Παρίσι: O καύσωνας προδίδει την απουσία δέντρων και χώρων πρασίνου

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Φόρουμ Πόλεων, μόνο το 10% της γαλλικής Πρωτεύουσας καλύπτεται από χώρους πρασίνου.
NurPhoto via Getty Images

Καθώς ένα τρίτο κύμα καύσωνα έπληξε τη Γαλλία αυτή την εβδομάδα, η ζέστη που εκπέμπεται από την άσφαλτο, έξω από την Όπερα Γκαρνιέ στο Παρίσι άγγιξε τους 56 βαθμούς Κελσίου. Στο μεταξύ ανύπαρκτη είναι η σκιά, καθώς μόλις ένα δέντρο εντοπίζεται στο σημείο.

Η πλατεία της Όπερας αποτελεί ένα από τα πολυάριθμα λεγόμενα «αστικά θερμικά σημεία» στη γαλλική πρωτεύουσα, χωρίς δέντρα να δροσίζουν την περιοχή. Ωστόσο, τα δέντρα παρέχουν σκιά και θεωρούνται βασικός σύμμαχος στην άμυνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή και τα ολοένα πιο ζεστά καλοκαίρια.

Μόλις ένα λεπτό με τα πόδια, στη σκιά της δεντρόφυτης λεωφόρου des Italiens, το θερμόμετρο δίνει ένδειξη για δύο βαθμούς χαμηλότερης θερμοκρασίας.

«Αμέσως πνέει λίγο αεράκι. Μπορούμε να αναπνεύσουμε», αναφέρει ο Λε Νταντέκ, ο οποίος πρόσφατα ίδρυσε μια ομάδα δράσης που αντιτίθεται στην κοπή των δέντρων.

Το Παρίσι κατατάσσεται σε κακή θέση μεταξύ των παγκόσμιων πόλεων, σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις πρασίνου. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Φόρουμ Πόλεων, μόνο το 10% του Παρισιού καλύπτεται από χώρους πρασίνου, όπως πάρκα και κήπους, σε σύγκριση με το Λονδίνο που αγγίζει ποσοστό 33% και το Όσλο με ποσοστό 68%.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο ζεστός Ιούλιος που έχει καταγραφεί στη Γαλλία, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Meteo France. Οι ακραίες θερμοκρασίες υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυσης της φυσικής άμυνας της πρωτεύουσας ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το Δημαρχείο του Παρισιού θέλει να δημιουργήσει «οάσεις δροσιάς» και σχεδιάζει να φυτέψει 170.000 δέντρα μέχρι το 2026. Επίσης, «ξιλώνει» το μπετόν σε δεκάδες αυλές σχολείων και επενδύει στο χώμα και τη βλάστηση.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο δεντροφύτευσης σε εξέλιξη, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι στις προηγούμενες διοικήσεις», δήλωσε ο Ζακς Μποντριέρ, αντιδήμαρχος του Παρισιού.

Ωστόσο, οι πράσινες φιλοδοξίες του Δημαρχείου έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες. Ο Λε Νταντέκ και άλλοι οικολόγοι ακτιβιστές καταγγέλουν ότι οι τοπικές αρχές έχουν κόψει δεκάδες δέντρα δεκαετιών.

Κατά την επανασχεδίαση του τοπίου της πόλης, η υλοτόμηση ώριμων δέντρων αντίκειται στις φιλοδοξίες των αρχών, καθώς τα δενδρύλλια είναι ευάλωτα στην ξηρασία και λιγότερο χρήσιμα για την καταπολέμηση της θερμικής ακτινοβολίας, εξηγούν οι πράσινοι ακτιβιστές.

Τον Απρίλιο, ο πράσινος ακτιβιστής Τόμας Μπρέηλ τράβηξε βιντεοσκόπησε περισσότερα από εβδομήντα δέντρα να υλοτομούνται στα βόρεια προάστια της πόλης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το όραμα της δημάρχου Αν Χιντάλγκο για μια «πράσινη ζώνη» γύρω από την πόλη.

Οι πολεοδόμοι του Δημαρχείου υποστηρίζουν ότι το Παρίσι δεν μπορεί να επανασχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει καλύτερα την κλιματική αλλαγή χωρίς να κόψει μερικά δέντρα.

Ώστόσο ο Μπρέηλ επιμένει: «Αυτά τα δέντρα διαδραμάτιζαν έναν ουσιαστικό ρόλο».