί να διευθύνεται από Ουκρανούς τεχνικούς, αυξάνει την ανησυχία για την εκδήλωση μιας ακόμη μεγαλύτερης καταστροφής

«Με ανησυχεί εξαιρετικά ο βομβαρδισμός στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης, που υπογραμμίζει τον πολύ πραγματικό κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται και καταγγέλλουν «πυρηνική τρομοκρατία».

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom κατηγόρησε τη Ρωσία για τις ζημιές, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν το εργοστάσιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι το χρησιμοποιεί ως «πυρηνική ασπίδα», ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι η ζημιά στο εργοστάσιο είχε αποφευχθεί μόνο χάρη στις «επιδέξιες, ικανές και αποτελεσματικές ενέργειες» του.

Ενώ όμως η προσοχή του κόσμου ήταν στραμμένη στον πυρηνικό σταθμό, ο πόλεμος συνεχιζόταν στα ανατολικά και νότια της Ουκρανίας.

Η Ρωσία συνεχίζει να προσπαθεί να αποκτήσει τον έλεγχο στην κατά κύριο λόγο ρωσόφωνη περιοχή του Ντονμπάς στα ανατολικά, που αποτελείται από τις περιφέρειες Λουχάνσκ και Ντόνετσκ με την πρώτη έχει καταληφθεί πλήρως.

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν δεκάδες πόλεις της πρώτης γραμμής και προσπαθούσαν να επιτεθούν σε έξι διαφορετικές περιοχές στην περιοχή του Ντόνετσκ, αλλά δεν κατάφεραν να κερδίσουν εδάφη.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελέλνσκι δήλωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας την περασμένη εβδομάδα κατέγραψαν σημαντικές επιτυχίες κυρίως με την προμηθειών επιμελητείας της Ρωσίας. «Κάθε χτύπημα στις αποθήκες πυρομαχικών του εχθρού, στις θέσεις διοίκησης τους και σε συσσωρεύσεις ρωσικού εξοπλισμού σώζει τις ζωές όλων μας, τις ζωές Ουκρανών στρατιωτικών και αμάχων».

Οι βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφορίες ανέφεραν ότι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονταν στο νότο, αναμένοντας μια αντεπίθεση ή σχεδιάζοντας μια δική τους επίθεση.

Εκτιμούν δε πως ο πόλεμος πρόκειται να εισέλθει σε μια νέα φάση, με τις περισσότερες μάχες να μετατοπίζονται σε ένα μέτωπο 350 χλμ σε περιοχές πο είναι κοντά στη Ζαπορίζια έως τη Χερσώνα, παράλληλα με τον πόταμο Δνείπερο.

Οι δυνάμεις της Ουκρανίας επικεντρώνονταν στο να πλήττουν γέφυρες, αποθήκες πυρομαχικών και σιδηροδρομικές συνδέσεις με αυξανόμενη συχνότητα στις νότιες περιοχές.