ΔΙΕΘΝΕΣ
30/10/2019 15:23 EET | Updated 30/10/2019 15:26 EET

Βρετανία: Η συμφωνία για το Brexit θα κοστίσει 100 δισ. δολάρια

Τι αναφέρει μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών.

ASSOCIATED PRESS

Μια έγκριτη βρετανική ομάδα προβληματισμού μελέτησε τη συμφωνία που σύναψε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με την Ε.Ε. για το Brexit και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η οικονομία της χώρας θα συρρικνωθεί κατά 3,5% σε σύγκριση με ενδεχόμενη παραμονή της εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών (NIESR) αναφέρει ότι η συμφωνία θα επιφέρει στο Ηνωμένο Βασίλειο ένα πλήγμα περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων μαζί με πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα.

«Δεν περιμένουμε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ενισχυθεί με την έγκριση της προτεινόμενης από την κυβέρνηση συμφωνίας για το Brexit», ανέφερε η  ομάδα.

Οι ερευνητές στήριξαν την πρόβλεψή τους στην υπόθεση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει το μπλοκ με μια συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών με την Ε.Ε. μετά από ένα μεταβατικό στάδιο που θα διαρκέσει έως το 2021, ενώ θα διαπραγματεύεται νέες συμφωνίες με άλλα έθνη. Σύμφωνα με την μελέτη, τα υψηλά «εμπόδια στα αγαθά και τις υπηρεσίες, το εμπόριο και τους περιορισμούς στη μετανάστευση» θα αναγκάσουν την οικονομία να επιβραδυνθεί.

Καθώς οι πολιτικοί μαλώνουν για το πώς και πότε η Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ε.Ε., το Brexit ανασχηματίζει την οικονομία. Αρχικά είχε προγραμματιστεί για το Μάρτιο, στη συνέχεια μετατέθηκε για τον Οκτώβριο και τώρα είναι απίθανο να συμβεί πριν από τον Ιανουάριο.

Οι εταιρείες, εν τω μεταξύ, αλλάζουν τις επενδύσεις τους, δημιουργούν νέες αλυσίδες εφοδιασμού και δημιουργούν απόθεμα αγαθών για να μετριάσουν τυχόν ζημίες που θα προκύψουν από την έξοδο από την ΕΕ, με ή χωρίς συμφωνία.

Το NIESR εκτιμά ότι η οικονομία είναι 2,5% συρρικνωμένη σε σχέση με το πώς θα ήταν εάν η Βρετανία δεν είχε ψηφίσει το 2016 να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η βρετανική κυβέρνηση απαντάει ότι σχεδιάζει ένα διαφορετικό σενάριο από αυτό που εξετάζει η εν λόγω δεξαμενή σκέψης. «Στόχος μας είναι να διαπραγματευτούμε μια συνολική συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που είναι πιο φιλόδοξη από τη συνηθισμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου πάνω στην οποία η NIESR βασίζει τα ευρήματά της”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.

Η έρευνα υποδηλώνει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία, της τάξης του 5,6% του ΑΕΠ.

Πηγή: Associated Press

Αμερικανικές Εκλογές
Δημοσκοπήσεις, ειδήσεις και αναλύσεις για τις αμερικανικές εκλογές από την HuffPost