Τέσσερα πλοία με 160.000 τόνους αγροτικών προϊόντων απέπλευσαν από λιμάνια της Ουκρανίας

Όμως το πρώτο πλοίο που, βάσει της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης, έφυγε από την Οδησσό δεν έχει προσεγγίσει ακόμη τον Λίβανο. Άγνωστος ο λόγος της καθυστέρησης.
Το Star Helena με φορτίο 45.000 τόνους αλεύρων και προορισμό την Κίνα
Το Star Helena με φορτίο 45.000 τόνους αλεύρων και προορισμό την Κίνα
via Associated Press

Τέσσερα πλοία με πάνω από 160.000 τόνους αραβόσιτου και άλλων αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην Ουκρανία απέπλευσαν σήμερα από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την επανέναρξη των εξαγωγών σιτηρών της χώρας διά θαλάσσης.

Το Κοινό Συντονιστικό Κέντρο (JCC) στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσε ότι έδωσε την έγκρισή του προκειμένου συνολικά πέντε πλοία να πλεύσουν στον διάδρομο της Μαύρης Θάλασσας: τέσσερα πλοία, με αναχώρηση από το Τσορνομόρσκ και την Οδησσό μεταφέροντας 161.084 τόνους προϊόντων, και ένα πλοίο που θα πλεύσει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Τα πλοία που απέπλευσαν από ουκρανικά λιμάνια είναι: το Glory, με φορτίο 66.000 τόνους αραβοσίτου και προορισμό την Κωνσταντινούπολη, το Riva Wind έμφορτο με 44.000 τόνους αραβοσίτου, με κατεύθυνση το Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), το Star Helena, με φορτίο 45.000 τόνους αλεύρων και προορισμό την Κίνα και το Mustafa Necati, που μεταφέρει 6.000 τόνους ηλιέλαιου που πλέει προς την Ιταλία.

Στο μεταξύ, το πρώτο πλοίο έμφορτο με σιτηρά σιτηρών που απέπλευσε από ουκρανικό λιμάνι δεν θα φθάσει στον Λίβανο σήμερα όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής πρεσβείας στη χώρα.

Το Razoni απέπλευσε από την Οδησσό την περασμένη Δευτέρα, μεταφέροντας 26.527 τόνους αραβοσίτου και αναμενόταν να φθάσει σήμερα στο λιμάνι της Τρίπολης.

Ωστόσο, η ουκρανική πρεσβεία στον Λίβανο δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι το πλοίο «καθυστερεί» χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για τη νέα ημερομηνία άφιξης ή τον λόγο καθυστέρησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιστότοπου MarineTraffic.com, το Razoni έπλεε ανοικτά των τουρκικών ακτών το πρωί της Κυριακής.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ