Βομβαρδίστηκε νοσοκομείο στη Συρία αφού χάκερ παγίδευσαν γιατρό και συνέλεξαν πληροφορίες

Βομβαρδίστηκε νοσοκομείο στη Συρία αφού χάκερ παγίδευσαν γιατρό και συνέλεξαν πληροφορίες
Bassam Khabieh / Reuters

Θύμα χάκερ υποστηρίζει πως έπεσε βρετανός χειρουργός και εξαιτίας αυτού βομβαρδίστηκε ένα νοσοκομείο στο πολιορκούμενο Χαλέπι στη Συρία.

Σύμφωνα με την Telegraph, ο Ντέιβιντ Νοτ, έδινε από τη Βρετανία μέσω skype και whatsApp οδηγίες για τις επεμβάσεις που πραγματοποιούνταν με πολλές δυσκολίες σε ένα υπόγειο νοσοκομείο, το Μ10, κάπου στην πόλη του Χαλεπίου.

Το βίντεο που εμφανίζεται ο ίδιος να ηγείται των επεμβάσεων στη Συρία από το γραφείο του στο Λονδίνο μεταδόθηκε στο BBC το Σεπτέμβριο του 2016 και η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς.

Το νοσοκομείο και ειδικότερα το χειρουργείο χτυπήθηκε από μια διατρητική βόμβα η οποία θεωρείται πως προήλθε από ρωσικό αεροσκάφος. Το αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν δύο ασθενείς και να τραυματιστούν μέλη του ιατρικού προσωπικού.

Μετά από την επίθεση στο νοσοκομείο μπήκε λουκέτο μόνιμα.

Ο Νοτ θεωρεί πως οι πληροφορίες που οδήγησαν στην επίθεση στο χειρουργείο του νοσοκομείου προέρχονται μόνο από την παραβίαση του υπολογιστή του.

Εξαιτίας του συμβάντος ο ίδιος δεσμεύεται πως θα τερματίσει την παροχή συμβουλών από μακριά, ενώ και ο Ερυθρός Σταυρός ζητά από τους συνεργάτες του να επανεξετάσουν τα προβλήματα ασφαλείας που προκύπτουν.

Οι ειδικοί κρίνουν πως μια τέτοια επίθεση για τον εντοπισμό της ακριβούς θέσης είναι τεχνικά εφικτή.

Όπως και να ’χει είναι ευρέως γνωστό πως τα νοσοκομεία είναι μόνιμος στόχος των εμπλεκόμενων πλευρών στον πόλεμο της Συρίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, από το 2011 έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στις 450 επιθέσεις σε νοσοκομεία.

Οι καταγγελίες λαμβάνουν χώρα σε μια ήδη τεταμένη περίοδο για τις σχέσεις Βρετανίας και Ρωσίας μετά την απόπειρα δολοφονίας με νευροτοξικό παράγοντα του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του.

Ο καθηγητής Alan Woodward, από το Κέντρο για τη διαδικτυακή ασφάλεια, δήλωσε πως ο υπολογιστής ή το τηλέφωνο του γιατρού θα μπορούσαν να έχουν χακαριστεί κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης, αλλά θα ήταν πολύ πιο εύκολο να αποκτήσουν αργότερα πρόσβαση για να μάθουν ποιος μιλούσε.

Πρόκειται για μια μέθοδο που έχει χρησιμοποιηθεί από κυβερνήσεις για αρκετά χρόνια. «Eίναι ένας κλασικός τρόπος λήψης πληροφοριών, δεν μας κάνει εντύπωση», σημειώνει ο καθηγητής.

Δημοφιλή