Βόρεια Κορέα: Ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα

Επιβλήθηκε εθνικό λόκνταουν, ενώ ειδικοί προβλέπουν ότι μπορεί να είναι μια «κρίση άνευ προηγουμένου» για το καθεστώς Κιμ Γιονγκ Ουν.
|
Βόρεια Κορέα
Βόρεια Κορέα
REUTERS

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε το πρώτο της ξέσπασμα της COVID-19, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Αμέσως επέβαλε εθνικό lockdown, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι μια παραλλαγή της Όμικρον είχε εντοπιστεί στην Πιονγκγιάνγκ.

Η πρώτη δημόσια παραδοχή κρούσματος της COVID υπογραμμίζει το ενδεχόμενο μιας μεγάλης κρίσης σε μια χώρα που αρνήθηκε τη διεθνή βοήθεια με τους εμβολιασμούς και κράτησε τα σύνορά της κλειστά.

Από τον Μάρτιο, δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα COVID-19, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, και δεν υπάρχει επίσημο αρχείο εμβολιασμού βορειοκορεατών.

Σε μια έκθεση, δείγματα που ελήφθησαν στις 8 Μαΐου από ανθρώπους στην Πιονγκγιάνγκ που παρουσίαζαν πυρετό έδειξαν μια υποπαραλλαγή του ιού Όμικρον, επίσης γνωστή ως BA.2.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε αφού ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ηγήθηκε συνεδρίασης του Εργατικού Κόμματος την Πέμπτη για να συζητηθούν οι απαντήσεις στο ξέσπασμα Covid. Ο Κιμ έδωσε εντολή σε όλες τις πόλεις και τις κομητείες της χώρας να «κλείσουν» τις περιοχές τους για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορoνοϊού και είπε ότι θα κινητοποιηθούν οι εφεδρικές ιατρικές προμήθειες έκτακτης ανάγκης.

Αν και η Β. Κορέα δεν έχει επιβεβαιώσει ποτέ στο παρελθόν ούτε ένα κρούσμα από κορoνοϊό στη χώρα, αξιωματούχοι στη Νότια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες αμφέβαλαν ότι η χώρα είναι απαλλαγμένη από την COVID-19, καθώς τα κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον υπάρχουν ευρέως στη γειτονική Νότια Κορέα και την Κίνα.

Ο απομονωμένος Βορράς έχει επιβάλει αυστηρά μέτρα καραντίνας, συμπεριλαμβανομένων καραντίνας στα σύνορα, από τότε που ξεκίνησε η πανδημία στις αρχές του 2020. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ο Κιμ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε lockdown κοντά στα διακορεατικά σύνορα, για τρεις εβδομάδες μετά από έναν άνδρα που αυτομόλησε στο Νότο το 2017 επέστρεψε στην πόλη εμφανίζοντας συμπτώματα κορονοϊού.

Η Βόρεια Κορέα απέρριψε αποστολές εμβολίου από το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολίων COVID-19 COVAX και το εμβόλιο Sinovac Biotech από την Κίνα, υποδηλώνοντας ότι δεν έχουν εμβολιαστεί πολίτες.

Η έκθεση της Πέμπτης ανέφερε ότι ο Κιμ είπε στη συνεδρίαση του Εργατικού Κόμματος ότι σκοπός του πιο πρόσφατου συστήματος καραντίνας έκτακτης ανάγκης είναι ο έλεγχος και διαχείριση της εξάπλωσης του κορονοϊού και η ταχεία θεραπεία των μολυσμένων ατόμων για την εξάλειψη της πηγής μετάδοσης στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Η αποτυχία περιορισμού των λοιμώξεων θα μπορούσε να είναι μια «κρίση άνευ προηγουμένου για το καθεστώς Κιμ Γιονγκ Ουν», δήλωσε ο καθηγητής Βορειοκορεατικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Kyungnam στη Νότια Κορέα, Λιμ Εουλ Τσουλ.

«Δεδομένης μιας πιο κατώτερης κατάστασης εμβολιασμού και της ασθενέστερης ικανότητας δοκιμών και της υποδομής δημόσιας υγείας σε σύγκριση με την Κίνα, συν την έλλειψη μονάδων εντατικής θεραπείας, υπάρχει πιθανότητα για πολλά θύματα», είπε.

Ο Τσεονγκ Σεονγκ Τσανγκ του Ινστιτούτου Sejong σημείωσε ότι το λόκνταουν της Βόρειας Κορέας σε εθνικό επίπεδο μπορεί να γίνει καταστροφικό. «Με τον καιρό, η Βόρεια Κορέα είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και, όπως βιώνει τώρα η Κίνα, τεράστια σύγχυση», είπε.

Η κεντρική τράπεζα της Νότιας Κορέας σε ετήσια έκθεση τον Ιούλιο του 2021 ανέφερε ότι η οικονομία της Βόρειας υπέστη τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων 23 ετών το 2020, επιβαρυνόμενη από τους συνοριακούς ελέγχους για τον COVID, τις κυρώσεις του ΟΗΕ και την κακοκαιρία.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η κινεζική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι η Βόρεια Κορέα έχει ζητήσει από τους πολίτες της να μείνουν στο σπίτι από τις 11 Μαΐου, όπως πολλοί από αυτούς «υποψιάζονται συμπτώματα γρίπης», χωρίς να γίνεται αναφορά στην COVID-19.